Hopp til innhold

Råsterk Johaug «rykket» fra lysharen – smadret sin personlige rekord og tok VM-kravet

BISLETT (NRK): Therese Johaug fulgte lysharen langs lista på banen disiplinert – og følte seg så bra at hun også la inn en solid sluttspurt på 10.000 meteren torsdag. Det holdt til den råsterke tiden 31:40.69.

Therese Johaug avslutter en imponerende 10.000 meter på Bislett torsdag.

Det er klart innenfor VM-kravet på 31 minutter og 50 sekunder. Ikke rart langrennsløperen – som de siste månedene enkelte treningsdager har byttet ut skog og terreng med tartandekk – var strålende fornøyd etter å ha løpt over målstreken etter 25 runder helt alene på løpebanen.

– Jeg hadde en veldig bra dag i dag. jeg som ikke har sprunget så mye før har nytte av lysharen, og det var det jeg bomma på på Hamar i fjor, sier Johaug til NRK.

– Jeg hadde en drøm om å prøve å ta det VM-kravet, men det var jo et halvt minutt bedre enn det jeg løp på Hamar i fjor, så jeg trodde kanskje jeg hadde kastet litt vann over hodet.

Therese Johaug på Impossible Games. 11.06.2020

FORNØYD: Therese Johaug, her etter å ha løpt i mål til en bunnsolid tid på Bislett.

Foto: Robert Rønning / NRK

Henter inspirasjon fra friidrett

NRK-ekspert Vebjørn Rodal var svært imponert og trakk frem nettopp Johaug da han skulle oppsummere kvelden på Bislett. Kanskje ikke rart Johaug igjen fikk spørsmål rundt friidrettsprioriteringen sin.

– Det er langrenn som er idretten min, men jeg kjenner at det er moro å ha noen økter med løpeskoene på. Jeg begynner å bli gammel og trenger ny inspirasjon.

– Det henter jeg fra Ingebrigtsen-brødrene og Karoline Bjerkelig Grøvdal og jeg blir veldig inspirert av den oppblomstringen som er i norsk friidrett.

Strålende fornøyd var også Karstein Johaug, som har fulgt storesøsteren tett på alle baneøktene frem til torsdag kveld.

– Det var helt sykt. Rått altså! En ting er å springe fort på trening, noe annet er å gjøre det her. Det er imponerende. Jeg følte hun hadde god kontroll, selv om hun var altfor ivrig på førsterunden, vurderer han overfor NRK.

Therese Johaug under 10.000 på Impossible Games.

FOKUSERT: Therese Johaug, her under 10.000 meteren på Bislett torsdag.

Foto: Robert Rønning / NRK

Skulle unngå juniortabbe

Johaug har gjennomført noen ytterst få treningsøkter på bane før «Impossible Games» på Bislett torsdag og har løpt 10.000 meter på bane én gang før.

Det gjorde hun under NM på Hamar i fjor. Da pangåpnet Johaug, men var selvkritisk til hvordan hun disponerte løpet, som endte med tiden 32.30,87. Hun har i opptakten til løpet torsdag vært klar på at hun ikke skulle gjøre noen lignende «juniortabbe».

Nervøs i mange timer

Det ble ingen tabber på Bislett torsdag, men nerver, det kjente Johaug på.

31-åringen innrømmer at hun var svært nervøs før start. Hun hadde vært det i 14-15 timer, kunne hun avsløre før løpet.

4B5mAgI12DY

NÆRE STØTTESPILLERE: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass, og Johaugs bror Karstein, fulgte løpet til Therese Johaug tett.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Men nervøsitet var åpenbart snudd til noe helt annet da startskuddet gikk.

Den første runden ga en klar indikasjon på at Johaug også har bra fart i beina for tiden. Faktisk løp hun fra lysharen, lyset langs banelista som fulgte VM-kravet, den første runden. Johaug måtte titte seg tilbake for å se hvor lyset var.

Akkurat denne hendelsen måtte Johaug flire av i etterkant.

– Det er typisk meg, jeg klarer ikke kjenne på farta. Jeg hadde bestemt meg for at det lyset skulle jeg følge og hadde jeg krefter igjen på slutten skulle jeg bare springe. Jeg hadde litt krefter igjen på slutten og klarte å komme før den i mål, sier hun.

Deretter justerte hun farten og fulgte lyset disiplinert nesten helt til slutt.

For med over to runder igjen slo Johaug til. Hun rykket rett og slett fra lysharen. Det endte med en imponerende tid, innfridd VM-krav og ny personlig rekord.

Direkte fra Bislett stadion.

Direkte fra Bislett stadion.

Siste nytt

 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

  Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

  Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

  – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

  Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

  Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

  – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

  Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Northug med skremmeskudd – Riege smadret konkurrentene

  Langløpsprofilen Amund Riege fikk en drømmestart på Ski Classics-sesongen da han gikk helt til topps på det 90-kilometer lange Klarälvsloppet søndag.

  – Det var et hardt løp med mange sterke lag. Det var mange som forsøkte å rykke underveis, men jeg forsøkte bare å fokusere og ligge godt plassert i gruppa. Jeg hadde en del krefter igjen på slutten, så jeg er veldig glad, sier Riege til arrangøren etter seieren.

  Det var knyttet stor spenning til Petter Northugs sjanser i Sverige. Den norske stjernen var med helt inn til slutt og endte på en sterk 10. plass i Sverige.

  Han slo dermed store profiler som Calle Halfvarsson og William Poromaa.

  – Det var bare nesten for Petter Northug denne gang. Han rykker stadig nærmere målet om å vinne Vasaloppet, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

  Klarälvsloppet blir kalt «høstens Vasalopp». Northug har tidligere uttalt at han har som mål om å vinne Vasaloppet innen tre år.

  Norske Oskar Opstad Vike tok en overraskende andreplass, mens tidligere Vasalopp-vinner Emil Persson ble nummer tre.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste