Råsterk Johaug «rykket» fra lysharen – smadret sin personlige rekord og tok VM-kravet

BISLETT (NRK): Therese Johaug fulgte lysharen langs lista på banen disiplinert – og følte seg så bra at hun også la inn en solid sluttspurt på 10.000 meteren torsdag. Det holdt til den råsterke tiden 31:40.69.

Therese Johaug avslutter en imponerende 10.000 meter på Bislett torsdag.

Det er klart innenfor VM-kravet på 31 minutter og 50 sekunder. Ikke rart langrennsløperen – som de siste månedene enkelte treningsdager har byttet ut skog og terreng med tartandekk – var strålende fornøyd etter å ha løpt over målstreken etter 25 runder helt alene på løpebanen.

– Jeg hadde en veldig bra dag i dag. jeg som ikke har sprunget så mye før har nytte av lysharen, og det var det jeg bomma på på Hamar i fjor, sier Johaug til NRK.

– Jeg hadde en drøm om å prøve å ta det VM-kravet, men det var jo et halvt minutt bedre enn det jeg løp på Hamar i fjor, så jeg trodde kanskje jeg hadde kastet litt vann over hodet.

Therese Johaug på Impossible Games. 11.06.2020

FORNØYD: Therese Johaug, her etter å ha løpt i mål til en bunnsolid tid på Bislett.

Foto: Robert Rønning / NRK

Henter inspirasjon fra friidrett

NRK-ekspert Vebjørn Rodal var svært imponert og trakk frem nettopp Johaug da han skulle oppsummere kvelden på Bislett. Kanskje ikke rart Johaug igjen fikk spørsmål rundt friidrettsprioriteringen sin.

– Det er langrenn som er idretten min, men jeg kjenner at det er moro å ha noen økter med løpeskoene på. Jeg begynner å bli gammel og trenger ny inspirasjon.

– Det henter jeg fra Ingebrigtsen-brødrene og Karoline Bjerkelig Grøvdal og jeg blir veldig inspirert av den oppblomstringen som er i norsk friidrett.

Strålende fornøyd var også Karstein Johaug, som har fulgt storesøsteren tett på alle baneøktene frem til torsdag kveld.

– Det var helt sykt. Rått altså! En ting er å springe fort på trening, noe annet er å gjøre det her. Det er imponerende. Jeg følte hun hadde god kontroll, selv om hun var altfor ivrig på førsterunden, vurderer han overfor NRK.

Therese Johaug under 10.000 på Impossible Games.

FOKUSERT: Therese Johaug, her under 10.000 meteren på Bislett torsdag.

Foto: Robert Rønning / NRK

Skulle unngå juniortabbe

Johaug har gjennomført noen ytterst få treningsøkter på bane før «Impossible Games» på Bislett torsdag og har løpt 10.000 meter på bane én gang før.

Det gjorde hun under NM på Hamar i fjor. Da pangåpnet Johaug, men var selvkritisk til hvordan hun disponerte løpet, som endte med tiden 32.30,87. Hun har i opptakten til løpet torsdag vært klar på at hun ikke skulle gjøre noen lignende «juniortabbe».

Nervøs i mange timer

Det ble ingen tabber på Bislett torsdag, men nerver, det kjente Johaug på.

31-åringen innrømmer at hun var svært nervøs før start. Hun hadde vært det i 14-15 timer, kunne hun avsløre før løpet.

4B5mAgI12DY

NÆRE STØTTESPILLERE: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass, og Johaugs bror Karstein, fulgte løpet til Therese Johaug tett.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Men nervøsitet var åpenbart snudd til noe helt annet da startskuddet gikk.

Den første runden ga en klar indikasjon på at Johaug også har bra fart i beina for tiden. Faktisk løp hun fra lysharen, lyset langs banelista som fulgte VM-kravet, den første runden. Johaug måtte titte seg tilbake for å se hvor lyset var.

Akkurat denne hendelsen måtte Johaug flire av i etterkant.

– Det er typisk meg, jeg klarer ikke kjenne på farta. Jeg hadde bestemt meg for at det lyset skulle jeg følge og hadde jeg krefter igjen på slutten skulle jeg bare springe. Jeg hadde litt krefter igjen på slutten og klarte å komme før den i mål, sier hun.

Deretter justerte hun farten og fulgte lyset disiplinert nesten helt til slutt.

For med over to runder igjen slo Johaug til. Hun rykket rett og slett fra lysharen. Det endte med en imponerende tid, innfridd VM-krav og ny personlig rekord.

Direkte fra Bislett stadion.

Direkte fra Bislett stadion.

Siste nytt

 • Tre klubbar vil boikotte VM

  Tre norske klubbar vil ha boikott av fotball-VM i Qatar neste år, viser ei rundspørjing NTB har gjort. Minst fire andre vurderer saka.

  Fotballpresident Terje Svendsen seier at NFF har prøvd å betre forholdet til arbeidarane i Qatar gjennom dialog.

  – Haldninga vår så langt har vore å følgje Amnesty Internationals tilråding om å påverke i staden for å boikotte. Så vil vi lytte til fotballfamilien, seier Svendsen til NTB.

  Tromsø kravde fredag at Noreg boikottar VM i Qatar. The Guardian publiserte ein rapport som hevdar 6.500 framandarbeidarar har mista livet i førebuingane til fotballfesten.

  Strømsgodset og Viking støttar Tromsø. Rosenborg, Odd, Stabæk, Vålerenga og Bodø/Glimt vil ta saka opp på årsmøta sine..

  Qatar VM 2010
  Foto: Clive Rose / Getty Images for Qatar 2022
 • Turner legger opp

  Den norske turneren Stian Skjerahaug legger opp. Det melder han selv på sin Instagram-konto.

  – Det har vært en fantastisk reise med utrolig mange opplevelser og minner som jeg aldri ville vært foruten, skriver han under et bilde fra turnhallen.

  Han deltok blant annet i OL i Rio de Janeiro i 2016, hvor han tok en 32.-plass.

  Stian Skjerahaug
  Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
 • Får prøveperiode etter Lahti-drama

  Etter episoden der Aleksandr Bolsjunov først slo etter finske Joni Mäki, og senere kroppstaklet finnen i målområdet på stafetten i Lahti i januar, har FIS (Det internasjonale skiforbundet) nå kommet med en klar advarsel til russeren.

  I en uttalelse fredag skriver FIS at de etter hendelsen for en måned siden satte ned en egen gruppe. for å etterforske hendelsen.

  «Etter å ha gått gjennom alle fakta, har gruppen bestemt at Bolsjunov skal ha en prøveperiode de neste fem konkurransene (verdenscup og VM)».

  «Hvis det ikke blir mer usportslig oppførsel rundt utøveren de neste fem konkurransene, så gjør vi ingenting. Men hvis det oppstår et tilfelle, så vil utøveren bli suspendert to verdenscuparrangementer, i tillegg til andre mulige sanksjoner».

  Alexandr Bolsjunov
  Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal