Mener skiforbundet må hindre nye bilder som dette

Flere eksperter reagerer på at Therese Johaug får være med landslaget til Italia. De mener bilder av Johaug på landslagstrening ikke er det skisportens troverdighet trenger nå.

Therese Johaug

KONTROVERSIELT SYN: Slik så det ut da Therese Johaug var på samling i Val Senales i oktober i fjor. Etter dopingsaken vil et slikt syn skade skisportens troverdighet, mener eksperter.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Norske skiledere ga opprinnelig beskjed om at Therese Johaug ikke skulle være med på landslagets treningssamling i Val Senales, som starter førstkommende onsdag.

Fredag kveld kom kontrabeskjeden.

Ifølge landslagssjef Vidar Løfshus ønsker Johaug nå likevel å delta på samlingen.

– Kanskje det er best for henne med business as usual. Hun er ikke dømt for noe som helst, og skal gjøre jobben sin, sa Løfshus til NRK.

Det får flere i langrennsmiljøet, både i Norge og internasjonalt, til å reagere.

– De må få igang terapien

Kaj Kunnas, sportsjournalist i den finske rikskringkasteren YLE, mener Norge må ta ansvar for omdømmet til hele langrennssporten og holde Johaug hjemme.

– Det er sikkert okei terapi for Johaug å få dra på treningsleir, men tenk på skiverdenen som helhet. Den trenger terapi. Og den beste terapien er at vi oppretter troverdighet, sier han.

Johaug er fortsatt ikke utestengt av Antidoping Norge, fordi de ikke er ferdige med sin innledende saksbehandling. Daglig leder Anders Solheim blir overrasket når NRK forteller at Johaug skal reise til Italia, men er klar på at de ikke legger seg opp i hva hun gjør så lenge hun ikke er utestengt.

Men Kaj Kunnas mener Norges skiforbund selv kunne tatt initiativ til å sørge for at Johaug ikke reiser til Italia.

– Her må den norske antidopingkomitéen og skiforbundet være tydelige og få igang den terapien som hele skiverdenen lengter etter. Denne gangen krever det at de er litt harde, sier Kunnas til NRK.

Johaug på breen

Det er slike bilder Kaj Kunnas ikke vil se i år. Her er Johaug på breen i Val Senales i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Frykter inntrykk av «norske» regler

Finnen får støtte av norske Bertil Valderhaug, redaktør for 100% Sport.

– Jeg skjønner at dette er bra terapi for Johaug. Men mistenksomhetens flomlys skinner over norsk langrenn nå, og den beste terapien for norsk skisport er at Therese blir hjemme.

– Dette får folk til å tro at det er egne regler som gjelder for norsk langrenn, og andre regler for alle andre. Så hadde jeg vært skileder, hadde jeg sagt «dessverre, Therese, jeg tror det er best du holder deg hjemme nå».

– Handler om å ta vare på jenta

Vidar Løfshus

Landslagsjef Vidar Løfshus.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB Scanpix

Landslagssjef Vidar Løfshus svarte på kritikken i radioprogrammet Ukeslutt lørdag.

– Therese er ikke suspendert av Antidoping Norge, og hun har en kontrakt med Norges skiforbund som tilsier at hun kan delta på samling.

– Det kan faktisk være greit å møte sine skivenner fra Frankrike, Italia og Finland ansikt til ansikt i Val Senales og stå fram på den troverdige måten hun etter min oppfattelse har gjort. Det kan hende dette er bra for jenta fra Dalsbygda.

– Skjønner du signaleffekten?

– For oss handler dette mest om å ta vare på jenta. Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal