Hopp til innhold

Råsterk Johaug «rykket» fra lysharen – smadret sin personlige rekord og tok VM-kravet

BISLETT (NRK): Therese Johaug fulgte lysharen langs lista på banen disiplinert – og følte seg så bra at hun også la inn en solid sluttspurt på 10.000 meteren torsdag. Det holdt til den råsterke tiden 31:40.69.

Therese Johaug avslutter en imponerende 10.000 meter på Bislett torsdag.

Det er klart innenfor VM-kravet på 31 minutter og 50 sekunder. Ikke rart langrennsløperen – som de siste månedene enkelte treningsdager har byttet ut skog og terreng med tartandekk – var strålende fornøyd etter å ha løpt over målstreken etter 25 runder helt alene på løpebanen.

– Jeg hadde en veldig bra dag i dag. jeg som ikke har sprunget så mye før har nytte av lysharen, og det var det jeg bomma på på Hamar i fjor, sier Johaug til NRK.

– Jeg hadde en drøm om å prøve å ta det VM-kravet, men det var jo et halvt minutt bedre enn det jeg løp på Hamar i fjor, så jeg trodde kanskje jeg hadde kastet litt vann over hodet.

Therese Johaug på Impossible Games. 11.06.2020

FORNØYD: Therese Johaug, her etter å ha løpt i mål til en bunnsolid tid på Bislett.

Foto: Robert Rønning / NRK

Henter inspirasjon fra friidrett

NRK-ekspert Vebjørn Rodal var svært imponert og trakk frem nettopp Johaug da han skulle oppsummere kvelden på Bislett. Kanskje ikke rart Johaug igjen fikk spørsmål rundt friidrettsprioriteringen sin.

– Det er langrenn som er idretten min, men jeg kjenner at det er moro å ha noen økter med løpeskoene på. Jeg begynner å bli gammel og trenger ny inspirasjon.

– Det henter jeg fra Ingebrigtsen-brødrene og Karoline Bjerkelig Grøvdal og jeg blir veldig inspirert av den oppblomstringen som er i norsk friidrett.

Strålende fornøyd var også Karstein Johaug, som har fulgt storesøsteren tett på alle baneøktene frem til torsdag kveld.

– Det var helt sykt. Rått altså! En ting er å springe fort på trening, noe annet er å gjøre det her. Det er imponerende. Jeg følte hun hadde god kontroll, selv om hun var altfor ivrig på førsterunden, vurderer han overfor NRK.

Therese Johaug under 10.000 på Impossible Games.

FOKUSERT: Therese Johaug, her under 10.000 meteren på Bislett torsdag.

Foto: Robert Rønning / NRK

Skulle unngå juniortabbe

Johaug har gjennomført noen ytterst få treningsøkter på bane før «Impossible Games» på Bislett torsdag og har løpt 10.000 meter på bane én gang før.

Det gjorde hun under NM på Hamar i fjor. Da pangåpnet Johaug, men var selvkritisk til hvordan hun disponerte løpet, som endte med tiden 32.30,87. Hun har i opptakten til løpet torsdag vært klar på at hun ikke skulle gjøre noen lignende «juniortabbe».

Nervøs i mange timer

Det ble ingen tabber på Bislett torsdag, men nerver, det kjente Johaug på.

31-åringen innrømmer at hun var svært nervøs før start. Hun hadde vært det i 14-15 timer, kunne hun avsløre før løpet.

4B5mAgI12DY

NÆRE STØTTESPILLERE: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass, og Johaugs bror Karstein, fulgte løpet til Therese Johaug tett.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Men nervøsitet var åpenbart snudd til noe helt annet da startskuddet gikk.

Den første runden ga en klar indikasjon på at Johaug også har bra fart i beina for tiden. Faktisk løp hun fra lysharen, lyset langs banelista som fulgte VM-kravet, den første runden. Johaug måtte titte seg tilbake for å se hvor lyset var.

Akkurat denne hendelsen måtte Johaug flire av i etterkant.

– Det er typisk meg, jeg klarer ikke kjenne på farta. Jeg hadde bestemt meg for at det lyset skulle jeg følge og hadde jeg krefter igjen på slutten skulle jeg bare springe. Jeg hadde litt krefter igjen på slutten og klarte å komme før den i mål, sier hun.

Deretter justerte hun farten og fulgte lyset disiplinert nesten helt til slutt.

For med over to runder igjen slo Johaug til. Hun rykket rett og slett fra lysharen. Det endte med en imponerende tid, innfridd VM-krav og ny personlig rekord.

Direkte fra Bislett stadion.

Direkte fra Bislett stadion.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal