NRK Meny
Normal

– Man ser tynne modeller i bikini overalt

Tiril Sjåstad Christiansen (20) mener norske idrettsutøvere har for mye fokus på «perfekt» kropp.

Freeski-utøveren Tiril Sjåstad Christiansen

REAGERER: Fristilutøver Tiril Sjåstad Christiansen mener kroppspresset i idretten ikke er sunt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det kjenner jeg på hver eneste dag. Man ser tynne modeller i bikini og fitnessbilder overalt hele tiden. Det er et veldig «hysj hysj-tema», synes jeg. Jeg merker presset på Olympiatoppen - alt skal være så perfekt, sier Sjåstad Christiansen til Sporten.com.

I en sak publisert på nettstedet i dag, uttrykker den åpenhjertige 20-åringen sin generelle bekymring overfor kroppspresset i toppidretten og i samfunnet.

– Det er blitt mye, mye mer fokus på kropp. I alle de sosiale mediene, som Instagram, Snapchat og Facebook er det veldig mye bilder av lettkledde damer, utdyper Tiril Sjåstad Christiansen overfor NRK.

– Det er feil fokus om man ikke tør å få «for svære» muskler, om det er det som kreves for å bli best. Jeg vet og har hørt det selv. Det er ikke mange, men jeg har hørt snakk innad i idretter der de snakker om at de er redd for å se for stor ut.

Tiril Sjåstad Christiansen

BLANT VERDENS BESTE: Tiril Sjåstad Christiansen vant ett av verdenscupens første fristilkonkurranser i august.

Foto: Skiforbundet / NTB scanpix

Har forsøkt å gå ned i vekt

Sjåstad Christiansen vil ikke trekke fram noen idretter spesielt, men innrømmer at hun har følt på presset.

– Jeg har gått ned i vekt for å se om det har kunnet hjelpe på prestasjonene, og det er utrolig krevende. I perioder har jeg slitt, sier Tiril Sjåstad Christiansen til Sporten.com.

– Jeg har tenkt «et par kilo mindre, kanskje jeg blir bedre da». «Eller skal jeg bli sterkere og få en mer skadeforebyggende kropp»? Det er alltid et spørsmål om hva en kan bli bedre på, utdyper hun overfor NRK.

– Jeg kjenner på det hver eneste dag. Det er veldig mye bilder av lettkledde damer, om det er idrettskvinner, modeller eller vanlige folk. Det er veldig mye fokus på kropp.

– Ikke noe problem

Tore Øvrebø

UBEKYMRET: Olympiatoppens Tore Øvrebø.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Toppsjef Tore Øvrebø (50) ved Olympiatoppen mener at Sjåstad Christiansen er i sin fulle rett til å ha en slik oppfatning, men han er ikke bekymret.

– De som trener her (Olympiatoppen) befinner seg enten i verdenstoppen eller ønsker å komme dit. Alle idretter har forskjellige krav og det bærer kroppene preg av. Vi oppfatter det ikke som et problem. Det er første gang dette kommer opp, men samtidig vet jeg det er flere utøvere som har utfordringer å stri med. Vi forsøker å hjelpe dem med det, sier Øvrebø til Sporten.com.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale