Hopp til innhold

Reagerer på «brøytingen» i VM: – Det er det verste jeg har sett

DOHA/OSLO (NRK): Ugandiske Halimah Nakaayi hevder hun selv ble dyttet og bare forsvarte seg da hun brøytet seg vei under damenes 800 meter-semifinale. Men NRKs eksperter mener hun ikke burde ha fått godkjent løpet.

– Det koker for Nakaayi, kommenterte Vebjørn Rodal først litt forsiktig.

Da gjenstod det drøye hundre meter av det siste 800 meter-heatet i dameklassen. Halimah Nakaayi lå like bak to andre konkurrenter i kampen om de to plassene som ville sikre henne finalebillett i VM.

– Verste jeg har sett

Hun hadde allerede forsøkt å løpe på innersiden av konkurrentene tidligere uten å lykkes. NRK-kommentator Jann Post advarte henne allerede da om å ikke oppføre seg som «en bajas».

Men da det virkelig dro seg til viser TV-bildene, som du kan se i toppen av denne saken, hvordan hun til slutt velger å brøyte seg vei på oppløpet.

Det gikk tydelig mest utover Natoya Goule fra Jamaica. Goule så helt fortvilet ut da Nakaayi dyttet henne litt ut av balanse. Også Eunice Jepkoech Sum fra Kenya ble etter hvert passert.

– Hun vil frem, hun dytter seg frem. Det er det verste jeg har sett. Det kan ikke være godkjent. Du kan ikke brøyte deg frem, Nakaayi, i en semifinale i et VM. Men hun har så mye å løpe med, føler seg så bra, og vil opp og frem, sa Post.

997be5f2-266e-48df-84ad-202392a66a8d

SPURTET ALT HUN MAKTET: Halimah Nakaayi helt i front i avslutningen av det tredje heatet i damenes 800 meter-konkurranse.

Foto: Petr David Josek / Petr David Josek

– Bør straffes

For etter å ha brøytet vei løp 24-åringen fra Uganda lynraskt de siste 50-60 meterne til målstreken. Hun vant heatet på tiden 1:59,35 noe som innebar både personlig rekord denne sesongen og VM-finalebillett.

– Jeg er usikker på om hun slipper gjennom. Det er taktisk svært urutinert. Å være så sterk og gjøre så dumme valg underveis... Det bør du i prinsippet straffes for, sa Rodal etter løpet.

– Hvis Filip Ingebrigtsen ble disket i OL i 2016, så er i hvert fall dette disk. For dette var verre, supplerte Jann Post, før Rodal igjen kommenterte at Nakaayis oppførsel ikke bare var dårlig på oppløpet, men også den bortre langsiden, svingen og på førsterunden, sier Post.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal, her avbildet under fridretts-VM i Beijing i 2015.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Taktisk løp

Da NRK får tak i Nakaayi i pressesonen etter løpet og spør hva som skjedde underveis, svarer hun at det generelt var mye dytting i heatet.

– Det var et taktisk løp. Og fordi jeg ville komme til finalen, så tenkte jeg at jeg måtte kjempe (fighte) meg forbi. Jeg følte meg bra, jeg dyttet, jeg kjempet, og jeg klarte det, sier hovedpersonen selv.

På spørsmål om hun trodde hun ville bli diskvalifisert, svarer hun «nei, det tror jeg ikke», før hun forteller at hun «prøvde å beskytte seg selv uten å dytte andre».

– Måtte forsvare meg

– Men på TV-bildene så det røft ut...?

– De andre dyttet meg. De bak meg «knocket» meg. Jeg måtte forsvare meg selv. Men jeg forsøkte å kjøre et ryddig løp (clean race), sier Nakaayi, og legger til at hun selv har sett avslutningen og står på at det handler om kampvilje (fighting spirit) og at det blir mye dytting i et løp.

– Neste gang løper jeg bare ifra slik at det ikke blir mye dytting.

– Du hadde mye energi?

– Ja, jeg følte meg bra, men visste ikke hvordan jeg skulle gå forbi.

– Nå vil jeg ta gullmedalje, sier Nakaayi.

AFP_1KR8P9

STRÅLENDE FORNØYD: Nakaayi satte seg ned på knærne og knyttet nevene på tartandekket på friidrettsstadion i Doha etter å ha sikret finaleplass på 800 meter.

Foto: KARIM JAAFAR

Ingen sterke reaksjoner

Eunice Jepkoech Sum løp seg inn på en andreplass bak Nakaayi og er også klar for finale. Hun er svært ordknapp om konkurrentens oppførsel og kommenterer at «det var tøft» de siste 200 meterne.

Hun svarer deretter «ja» på spørsmål om det var greit og forteller at hun forventer at det er slik.

Enn så lenge har det ikke kommet noen meldinger fra VM-arrangøren om at Nakaayi blir disket. Dermed løper hun i utgangspunktet finale på 800 meter mandag.

PS: Norges 800 meter-håp, Hedda Hynne, nådde akkurat ikke finalen på øvelsen med knappest mulig margin. Dermed er VM over for henne. I tillegg til Eunice Jepkoech Sum, Ce'Aira Brown, Natoya Goule fra sitt eget heat, kommer Nakaayi til å møte Ajee Wilson, Rababe Arafi, Raevyn Rogers og Winiie Nanyondo i 800 meter-finalen.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal