Hopp til innhold

– Spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon

ØYER/LILLEHAMMER (NRK.no): Norske langrennsstjerner liker dårlig Mads Dranges uadresserte påstander om bloddoping i norsk idrett. Men Eldar Rønning skulle gjerne blitt testet oftere.

Eldar Rønning

Eldar Rønning mener forfatteren henger ut en hel idrettsnasjon.

Foto: NRK

«Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt.»

Det er påstanden fra tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge i boka «Den store dopingbløffen», som lanseres torsdag.

I boka skriver han at doping relativt sett er et lite problem i norsk idrett, men samtidig hevder han å ha funnet blodprofiler hos norske utøvere som ikke kan forklares med annet enn EPO-bruk eller blodoverføring.

Drange kom over prøvene i forbindelse med opprettelsen av et nasjonalt blodprofilprogram, som han var ansvarlig for.

«Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne annet svar på disse resultatene enn bloddoping», skriver Drange – som ikke nevner hvilke utøvere eller hvilke idretter det gjelder.

– Ikke noe å skjule

Blant idretten som alltid rammes av generelle påstander, er langrenn. Dagen før NM i Lillehammer måtte derfor de største norske langrennsstjernene igjen svare på spørsmål om eget forhold til doping og eventuell mistanke til andre.

Og de liker ikke det de hører.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Han understreker at han selv gjerne legger fram sine blodverdier.

– Jeg føler at vi idrettsutøvere i dag ikke har noe å skjule. Vi har blodprofiler som blir passet på hele tiden gjennom veldig mange tester, påpeker han.

– Synd han har gitt opp

I boka forteller Drange at han sluttet i jobben fordi han var desillusjonert over den manglende framgangen i dopingjakten internasjonalt. Det beklager Eldar Rønning.

– Jeg synes jo det er veldig synd at han har gitt opp kampen hvis han kunne gjort en jobb for å finne dem som jukser, sier Rønning.

Martin Johnsrud Sundby reagerer på påstanden om at man enten må være dum eller ha dårlige rådgivere for å avlegge en positiv dopingprøve.

– Det er en annen tro enn jeg lever i, i hvert fall. Jeg tror at så ofte som jeg blir testet, og så ofte jeg ser andre blir testet, er det umulig å dope seg uten å bli tatt. Jeg kan ikke stille på startstrek med en annen holdning eller tro, erkjenner han.

– Mørk skygge

I likhet med Rønning reagerer Sundby på at påstandene om bloddoping er helt uadresserte.

– Det kaster en mørk skygge over idretten. Men hva skal jeg si, jeg tror ikke det stemmer, gjentar Sundby.

Marit Bjørgen velger å ha fokus på seg selv.

– Jeg vet hva jeg selv står for, og må holde roen på det. Samtidig er det sånn at når man driver med toppidrett, får man mistanke hele tiden.

Både Sundby og Bjørgen, som har vært gjengangere på seierspallen i verdenscupen, har vært hyppig testet gjennom vinteren. Begge hadde dopingjegere fra FIS på hjemmebesøk uka etter Tour de Ski.

Sikre på ren norsk tropp

Eldar Rønning skulle gjerne ha blitt testet mer enn hva tilfellet har vært.

– Jeg har ikke hatt noe særlig hjemmebesøk etter jul, og jeg skulle gjerne ønske de hadde kommet hjem til meg oftere. Men jeg regner med det intensiveres fram mot OL, sier han.

På direkte spørsmål fra NRK.no om de er sikre på at Norge sender en ren tropp til Sotsji, svarer både Bjørgen, Rønning og Sundby et ubetinget ja.

De stoler også på sine utenlandske konkurrenter.

En tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge hevder han fant spor av doping hos norske toppidrettsutøvere. Langrennsløper Eldar Rønning mener den tidligere antidopingjegeren henger ut en hel idrettsnasjon. Reporter: Jørn Lien, foto: Georg Eustice, redigering: Per Christian Gråberg

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal