Hopp til innhold

– Spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon

ØYER/LILLEHAMMER (NRK.no): Norske langrennsstjerner liker dårlig Mads Dranges uadresserte påstander om bloddoping i norsk idrett. Men Eldar Rønning skulle gjerne blitt testet oftere.

Eldar Rønning

Eldar Rønning mener forfatteren henger ut en hel idrettsnasjon.

Foto: NRK

«Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt.»

Det er påstanden fra tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge i boka «Den store dopingbløffen», som lanseres torsdag.

I boka skriver han at doping relativt sett er et lite problem i norsk idrett, men samtidig hevder han å ha funnet blodprofiler hos norske utøvere som ikke kan forklares med annet enn EPO-bruk eller blodoverføring.

Drange kom over prøvene i forbindelse med opprettelsen av et nasjonalt blodprofilprogram, som han var ansvarlig for.

«Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne annet svar på disse resultatene enn bloddoping», skriver Drange – som ikke nevner hvilke utøvere eller hvilke idretter det gjelder.

– Ikke noe å skjule

Blant idretten som alltid rammes av generelle påstander, er langrenn. Dagen før NM i Lillehammer måtte derfor de største norske langrennsstjernene igjen svare på spørsmål om eget forhold til doping og eventuell mistanke til andre.

Og de liker ikke det de hører.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Han understreker at han selv gjerne legger fram sine blodverdier.

– Jeg føler at vi idrettsutøvere i dag ikke har noe å skjule. Vi har blodprofiler som blir passet på hele tiden gjennom veldig mange tester, påpeker han.

– Synd han har gitt opp

I boka forteller Drange at han sluttet i jobben fordi han var desillusjonert over den manglende framgangen i dopingjakten internasjonalt. Det beklager Eldar Rønning.

– Jeg synes jo det er veldig synd at han har gitt opp kampen hvis han kunne gjort en jobb for å finne dem som jukser, sier Rønning.

Martin Johnsrud Sundby reagerer på påstanden om at man enten må være dum eller ha dårlige rådgivere for å avlegge en positiv dopingprøve.

– Det er en annen tro enn jeg lever i, i hvert fall. Jeg tror at så ofte som jeg blir testet, og så ofte jeg ser andre blir testet, er det umulig å dope seg uten å bli tatt. Jeg kan ikke stille på startstrek med en annen holdning eller tro, erkjenner han.

– Mørk skygge

I likhet med Rønning reagerer Sundby på at påstandene om bloddoping er helt uadresserte.

– Det kaster en mørk skygge over idretten. Men hva skal jeg si, jeg tror ikke det stemmer, gjentar Sundby.

Marit Bjørgen velger å ha fokus på seg selv.

– Jeg vet hva jeg selv står for, og må holde roen på det. Samtidig er det sånn at når man driver med toppidrett, får man mistanke hele tiden.

Både Sundby og Bjørgen, som har vært gjengangere på seierspallen i verdenscupen, har vært hyppig testet gjennom vinteren. Begge hadde dopingjegere fra FIS på hjemmebesøk uka etter Tour de Ski.

Sikre på ren norsk tropp

Eldar Rønning skulle gjerne ha blitt testet mer enn hva tilfellet har vært.

– Jeg har ikke hatt noe særlig hjemmebesøk etter jul, og jeg skulle gjerne ønske de hadde kommet hjem til meg oftere. Men jeg regner med det intensiveres fram mot OL, sier han.

På direkte spørsmål fra NRK.no om de er sikre på at Norge sender en ren tropp til Sotsji, svarer både Bjørgen, Rønning og Sundby et ubetinget ja.

De stoler også på sine utenlandske konkurrenter.

En tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge hevder han fant spor av doping hos norske toppidrettsutøvere. Langrennsløper Eldar Rønning mener den tidligere antidopingjegeren henger ut en hel idrettsnasjon. Reporter: Jørn Lien, foto: Georg Eustice, redigering: Per Christian Gråberg

Siste nytt

 • Disse melder Glimt inn til Europa

  Siden serieslutt i fjor har Bodø/Glimt gjort flere utskiftninger.

  Utfordringen for Glimt er at kun tre nye spillere kan registreres for spill i Europa denne våren.

  Trenerteamet måtte derfor velge mellom nysigneringene: Odin Bjørtuft, Fredrik Andre Bjørkan, Omar Elabdellaoui, Pemi Faris, Jeppe Kjær og Adam Sørensen.

  I tillegg må Joel Mvuka, som ble solgt til Lorient og lånt tilbake til Glimt noen timer senere, registreres på nytt.

  Glimt-trener Kjetil Knutsen bekrefter til Avisa Nordland hvilke spillere de har valgt å registrere.

  De tre er Fredrik André Bjørkan, Joel Mvuka og Pemi Faris.

  Innmeldingsfristen til UEFA er ved midnatt 2. februar.

  Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Idrettsstyret sier nei til IOCs linje

  Styret i Norges idrettsforbund kan ikke se for seg at russiske og belarusiske utøvere kan gis adgang til internasjonal idrett – selv under nøytralt flagg.

  Det ble konklusjonen etter at den svært betente Russland-saken ble diskutert da medlemmene i Idrettsstyret møttes digitalt torsdag. Deltok gjorde blant andre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen og utøverrepresentant Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tidligere har holdt et innlegg for å se på muligheten for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan konkurrere.

  Etter torsdagens diskusjon fattet styret i Norges idrettsforbund et tydelig vedtak om at det ikke er aktuelt å støtte IOCs linje i saken, som har vurdert mulige veier som kan åpne for at russiske og belarusiske igjen kan få konkurrere internasjonalt.

  «Så lenge krigshandlingene vedvarer, kan ikke Norges idrettsforbund se for seg at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i internasjonale idrettskonkurranser, selv under strenge nøytralitetsprinsipper», heter det blant annet i torsdagens vedtak fra idrettsstyret.

  «Norges idrettsforbund vil fortsette å gi uttrykk for vårt standpunkt både i nasjonale og internasjonale fora. Idrettsstyret vil følge prosessen videre, og sluttet seg til generalsekretærens fremlagte plan for videre oppfølging av saken.», lyder teksten også.

  Idrettsstyremedlem og OL-topp Kristin Kloster har samtidig fått protokollført en anbefaling om at Idrettsstyret «følger med på og først tar stilling til resultatet av de pågående prosesser i det internasjonale idrettssamarbeidet, som man er en del av, når disse er avsluttet».

  I en annen protokolltilførsel fra Uhrenholdt Jacobsen heter det at «utøverkomiteen følger med på de pågående prosesser i den internasjonale idrettsbevegelsen. Når disse er avsluttet, vil vi gjennom en bred sondering blant norske topputøvere ta stilling til dette». (NTB)

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Anthon Charmig inn til 7.-plass på 2. etappe i Spania

  Under torsdagens 2. etappe av Volta à la Comunitat Valenciana kjørte den danske Uno-X-rytteren Anthon Charmig inn til 7.-plass.

  Trek-Segafredo-rytteren Giulio Ciccone fra Italia var raskest i spurten torsdag. Tao Geoghegan Hart og Pello Bilbao kom i mål til 2.- og 3.-plass.

  Etter torsdagens etappeseier er italieneren sammenlagtleder i femdagersrittet som foregår øst i Spania i Valencia-regionen.

  Uno-X-lagets beste rytter ble dansken Charmig, som kjempet seg til en 7.-plass. Dansken er på en sammenlagt 6.-plass i Valencia og sørget for at Uno-X var dagens beste lag.

  Torstein Træen ble beste nordmann og kom på 18.-plass.

  Onsdagens åpningsetappe var Alexander Kristoffs debut for Uno-X. Da ble han frakjørt om lag fem mil før mål og endte langt bak. Heller ikke på torsdagens etappe greide 35-åringen å gjøre noe voldsomt inntrykk.

  (©NTB)

  Arctic Race of Norway
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste