Svarer på «Mini» Jakobsens likelønnsutspill: – Lavmål

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener det er feil at fotballandslagene fordeler inntektene likt for både herre- og kvinnelandslaget. – Det synes jeg er lavmål, svarer landslagskeeper Ingrid Hjelmseth.

Ingrid Hjelmeseth

REAGERER: Ingrid Hjelmseth mener likelønnsavtalen er viktig for norsk kvinnefotball.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Han får stå for det han mener, men jeg synes den kommentaren blir litt lavmål. Jeg er stolt over at vi og NISO har klart å forhandle frem en slik avtale, sier landslagskeeper og tidligere medlem av NISO-styret, Ingrid Hjelmseth, til NRK.

«Hvorfor skal det være likelønn? Er jo et hav av forskjell på hvem som bringer inn pengene», skrev Jahn Ivar «Mini» Jakobsen i den opprinnelige Twitter-meldingen som nå skaper reaksjoner på landslaget.

– Det er et fjasete utspill som vi ikke gidder å bruke energi på, sier Emilie Haavi om meldingen.

King: – Det var vårt valg

«Mini» responderte på et NISO-innlegg hvor likelønnsavtalen som finnes på de norske fotballandslagene ble nevnt.

Avtalen, som har vært gjeldende siden 2018, går ut på at spillerne på begge landslagene skal få helt like økonomiske betingelser for å delta på samlinger og kamper. For at likelønnsavtalen skulle bli en realitet måtte herrelandslaget akseptere å gi bort 550 000 kroner av sine markedsinntekter til kvinnelandslaget.

– Det er vi som har gitt de pengene, ikke «Mini», så jeg vet ikke hvorfor han snakker, sier herrenes stjernespiss, Joshua King.

Han synes det er helt greit at kvinnelandslaget har samme grunnlønn som herrelandslaget.

– De er i sluttspill, og gjør det bra. Selv om ikke like mange ser på, kan vi ofre litt. Jeg synes avtalen var en god tanke, sier King.

Kaptein Stefan Johansen, som signerte avtalen, påpeker at det er enorme forskjeller i klubbhverdagen.

– Folk må få lov til å mene det de vil, men spillerutvalget, NISO og NFF ble enige om å gi en del av kaka vår til dem. Jeg synes det er fint, særlig på et landslag. De trenger penger for å utvikle seg, og jeg synes det er helt «fair». Men at Mini mener det, må han få lov til, sier Johansen.

Også herrenes landslagssjef, Lars Lagerbäck, støtter den gjeldende avtalen.

– Det er et vanskelig spørsmål, men jeg tror på solidaritet generelt. Det er bra å kutte lønnsforskjeller. Jeg er absolutt ikke mot likelønn for landslagene, jeg synes det er en veldig sympatisk avtale, sier Lagerbäck.

Likelønnsavtalen mellom kvinne-og herrelandslaget.

SIGNERTE AVTALEN I 2017: De to landslagskapteinene Stefan Johansen og Maren Mjelde.

Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

– I fotball er det markedet som avgjør

Men Jakobsen mener at inntektene bør gå tilbake til dem som skaffer mest penger til forbundet.

– Det er ingenting som tilsier at kvinnene skal ha like mye som herrene, og det handler ikke om kjønn i det hele tatt, det handler om markedet, utdypet «Mini» til VG i etterkant av Twitter-meldingen.

Til det svarer Hjelmeseth at avtalen for mange er avgjørende i forbindelse med satsing på toppnivå.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått bedre forhold, og muligheten til å satse enda mer. Avtalen har gjort at vi kan trene mer og dermed være bedre forberedt på det vi skal ut å gjøre nå under VM.

Jahn Ivar Jakobsen

KRITISK: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen reagerer på at fotballandslagene fordeler penger likt mellom de herre- og kvinnelandslaget.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Må kunne diskuteres

Onsdag la den tidligere Rosenborg- og landslagsspilleren ut en ny Twitter-melding, hvor han responderte på kritikken fra blant andre VG-kommentator Leif Welhaven, som tirsdag skrev kommentaren «Minis gufs fra fortiden».

Laster Twitter-innhold

«Mini» holder fast på at det i fotballen er markedet som bør avgjøre hvor inntektene går, samtidig som han til VG oppfordrer folk til å møte opp når kvinnelandslaget stiller, for å sikre inntekter på den måten.

Nåværende Aalesund-trener Lars Bohinen, også han tidligere landslagsspiller, forteller at han støtter «Mini» 100 prosent.

«Pengene må gå dit verdiene skapes», skriver Bohinen på Twitter. På NRKs intervjuforespørsel forteller Bohinen at han ikke har mer å tilføye i saken. Da NRK ber «Mini» Jakobsen om å kommentere landslagsaktørenes uttalelser, henviser han til eget blogginnlegg.

Landslaget er for tiden i Frankrike, hvor de forbereder seg på VM. Norge spiller sin første kamp under VM mot Nigeria kommende lørdag klokken 21:00. Full oversikt over Norges kamper finner du her:

Siste nytt

 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Drømmedebut for Svendsen

  Sander Svendsen scoret to mål i sin første kamp i dansk fotball da hans Odense vant 4-1 over Lyngby mandag kveld. 21-åringen var lånt ut til Odd første halvdel av 2019, før han altså ble solgt til Odense.

  Eliteserien fotball 2019: Odd - Ranheim (1-0).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Norge ute av EM

  Norge måtte vinne mot Frankrike for å gå videre i U19-EM, men med 3-3 røk Norge ut. Emilie Bragstad reduserte to ganger for Norge, men 15 før slutt satte Melvine Malard inn 3-2. Sara Iren Lindbak Hørte headet inn 3-3 like før slutt, men det var ikke nok for avansement.

Sendeplan

Kl. Program Kanal