Hopp til innhold

Politikere reagerer på hemmelighold av IOC-dokumenter

Flere sentrale politikere reagerer på at IOC nekter å offentliggjøre tre av de tekniske manualene som ligger til grunn for Oslos OL-søknadsarbeid.

Åpningseremoni Hovinbyen

Slik kan en åpningsseremoni i Oslo-OL bli seende ut i 2022, ifølge kommunen.

Foto: Oslo 2022

Borgen

SVs Marianne Borgen mener alle kravene fra IOC bør offentliggjøres.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland forventer at politikerne har fått dokumentene de trenger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Hagen

Frps Carl I. Hagen ønsker en forklaring fra IOC.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Det er viktig å vite hvilket grunnlag vi skal ta beslutninger på. Selv om IOC har offentliggjort mye, gjenstår det veldig mange sider vi ikke har fått se, sier Marianne Borgen (SV) i Oslo bystyre.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Norges Idrettsforbund hadde flere møter under OL i Sotsji.

Agendaen var at idrettsforbundet ønsket å offentliggjøre dokumentene – eller de såkalte tekniske manualene – som utgjør grunnlaget for Oslos søknad om å arrangere OL i 2022 – noe de til slutt fikk tillatelse til å gjøre.

Dokumentene innholder blant annet IOCs krav til arrangørbyer, som flere har etterlyst å få se. OL-organisasjonen har tidligere vært tilbakeholdne med å gi ut denne informasjonen.

29 manualer offentliggjort - tre mangler

Onsdag denne uka ble 5689 sider offentliggjort, men tre manualer er fremdeles unntatt offentligheten.

Heller ikke Oslos søkerkomité har fått se de siste manualene så langt, men innholdet er kjent for idrettsforbundet.

Flere reagerer på at ikke hele innholdet er tilgjengelig, spesielt for politikere som etter hvert skal stemme for om OL-søknaden skal få statsgaranti eller ikke (se faktaboks for mer om søknadsprosessen).

– Vi vil ha innsyn i de økonomiske tingene, eller en forklaring på hvorfor IOC mener de kan hemmeligholde disse manualene, sier Carl I. Hagen (Frp).

De tre manualene går under navnene «Technical Manual on OCOG Business Development», «Technical Manual on Brand Protection» og «Technical Manual on Marketing Partner Services».

Hevder innholdet har «konfidensiell karakter»

Idrettsforbundets hjemmeside heter det at den første av de manualene «gir en oversikt over de sentrale avtaledokumentene i forbindelse med avviklingen av olympiske leker».

Norges Idrettsforbund forklarer at det er «forretningsmessige årsaker» som gjør at IOC ikke vil offentliggjøre de siste dokumentene. De peker på at innholdet i de tre manualene kan ha «konkurransemessig betydning» og at innholdet har «konfidensiell karakter».

Den forklaringen kjøper imidlertid ikke Hagen.

– Unnskyld meg, men IOC er da ikke en bedrift på lik linje med andre bedrifter? Sist jeg sjekket har heller ikke IOC noen betydelige konkurrenter, sier han.

NRK.no har vært i kontakt med pressekontakt Sandrine Tonge i IOC, men hun hadde ikke kjennskap til hvilke tre manualer det gjaldt. Hun ønsket forespørselen på e-post, men NRK.no har ikke fått svar fra Tonge fredag eller lørdag formiddag.

NRK.no har også vært i kontakt med det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Skulle bare mangle

Oslo-politiker Borgen mener IOC ikke trenger å offentliggjøre dokumentene for alle, men synes politikerne i bystyret og etter hvert Stortinget bør få innsyn.

– Når vi snakker om såpass mye penger skulle det bare mangle at de som skal ta beslutninger på vegne av det norske folk får innsyn i kravene som stilles, sier Borgen.

SV og Frp har derfor bedt Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo og leder av søkerkomiteen, om å jobbe for innsyn i resten av dokumentene.

Hun stusser også over at idretten ikke har lagt mer press på IOC.

– Jeg har savnet at idretten har vært mer fremoverlente når det gjelder å reformere IOC. Det er viktig å presse dem til større grad av åpenhet. De har vært en lukket organisasjon, og det trengs opprydning. Det er et problem at de har operert så lukket og udemokratisk, sier Borgen, og legger til:

– Det er et skritt i riktig retning og veldig bra at de har offentliggjort såpass mye, men jeg synes vi burde få innsyn i de siste dokumentene også.

Vil ha innsyn uavhengig av innholdet

Hun vil ikke spekulere i hva som står i de hemmeligholdte manualene, men mener det er en prinsippsak at politkere som skal være med og avgjøre saken uansett får vite innholdet.

– Vi er godt vant til å håndtere dokumenter som er unntatt offentligheten, så IOC risikerer ikke noe ved å la oss få innsyn, mener hun.

Stian Berger Røsland (H), som er byrådsleder og leder av søknadskomiteen, sier at han gjerne skulle offentliggjort dokumentene fra IOC dersom han kunne.

– Vi har vurdert det materialet vi har fått tilsendt og offentliggjort det. Vi kan ikke offentliggjøre dokumenter vi ikke har, sier han til NRK.no.

– Er ikke det relevant for dere å vite hva som står i manualene?

– Jeg legger til grunn at vi har det materiale vi trenger for den fasen vi er i nå. Om vi på et senere tidspunkt trenger ytterligere informasjon og flere manualer for den videre søkerprosessen, vil vi få tilsendt det.

– Hvordan kan du vite det?

– Fordi de tekniske manualene er de kommunen trenger for å skrive den søknaden som skal sendes inn 14. mars. Denne runden vil i juni i år avklare hvilke av søkerbyene som er kvalifiserte til å gjennomføre et vinter-OL teknisk sett. De byene som kommer gjennom denne fasen vil gå videre til neste runde i januar 2015. Da skal selve søknaden om arrangementet sendes. Her vil vi inngi vårt tilbud til IOC om alle sider ved arrangementet, sier Røsland.

Vil slå sprekker i IOCs kultur

Borgen sier hun synes det er underlig at søkerkomiteen ikke har bedt om å få se de tre siste manualene.

– De må nesten svare for hvorfor selv, men jeg tenker det er viktig med mest mulig åpenhet. Det har nok utviklet seg en kultur der man har i altfor stor grad aksepterer IOCs sære begrensinger og hemmelighold, og det er den kulturen vi må slå sprekker i, sier hun.

Røsland mener det ikke er grunn til å være bekymret for hva som står i de siste manualene.

– Tilbudet vi sender i januar 2015 vil vi være forpliktet til å gjennomføre og IOC vil bli forpliktet av det tilbudet de aksepterer. Det kommer ikke noen ukjent manual eller nye krav etter dette som kan forplikte den byen som får tildelt lekene. Ønsker IOC at vi skal gjennomføre noe annerledes enn vi beskriver i vår søknad, må de forhandle med oss i forkant av tildelingen i juli 2015, sier han.

Han sier det kan bli aktuelt å be om å få se de siste manalene senere.

– Vi kommer selvsagt til å bruke de manualer og kravspesifikasjoner vi til en hver tid får tilsendt, og vi vil vurdere om og hvordan vi vil oppfylle dem, sier Røsland.

Også Per Tøien, kommunikasjonssjef i Idrettsforbundet, mener alle som trenger å se de tre manualene har fått tilgang.

– Vi i idrettsforbundet har lest dem, og de som har jobbet med søknaden om statsgaranti har også fått tilgang. Søkerkomiteen jobber ikke med søknad nå, så de trenger ikke det. Det som står i de tre manualene handler først og fremst om det som skjer etter at man er tildelt OL, sier han.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal