Hopp til innhold

Reagerer på at Skiforbundet endret alderskrav i siste liten: – De lover en ting og gjør noe annet

To av Norges mest lovende seniorer er utelatt fra kommende sesongs rekruttlandslag. De er både overrasket og skuffet over at skiledelsen tilsynelatende har endret alderskravet for laget – uten at de ble informert.

Augdal og Tefre

SKUFFET: Eirik Augdal og Gjøran Tefre, her avbildet fra de to foregående sesongene.

Foto: NTB Scanpix

Allerede i fjor høst fortalte langrennskomiteen (norsk langrenns styre) at rekruttlandslaget for 2020/2021 skulle bestå av utøvere på nivået «rett bak eliten» og holde «en alder fortrinnsvis under 27 år».

Men da laget skulle presenteres torsdag, var det flere som sperret opp øynene. Skiledelsen presenterte plutselig et alderskrav som var nytt for flere. De meddelte at de har satt en grense på at kun utøvere som er født i 1996 eller yngre ble vurdert.

– Veldig dårlig

Dermed faller utøvere mellom 25 og 27 år bort og dermed flere løpere som hadde vært mer enn godt nok kvalifisert. Blant dem 25 år gamle Gjøran Tefre, vinner av Skandinavisk Cup denne sesongen.

– Jeg synes det er veldig spesielt og rart at de kommer med dette nå. Nå har de sagt konsekvent gjennom vinteren at det skulle bli et rekruttlag der alder ikke skulle være noe viktig kriterium, sier han til NRK.

– Det er veldig merkelig og rart at de bestemmer seg for det nå. De legger laget frem og later som om de har kommunisert det hele veien.

– Føler du deg lurt?

– Kanskje ikke lurt. Men jeg synes det er veldig dårlig at de lover en ting og gjør noe annet. Og så er det veldig dårlig at de ikke sier ifra og gir oss beskjed. Og at media må informere oss, sier Tefre.

Tefre fikk vite om alderskravet fra NRK.

Han får støtte av sin trener på Team Veidekke Vest, Eivind Arne Bjaaland. Han har ikke hørt før nå at Norges Skiforbund plutselig skulle endre aldersgrensen på laget. Han forstår godt at eleven er svært skuffet. Han legger til at grensen på 27 år ble gjentatt av skiledelsen på et møte under NM på Konnerud i januar.

xnWqWBYbuHM

HAR GÅTT MYE VERDENSCUP: Gjøran Tefre, her fra rennhelgen i Falun sist sesong.

Foto: Annika Byrde / NTB scan

– Kynisk satsing

Rekruttlandslaget for kommende sesong består av følgende menn:

Mattis Stenshagen, Jan Thomas Jenssen og Harald Østberg Amundsen er alle tatt ut og fremstår nærmest som selvskrevne etter vinterens resultater.

Mindre selvskrevne er den uttatte trioen Iver Tildheim Andersen, Håvard Moseby og Ansgar Evensen. De har ikke verdenscuperfaring, men gull eller bronse fra enten junior- eller U23-VM sist vinter. Evensen har også et knallsterkt resultat fra NM senior da han tok gullet på sprinten.

– Det er en kynisk satsing, sier Torgeir Bjørn.

Moseby, Tildheim og Evensen

TALENTFULLT: Håvard Moseby (øverst venstre), Iver Tildheim (nederst venstre) og Ansgar Evensen.

Foto: NTB Scanpix

Med «kynisk satsing» mener NRK-eksperten at dersom forbundsledelsen faktisk hadde valgt å ta ut de nest beste løperne opp mot 27 år, så hadde navn som nettopp Gjøran Tefre og Eirik Sverdrup Augdal vært tatt ut. Han mener de har all grunn til å være skuffet.

Begge holder «riktig alder» og har enten sterke resultater i verdenscup eller på det nest øverste nivået (Skandinavisk cup). NRK-ekspert Bjørn mener de to hadde vært på hvilket som helst landslag i verden med unntak av Norge og Russland.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Eirik Augdal virker overrasket når NRK tar kontakt.

– Under NM fikk trenerne våre beskjed om at det ikke skulle være noen absolutt aldersgrense på et rekruttlandslag. Det var det vi fikk beskjed om. Jeg trodde dette skulle være åpent.

Heller ikke han hadde hørt ett eneste ord fra Skiforbundet før uttaket.

Satte ny grense før uttak

Historien om «aldersgrensen» på rekruttlandslaget startet da langrennsledere fra hele landet var samlet til høstmøte på Gardermoen høsten 2019. Da var beskjeden fra langrennskomiteen klar: Det skal være en rekruttsatsing. Ifølge møtereferatet er kriteriene for å være med disse:

Den beste utviklingsarenaen for unge seniorløpere fortrinnsvis opp til 27 år. De som tas ut skal være de utøverne rett bak eliteutøverne.

– En plass må grensen gå

Landslagskoordinator Ulf Morten Aune forteller til NRK at Skiforbundet er nødt til å sette en grense. Han viser til at de tidligere år har valgt ulike varianter av et rekruttlag, som at kun de yngste seniorene har vært tatt ut, de aller beste seniorene bak elitelag, og enkelte sesonger en blanding.

Han innrømmer at de også har fått halvveis fortjent kritikk for at det har vært vanskelig å se en klar linje i hvordan lagsammensetningen rett under de beste har vært.

5d4P0HFp3h8

LANDSLAGSKOORDINATOR: Ulf Morten Aune, her fra en verdenscuphelg i 2017.

Foto: Terje Pedersen

Når det gjelder vedtaket fra langrennskomiteen sist høst, mener han det bare danner «en ramme» for den sportslige ledelsens arbeid. At det ikke automatisk gir en øvre aldersgrense. Aune føler seg trygg på at de har landet på rett løsning og mener blant annet at det nye «taket» de har satt på alder skal føre til bedre kontinuitet.

– Men uansett hvor du setter en strek i et uttak, så vil noen være misfornøyd. Men en plass må grensen gå, sier han.

Aune sier han ikke har problemer med at folk er skuffet over uttak, men han synes utøverne har en firkantet oppfatning av vedtaket om de mener aldersgrensen må være på 27 år.

cvdkhtYH7P0

LOVENDE: Eirik Sverdrup Augdal, her etter å ha gått i mål til en femteplass under tremila i NM på Konnerud i januar.

Foto: Terje Bendiksby

– Det hele høres rart ut

Eirik Sverdrup Augdal avsluttet altså sesongen med en fjerdeplass under femmila i Kollen – ikke langt bak vinner Aleksandr Bolsjunov, Simen Hegstad Krüger og Emil Iversen. Han svarer slik på spørsmål om hva han tenker om at han ikke er tatt ut.

– Jeg må si jeg er overrasket ut ifra de resultatene jeg har hatt i vinter. Det hele høres rart ut – og for min egen del hjelper det ikke at forbundet kutter i støtten til regionlagene. Det hele er synd, sier han.

– Jeg blir paff

Gjøran Tefre forteller – i likhet med Augdal – at han ikke har hatt noen dialog med Skiforbundet og «ikke fått indikasjoner på noe som helst».

Hva synes du om det?

– Jeg synes det er litt rart. Jeg blir paff. Jeg hadde jo tenkt, med mine resultater i vinter, så skulle jeg få et tilbud. Jeg forstår det ikke, spesielt når alle signalene gjennom vinteren var at det skulle være et rekruttlandslag for de nest beste.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal