Hopp til innhold

Reagerer kraftig på at Fifa nekter å svare på Qatar-spørsmål: – Ikke akseptabelt

Siden slutten av april har NRK rettet syv intervjuforespørsler til Fifa, men det internasjonale fotballforbundet vil ikke svare på konkrete spørsmål om Qatar-problematikken. Det får flere til å riste på hodet.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - San Marino

TAUS: Fifa-president Gianni Infantino, her under et intervju med Eurosport-reporter Jonas Bergh-Johnsen i forbindelse med en landskamp i 2017.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

– Dette er ikke akseptabelt eller klokt.

Det er den krystallklare dommen fra Sven Mollekleiv. Han ledet Norges Fotballforbunds utredning rundt Qatar og fotball-VM i det såkalte Qatar-utvalget tidligere i vår.

Motviljen fra Fifa står i sterk kontrast med det Qatar-utvalget la vekt på under utredningen tidligere i år.

Der la utvalget til grunn at VM-nasjonen og Fifa måtte sikre pressefrihet i forkant, under og etter VM.

– Det går en sterk oppfordring fra utvalget om at VMs arrangørkomité, FIFA og myndighetene bør kunne svare på spørsmål fra pressen, understreker Mollekleiv.

Mollekleiv

Sven Mollekleiv er kritisk til at aktørene i VM ikke vil stille til intervjuer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Men Fifa har så langt nektet å svare på spørsmål.

NRK har siden april prøvd å få et intervju med Fifa om Qatar-VM, men ingen ønsker å stille til intervju.

Og det er ikke slik at vi ikke har gitt dem tid og anledning. Her er en kronologisk gjennomgang av alle våre henvendelser.

28. april

NRK sendte den første henvendelsen til Fifa hvor vi ba om et intervju med Fifa-president Gianni Infantino om Qatar.

29. april fikk vi svar. Fifa opplyste da at Infantino ikke kunne stille til intervju. Samtidig sendte de en uttalelse fra «en talsmann i Fifa» hvor de forsikret om at de tok arbeidernes rettigheter på alvor og at de blant annet jobbet for pressefrihet i Qatar.

29. april

NRK sendte en ny mail med noen konkrete spørsmål og ba om intervju med noen andre i fotballorganisasjonen. Samtidig ble Fifa gjort oppmerksom på at blant annet Amnesty pekte på at Fifa var de som faktisk kunne få gjennomført endringer i Qatar. Derfor er det viktig at Fifa kommer på banen.

5. mai

NRK sendte Fifa en purring på henvendelsen 29. april.

10. mai

NRK sendte en ny purring. 11. mai får vi svar av Fifa, der de helt enkelt legger ved en lenke til denne pressemeldingen.

13. mai

NRK svarer med et par spørsmål knyttet til uttalelser i pressemeldingen. Blant annet påstanden om at titusenvis av arbeidere i Qatar har fått bedret vilkårene sine de siste årene. Vi spør blant annet om det er nok at titusenvis har fått bedrede vilkår når det er to millioner migrantarbeidere i landet.

14. mai

Fifa ringer for å si at de sender en lenke til en pressemelding fra Norges fotballforbund. På telefon understreker NRK nok en gang at vi ønsker et intervju, ikke en pressemelding. Fifa sender senere samme dag en lenke til denne siden.

1. juni

NRK sender en ny henvendelse hvor vi ber om intervju. Fifa svarer senere samme dag at de har registrert henvendelsen og vil melde tilbake om det er mulig å gjennomføre et intervju. NRK har over en uke senere ikke hørt noe mer.

Pressetopp: – Ikke tillitsvekkende

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til NRK at hennes vurdering er at Fifa har en forpliktelse til å stille i åpen diskusjon om disse temaene.

– Det er forstemmende at en så mektig organisasjon som Fifa legger kjepper i hjulene for kritisk journalistikk. Det er ikke tillitsvekkende at de siden april har unnlatt å stille til intervju med NRK og svare på spørsmål, understreker Floberghagen.

JFK3RlLUcaY

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er oppgitt over Fifas taushet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Spørsmålene vi vil stille

Her er noen av spørsmålene vi har sendt Fifa, og som vi fortsatt ikke har fått svar på:

 • Vi hører stadig om arbeidere som ikke får betalt i henhold til nye lover. I detalj, hva gjør Fifa for å presse på Qatar slik at lovene som er kommet på plass følges opp i praksis?
 • Har dere stilt konkrete krav til Qatar om implementeringen av de nye lovene?
 • Hvordan sikrer dere at det er trygt for minoriteter, for eksempel LHBT, å reise til Qatar under VM?
 • Fifa har gjentatte ganger sagt at dere gjennom dialog vil sørge for endringer. Hvordan sørger dere for at endringene ikke blir reversert etter VM?

– Gjør det ekstra ille

NFF-president Terje Svendsen har flere ganger uttrykt at det er viktig å legge press på FIFA når det gjelder Qatar-problematikken.

I midten av mai gikk NFF sammen med de andre nordiske forbundene for å sende et nytt brev til Fifa for å gjenta forbundenes forslag og krav til tiltak for å forbedre menneskerettighetene i Qatar.

I brevet understreker NFF at de ikke fikk svar på de spørsmålene de tidligere har stilt.

NFF-toppen svarer slik da NRK spør om hva han synes om at det internasjonale fotballforbundet heller ikke har ønsket å stille til intervju om samme tema.

– Vi er opptatt av at FIFA må stille krav til Qatar og bidra til implementering av viktige lover som er vedtatt og som vil styrke migrantarbeidernes rettigheter og arbeidsvilkår. Vår holdning er at FIFA må være tilgjengelig for mediene og svare på aktuelle spørsmål, svarer Svendsen.

Terje Svendsen

Terje Svendsen mener Fifa bør gjøre seg tilgjengelig for intervju.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

En som tar hakket kraftigere ord i sin munn er Jostein Hole Kobbeltvedt.

Han er daglig leder for menneskerettighetsorganisasjonen Raftostiftelsen og ønsker at NFF skal boikotte mesterskapet i 2022.

Han rister på hodet av Fifas motvilje mot å stille til intervju.

– Det er urovekkende og bekrefter at det trengs et tydeligere signal om Fifa skal endre seg. Boikott vil være et sånn signal. Det som gjør det ekstra ille, er at dette er et arrangement i et land hvor ikke journalister kommer til og kan dekke det som skjer. Det er et arrangement med svært liten grad av pressefrihet, sier Kobbeltvedt til NRK.

– Må forvente større grad av åpenhet

Han mener radiotausheten bekrefter at det er en ukultur i Fifa som grasroten har all grunn til å stå opp mot.

– Det er betegnende for problematikken. Det skjer også i en situasjon der Fifa er klar over presset som er i Norge. Da skulle man kunne forvente litt større grad av åpenhet. Det bekrefter utfordringen her, sier han.

Jostein Hole Kobbeltvedt

Jostein Hole Kobbeltvedt i Raftostiftelsen er sterkt kritisk til Fifas taushet.

Foto: Ingvild Constance Festervoll Mel / Ingvild Constance Festervoll Melien

I tillegg til å prøve å få svar fra Fifa, har NRK har hatt lignende og omfattende runder med kommunikasjonsavdelingen til Qatars regjering og VM-organisasjonen for å forsøke å avtale intervjuer.

Til tross for positive signaler underveis, har ennå ingen stilt opp for å svare på spørsmål.

Selve VM-sjefen, Hassan Al-Thawadi, deltok riktignok i slutten av april i et møte med det norske Qatar-utvalget. Der hevdet han at ting er på rett vei i Qatar.

En drøy uke senere ble en blogger som skrev om situasjonen i landet arrestert.

JFK3RlLUcaY

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er oppgitt over Fifas taushet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Overrasket Mollekleiv

Sven Mollekleiv er svært overrasket over at Al-Thawadi ikke har stilt til intervju. Han opplevde at VM-sjefen, da de intervjuet ham for Qatar-utvalget, var veldig opptatt av at han var tilgjengelig for de spørsmålene som flere måtte ha.

– Jeg er overrasket over at han ikke vil svare på spørsmål, det vil jeg på det sterkeste oppfordre til, sier Mollekleiv.

Og legger til:

– For oss i utvalget er det veldig viktig at de er tilgjengelige for pressen.

Siste nytt

 • Svensk Warholm-rival tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed har ikke de svenske idrettslederne fått vite om kokaindommen før like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse, og dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser. Han skal derfor delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund, og har blant annet tilbudt ham å få samtale med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN
 • Dansere avblåser streikefaren før OL-åpningen

  Det skal danses i åpningsseremonien til Paris-OL, og alle danserne blir med. Streikefaren avblåses etter nye forhandlinger.

  Det blir med andre ord ikke tomt på dansegulvet når de olympiske lekene offisielt starter fredag.

  Hundrevis av dansere truet med å streike under åpningsseremonien, men et nytt tilbud gjør at det ikke lenger er fare for streik.

  Dansernes fagforening SFA-CGT kom med en uttalelse etter siste runde med forhandlinger, hvor de fortalte om en «delvis seier». Forhandlingene med arrangørene ga danserne en økning i kompensasjonen for fjernsynsrettighetene.

  (NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP
 • En gråtkvalt «Mesternes mester»: – Drømt om dette i 20 år

  Ole-Kristian Bryhn vant årets Mesternes mester, og denne uka tok 35-åringen en ny tittel han aldri har tatt før.

  Han skjøt 100 poeng i finalen, og da ble det klart. Skytterkongen på landsskytterstevnet 2024 i Steinkjer er Ole-Kristian Bryhn.

  – Jeg har drømt om det i 20 år. Dette har jeg jobba hardt for, sier Bryhn, den ferske skytterkongen, til NRK.

  – Dette er en dag jeg kommer til å huske for alltid, fortsatte en gråtkvalt Bryhn, mens han hilset til hele familien etter bragden.

  Bryhn hadde sammen med June Emilie Åsenden som lå på skive to, en poengsum på 248 før finalen. Der Bryhn skjøt full pott, fikk Åsenden 99 poeng og endte med det på en andreplass, og ble årets skytterprinsesse.

  Ole-Kristian Bryhn

Sendeplan

Kl. Program Kanal