Reagerer på få dopingtester før VM: – Har vært året man kan dope seg

POKLJUKA (NRK): Flere norske og internasjonale skiskyttere mener de er blitt dopingtestet altfor lite denne sesongen. De frykter det kan føre til mer juks.

Stafettlag VM

VM-KLARE: Det norske laget på blandet stafett, Johannes Thingnes Bø (f.v.), Sturla Holm Lægreid, Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff ble vekket av dopingkontrollører på utøverhotellet tirsdag morgen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Litt etter klokken 07.00 tirsdag morgen ble de norske utøverne vekket av dopingkontrollører på utøverhotellet like ved VM-arenaen i Pokljuka. De ble ønsket velkommen.

For en rekke utøverne føler det har vært færre dopingtester enn vanlig denne sesongen.

– Jeg synes jeg er blitt testet veldig lite denne sesongen, fastslår Tiril Eckhoff.

– Vanligvis blir vi testet av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) når vi kommer til verdenscupen, men denne sesongen har det kanskje bare vært fire ganger med testing i den første perioden, på det franske laget, utenfor renn. Og jeg har bare blitt testet to ganger utenom konkurranse denne sesongen. Det er færre kontroller enn tidligere, og det er trist, forteller franske Quentin Fillon-Maillet.

Ikke test før VM

Hans lagkamerat, Emilien Jacquelin, viste sin frustrasjon over at han ikke hadde blitt testet før VM-start på Twitter.

Laster Twitter-innhold

De norske utøverne som reiste hjem etter verdenscuprunden i Oberhof, hadde heller ikke blitt testet de siste to ukene.

– Jeg føler det er litt tilfeldig, men ideelt sett skulle vi blitt testa, i hvert fall som verdenscupleder, før et VM, sier innehaveren av den gule trøya, Johannes Thingnes Bø.

D9ZcHhqt08s

FINSTILT SIKTE: Johannes Thingnes Bø håper han blir testet ofte under VM i Pokljuka.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Lettere med juks?

Frykten er da at det er enklere å komme unna med uredelig spill.

– Hvis vi kaller en spade for en spade så har vel dette vært året hvor man kan dope seg. Men jeg liker jo å tro at ingen doper seg, mener Eckhoff.

– Jeg deler den oppfatningen. Jeg håper de tester mer enn hva følelsen er, for det kjennes som det har vært lite nå, sier svenske Sebastian Samuelsson.

– Selvfølgelig er vi avhengig av nok testing for å sikre at alle følger reglene, sier Sturla Holm Lægreid.

Da NRK så på antidopingarbeidet i skiidrettene i sommer, viste tallene at antall tester var redusert med 90 prosent. Utøverne mener forklaringen ligger i koronarestriksjoner og økonomi, men de ønsker seg likevel flere.

– Det varierer veldig fra år til år. Forrige OL-sesong var det veldig mye, så det skulle ikke forundre meg om det ble trappet opp neste år. Det har vært færre, sier Marte Olsbu Røiseland.

Eckhoff forteller at dette er et tema utøverne har snakket en del om denne sesongen.

– Jeg tror det blir tatt videre av vår utøverrepresentant Clare Egan. Det er faktisk en snakkis, og det er jo bra at vi reagerer på det, sier hun.

Rs50TNJ1fFE

KRITISK: Tiril Eckhoff.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Ny måte å teste på

Det uavhengige IBU-organet Biathlon Integrity Unit (BIU) forklarer at de med unntak av noen færre helt i starten av sesongen, nå har utført samme antall tester som tidligere, men at de er i ferd med å utvikle en ny strategi som de mener vil være mer effektiv. Der følges enkeltutøvere tettere opp, og skal overvåkes, med blant annet tanke på hvor de har vært, hvem som tidligere har vært involvert i doping, og hvem som jobber med hvem.

Det forklarer lederen for organet, Greg McKenna, til NRK.

– Vi har ikke redusert testingen, vi bare utfører den på annen måte. Jeg vil forsikre utøverne at vi gjør alt vi kan for at denne funksjonen skal være den beste måten å beskytte dem på, forteller McKenna.

– Jeg tok faktisk kontakt med BIU før jul, for å høre, og de sa de tester like mye. Jeg håper det stemmer, sier Samuelsson.

Siste nytt

 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt. Inga norsk kvinne har nokosinne tidlegare løfta så mykje i støt.

  Koanda løfter i 87-kilosklassen.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Elyounoussi stor i Celtics utklassi

  Mohamed Elyounoussi var giganten då Celtic slo Livingston 6-0. To scoringar og ei målgivande pasning blei fasiten.

  På Celtics femte mål fekk han i tillegg hjelp av Kristoffer Ajer. Midtstopparen tok med seg ballen frå eigen banehalvdel og slapp han vidare til Elyounoussi etter å ha sprunge nesten inn i gjestane sitt straffefelt.

  Celtic, skotsk meister dei siste ni åra, har allereie tapt ligameisterskapet til erkerival Rangers denne sesongen.

  Europa League - Group H - Lille v Celtic
  Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal