Råsterk Østberg var redd for å gi Sverige hjelp mot Johaug: – Tenkte «hva gjør jeg nå?»

LENZERHEIDE/OSLO (NRK): Ingvild Flugstad Østbergs comeback gikk så bra at hun plutselig havnet i et scenario hun overhodet ikke var forberedt på.

5_1j5m2suXI

FØLELSESLADD: Det var sterke følelser, her mellom Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, i målområdet på skistadion i Lenzerheide.

Foto: Terje Pedersen

Østberg hadde en dårlig startposisjon på dagen 10 km fellesstart i Lenzerheide, etter at hun fikk startnekt i samtlige verdenscuprenn før jul på grunn av manglende helseattest.

Mens storfavoritten Therese Johaug som vanlig skaffet seg en klar ledelse tidlig i løpet, jobbet Østberg seg tålmodig framover i feltet.

Plutselig befant hun seg i en gruppe med Heidi Weng, Ebba Andersson og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, og på sisterunden nærmet de seg Johaug i enkelte partier av løypa.

Det ga Østberg noe å tenke på.

– Hadde ikke sett det for meg

– Jeg ble litt paff sjøl uti der. Det var sånn at jeg tenkte «oi, hva gjør jeg nå når Therese går foran og jeg går først i gruppa bak, skal jeg dra eller skal jeg ikke?». Det scenarioet hadde jeg ikke sett for meg, erkjenner fjorårets Tour de Ski-vinner overfor NRK.

– Så du fikk et taktisk dilemma? Skulle du hjelpe Ebba Andersson, eller skulle du holde igjen?

– Ja, jeg gjorde egentlig det.

6sxJNxjKP-Q

IMPONERTE: Ingvild Flugstad Østberg (foran) hadde en kjempedag i Lenzerheide lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Retningslinjene på det norske laget er at alle går for egne muligheter. Samtidig skal de ikke ødelegge for hverandre. Å dra opp en utenlandsk konkurrent til en norsk løper som går alene i tet, kan definitivt komme i den kategorien.

– Det har jeg ikke hørt, men jeg håper da Ingvild bare gikk sitt eget løp og for at hun selv skulle få en best mulig plassering, sier Johaug når hun får høre om lagvenninnens grublerier.

– Ingen vits i å stoppe

For Østberg endte det med en slags mellomting.

– Jeg endte på at i motbakkene kunne jeg dra, og så på flata tenkte jeg at Ebba kunne få gå foran og gå inn Therese. Men da sa hun bare at jeg gikk fortere enn henne, så det var ingen vits i at hun gikk først. Da var det ingen vits i stoppe opp heller, sier Østberg.

– Da Ebba gikk foran, skjønte jeg ikke om hun gikk for full gass eller ikke, for da synes jeg ikke hun gikk så fort, utdyper hun.

0kn2upJDekY

STERK DAG: Therese Johaug, her i løypene under 10 kilometeren i Lenzerheide lørdag.

Foto: Terje Pedersen

Gruppa kom uansett aldri opp til Johaug, som fikk en perfekt start på Tour de Ski med seier på åpningsetappen.

– Jeg er litt overrasket over at jeg fikk den luka jeg fikk og at jeg vant uten et spurtoppgjør. Jeg er i hvert fall kjempefornøyd med å vinne med 12–13 sekunder, sier hun til NRK.

– Litt surt

I spurten om plassene bak var Heidi Weng raskest, mens Ebba Andersson henviste Ingvild Flugstad Østberg til den normalt sure fjerdeplassen. Men i det første rennet denne vintereb, føltes ikke fjerdeplass som noe nederlag for Ingvild Flugstad Østberg.

– Akkurat i det du går over mål var det litt surt, men jeg tror sjelden en fjerdeplass har smakt så godt, sier 29-åringen og smiler.

Ebba Andersson gjør for øvrig i likhet med Østberg comeback i Tour de Ski etter langvarig skade.

– Hva hadde du forventet?

– Å være med i toppen, men samtidig kjenner jeg at jeg ikke må forvente for mye her i starten.

– Hvordan var duellen mot Østberg?

– Jeg ga det jeg hadde, og det føles veldig bra at jeg klarte å ta den spurten, sier Andersson.

WnwEeauQZ4g

PALLEN: Therese Johaug, Heidi Weng og Ebba Andersson poserer for fotografene etter fellesstarten i Lenzerheide.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Artigere å vinne når de beste er med

Therese Johaug setter også stor pris på å ha Andersson og Østberg tilbake på startstreken, og er ikke overrasket over at de allerede puster henne i nakken.

– Jeg vet at de gikk vanvittig fort i fjor og var på pallen i stort sett alle skirenn. Ingvild har ikke bare ligget på sofaen. Jeg synes i hvert fall det er skikkelig artig å ha Ingvild og Ebba tilbake. Det er artigere å vinne når de beste stiller til start, sier Johaug.

Johaug vant 12,3 sekunder foran Weng, 12,9 foran Ebba Andersson, 13,1 foran Ingvild Flugstad Østberg. Det er også sammenlagtstillingen før søndagens sprint, ettersom det ikke ble delt ut bonussekunder ved målgang.

PS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fem i Lenzerheide, Tiril Udnes Weng nummer 7, Magni Smedaas nummer 14, Ragnhild Haga 15, Kari Øyre Slind 28, Anne Kjersti Kalvå 31, Maiken Caspersen Falla 52.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Frustrert Riiber etter hoppingen: – Jeg overkoker

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Espen Andersen ga Jarl Magnus Riiber et flott utgangspunkt, men igjen skuffet Riiber litt i hoppbakken. Dermed er Østerrike favoritter til gull på lagsprint.

Siste nytt

 • Til EM-semifinale

  Vladimir Vukicevic tok seg videre fra forsøksheatet på 60 meter hekk i friidretts-EM innendørs. Søndag løper han semifinale i polske Torun.

  29-åringen avanserte med tiden 7,78. Han var tredje raskest i det første heatet. Siden de fire beste var sikret å gå videre, slapp Vukicevic å vente på tider fra andre heat.

  Han har 7,69 som bestenotering på 60 meter hekk.

  Semifinale og finale står på søndagens EM-program. (NTB)

  AfMdgyMeK3M
  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
 • Skuffende norsk slalåm-dag

  Det ble en skuffende norsk dag i slalåm, med kun Thea Louise Stjernesund fra start i andre omgang i Jasna. Hun kjørte til en 25.-plass, og det var kun én utøver som fullførte og hadde dårligere tid enn henne.

  Mikaela Shiffrin kjørte derimot mesterlig, og tok seieren foran Petra Vlhová.

  I første omgang stilte Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann og Kristina Riis-Johannessen, i tillegg til Stjernesund.

  VM i alpint 2021, Cortina
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Ingebrigtsen klar for ny EM-finale

  Jakob Ingebrigtsen løp inn til tredjeplass på 3000 meter forsøket i friidretts-EM innendørs lørdag formiddag. Ingebrigtsen ble nummer tre på tiden 7:49,52, som er ny personlig bestetid på distansen innendørs. Finalen løpes søndag kl. 17.52.

  Poland European Indoor Athletics Championships
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal