– Spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon

ØYER/LILLEHAMMER (NRK.no): Norske langrennsstjerner liker dårlig Mads Dranges uadresserte påstander om bloddoping i norsk idrett. Men Eldar Rønning skulle gjerne blitt testet oftere.

Eldar Rønning

Eldar Rønning mener forfatteren henger ut en hel idrettsnasjon.

Foto: NRK

«Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt.»

Det er påstanden fra tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge i boka «Den store dopingbløffen», som lanseres torsdag.

I boka skriver han at doping relativt sett er et lite problem i norsk idrett, men samtidig hevder han å ha funnet blodprofiler hos norske utøvere som ikke kan forklares med annet enn EPO-bruk eller blodoverføring.

Drange kom over prøvene i forbindelse med opprettelsen av et nasjonalt blodprofilprogram, som han var ansvarlig for.

«Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne annet svar på disse resultatene enn bloddoping», skriver Drange – som ikke nevner hvilke utøvere eller hvilke idretter det gjelder.

– Ikke noe å skjule

Blant idretten som alltid rammes av generelle påstander, er langrenn. Dagen før NM i Lillehammer måtte derfor de største norske langrennsstjernene igjen svare på spørsmål om eget forhold til doping og eventuell mistanke til andre.

Og de liker ikke det de hører.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Han understreker at han selv gjerne legger fram sine blodverdier.

– Jeg føler at vi idrettsutøvere i dag ikke har noe å skjule. Vi har blodprofiler som blir passet på hele tiden gjennom veldig mange tester, påpeker han.

– Synd han har gitt opp

I boka forteller Drange at han sluttet i jobben fordi han var desillusjonert over den manglende framgangen i dopingjakten internasjonalt. Det beklager Eldar Rønning.

– Jeg synes jo det er veldig synd at han har gitt opp kampen hvis han kunne gjort en jobb for å finne dem som jukser, sier Rønning.

Martin Johnsrud Sundby reagerer på påstanden om at man enten må være dum eller ha dårlige rådgivere for å avlegge en positiv dopingprøve.

– Det er en annen tro enn jeg lever i, i hvert fall. Jeg tror at så ofte som jeg blir testet, og så ofte jeg ser andre blir testet, er det umulig å dope seg uten å bli tatt. Jeg kan ikke stille på startstrek med en annen holdning eller tro, erkjenner han.

– Mørk skygge

I likhet med Rønning reagerer Sundby på at påstandene om bloddoping er helt uadresserte.

– Det kaster en mørk skygge over idretten. Men hva skal jeg si, jeg tror ikke det stemmer, gjentar Sundby.

Marit Bjørgen velger å ha fokus på seg selv.

– Jeg vet hva jeg selv står for, og må holde roen på det. Samtidig er det sånn at når man driver med toppidrett, får man mistanke hele tiden.

Både Sundby og Bjørgen, som har vært gjengangere på seierspallen i verdenscupen, har vært hyppig testet gjennom vinteren. Begge hadde dopingjegere fra FIS på hjemmebesøk uka etter Tour de Ski.

Sikre på ren norsk tropp

Eldar Rønning skulle gjerne ha blitt testet mer enn hva tilfellet har vært.

– Jeg har ikke hatt noe særlig hjemmebesøk etter jul, og jeg skulle gjerne ønske de hadde kommet hjem til meg oftere. Men jeg regner med det intensiveres fram mot OL, sier han.

På direkte spørsmål fra NRK.no om de er sikre på at Norge sender en ren tropp til Sotsji, svarer både Bjørgen, Rønning og Sundby et ubetinget ja.

De stoler også på sine utenlandske konkurrenter.

En tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge hevder han fant spor av doping hos norske toppidrettsutøvere. Langrennsløper Eldar Rønning mener den tidligere antidopingjegeren henger ut en hel idrettsnasjon. Reporter: Jørn Lien, foto: Georg Eustice, redigering: Per Christian Gråberg

Siste nytt

 • Landslagstrener Iversen testet negativt

  Trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen, har testet negativt på en PCR-test. Han har også testet negativt på hurtigtestene. Det skriver Dagbladet.

  Dermed kan han trolig reise til OL i Beijing som planlagt 27. januar.

  Mandag ble det kjent at sprintlandslandslagtrener Arild Monsen hadde testet positivt ved ankomst til Gardermoen etter at han og Iversen hadde reist hjem fra Italia sammen.

  Langrennssjef Espen Bjervig fortalte da at det er løpere som vil bli definert som nærkontakter etter Monsens positive test. Dermed kan noen av de bli satt i karantene ifølge italienske regler. Det vil i så fall endre reiseplanene.

  HGvbpyrRMhI
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nadal slet seg til semifinale

  Rafael Nadal brukte fem sett og over fire timer på å slå Denis Shapovalov tirsdag, og tok seg med det videre til semifinalen i Australian Open.

  Oppgjøret var over etter fire timer og åtte minutter, og Nadal vant til slutt 3-2 i sett. Dermed fortsetter jakten på den 21. Grand Slam-tittelen.

  I kvinnenes kvartfinaler ble fjerdeseedede Barbora Krejcikova slått ut av Madison Keys. French Open-vinner Krejcíková tapte i strake sett med 3-6, 2-6.

  Australian Open. Rafael Nadal.
  Foto: LOREN ELLIOTT / Reuters
 • Australian Open snur i Peng Shuai-strid

  Australian Open har valgt å omgjøre sitt forbud mot å bære t-skjorter med påskriften «Where is Peng Shuai» under tennisturneringen. Plakater og bannere vil imidlertid fortsatt være forbudt, skriver The Guardian.

  Arrangørene har fått mye kritikk etter at de ba en tilskuer ta av seg en t-skjorte som refererte til den kinesiske tennisspilleren. Beslutningen ble begrunnet med at det ikke er tillatt med bekledning eller bannere som er av politisk art. Tennislegende Martina Navratilova anklaget blant annet Tennis Australia for å «kapitulere» overfor Kina.

  Peng forsvant fra offentligheten i flere uker i november etter at hun beskyldte en tidligere kinesisk toppolitiker for å begå seksuelle overgrep mot henne gjennom flere år. Senere viste hun seg fram igjen, og hun trakk beskyldningene tilbake og sa hun hadde blitt misforstått.

  Kvinnenes internasjonale tennisforbund (WTA) reagerte med å droppe alle planlagte turneringer i Kina og Hongkong i 2022 på grunn av saken.

  Peng er senere observert offentlig, og hun har hatt en videosamtale med IOC (Den internasjonale olympiske komité) 21. november, men det er uklart om hun er trygg og fri.

  Peng Shuai. T-skjorter.
  Foto: PAUL CROCK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal