Reagerer på forskjellsbehandling: – Mange av jentene er fortvilet

Landslagsledelsen fyller ikke opp damekvoten til verdenscupavslutningen i Quebec. Flere i norsk damelangrenn reagerer på det de mener er forskjellsbehandling.

 Silje Øyre Slind

UTELATT: Silje Øyre Slind, her avbildet under Tour de Ski denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er dårlig gjort at de ikke fyller opp kvinnekvoten. Nivået på damesiden er så høyt, og landslagsledelsen bør ha såpass respekt at de sender alle når de har muligheten, sier Silje Øyre Slind.

– Jeg ser ikke noen grunn til at vi skal ha det sånn, sier hun.

Ti menn – åtte kvinner

Herrekvoten til verdenscupavslutningen i Quebec er fylt opp. På damesiden kunne landslagsledelsen sendt ni damer, men kun åtte ble uttatt.

– Jeg synes det er for dårlig når vi vet at vi har løpere som er gode nok. Vi har ikke fått noe svar på hvorfor de prioriterer som de gjør, sier Jostein Vinjerui, trener for Team Telemark, med blant andre Silje Øyre Slind på laget.

Slind endte som nummer 32. plass på tremila i Kollen.

– Jeg fikk beskjed før helgen om at jeg kunne være aktuell. Nå er det ikke sånn at det er feil at jeg ikke skal gå, men jeg har prestert bra i verdenscupen før. Jeg synes det er rart at de ikke tar med meg, sier Slind.

Gir økonomien skylden

Norges Skiforbund mener økonomien er grunnen.

Vidar Løfshus i Lahti

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi drar til Quebec med flere kvinner enn det som lå i vårt opprinnelige budsjett. Før FIS gjorde endringer i kvotene på nyåret 2017 hadde vi kun kalkulert med å reise med utøvere i «red group» (topp 15) eller godt plassert i verdenscupen sammenlagt. Nå har vi åpnet for en ekstra kvinne, sier Vidar Løfshus gjennom medieansvarlig Gro Eide.

Men Slind hørte ikke et pip da hun ble vraket.

– Det er for dårlig at de ikke gidder å si ifra, sier Slind.

Vinjerui forteller at dette har vært et tema, og at de har vært i møter med representanter fra landslaget.

– Vi ble enige om at kommunikasjonen må bli bedre fra landslagsledelsen og ned til løperne under, melder Vinjerui.

Mikael Gunnulfsen og Jostein Vinjerui

REAGERER: Jostein Vinjerui (til høyre), her sammen med Mikael Gunnulfsen.

Foto: Marie Roksund / NRK

Kristian Skrødal er trener for Team Midt-Norge, og forstår landslagsledelsen.

– Det et større sprik på dame- enn på herresiden. Det er mange som vil prøve seg på dette nivået, men løperne som sendes dit skal prestere. På den andre siden er det veldig god erfaring å gå verdenscup, sier Kristian Skrødal.

I Aftenposten i fjor gikk Kari Vikhagen Gjeitnes, Marthe Kristoffersen og Mari Eide knallhardt ut mot landslagsledelsen, og mente de signaliserte at «det ikke er noe vits å satse».

– Det er mange av jentene som er fortvilet. Jeg synes det skal være like forutsetninger for jenter og gutter for å satse på ski. Jeg ser jo denne forskjellen selv, sier hun.

Siste nytt

 • Breddefotballen må vente til 2021

  Seriefotballen for bredden utsettes til neste år. Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding. Regjeringen har ikke åpnet for normal trening for alle enda, og på det grunnlaget avlyses seriespill i breddefotballen for seniorer.

  – Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020, sier fotballpresident Terje Svendsen, og fortsetter:

  – For de gjenværende seriene i senior breddefotball satt vi opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander. Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet.

  Det betyr at forbundet kansellerer sesongen for 2. divisjon for kvinner og Norsk Tipping-ligaen for menn.

  Vold i fotballen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Mol og Sørum til EM-åttedelsfinale

  Anders Mol og Christian Sørum vant begge sine kamper i gruppespillet i sandvolleyball-EM og er klare for åttedelsfinale i latviske Jurmala. Hendrik Mol og Mathias Berntsen har også imponert med strake seirer, og er dermed også videre.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Berit Roald / NTB
 • US Open-mesteren trekker seg

  Tennisstjernen Naomi Osaka sliter med en lårskade etter US Open-triumfen forrige helg og kan ikke delta i årets tredje Grand Slam-turnering, Roland-Garros.

  Osaka opplyser selv i sosiale medier at hun ikke kan spille i turneringen som starter mandag.

  FILE PHOTO: Tennis: US OPEN
  Foto: Danielle Parhizkaran / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal