NRK Meny
Normal

- Burde avlyse hele Tour de France

Utkastingen av Michael Rasmussen har vakt svært sterke reaksjoner hos flere sykkel-eksperter. Dopingskandalene vil ingen ende ta.

Utestengt
Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Birger Hungerholt har fulgt internasjonal sykkelsport i flere tiår. Han har vært ekspertkommentator for NRK, og er i dag blant annet manager for supertalentet Edvald Boasson Hagen.

- Man kan ikke lenger snakke om en ripe i lakken for Tour de France, men et havari, sier Hungerholt.

- Det er nesten rart at man ikke avlyser hele Tour de France. Det er i hvert fall en tanke som slår meg, man kan ikke stole på noen lenger, mener han.

Han får støtte av NRK Sportens redaktør, Øyvind Lund.

- Hele arrangementet framstår nå som en farse, sier han.

Jacob Bergsma

Rabobanks talsmann Jacob Bergsma forteller media om lagets beslutning om å sparke Michael Rasmussen ut av laget.

Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS

Løy til laget

Det har de siste dagene vært reist dopingmistanker mot Michael Rasmussen etter at han har brutt meldeplikten 4 ganger de siste 18 månedene.

Grunnen til at 33-åringen nå er kastet ut er at han løy til laget om hvor han var i løpet av juni. Han var i Italia og ikke i Mexico slik han fortalte dem.

Den tidligere topprytteren Davide Cassani sa onsdag til DR Sporten at han hadde sett Michael Rasmussen i Dolomitterne i Italia 13. eller 14. juni, mens han altså etter eget utsagn trente i Mexico.

Brøt lagreglene

- Han brøt de interne lagreglene, sier en talsmann på laget.

- Rabobank er sjokkerte og enormt skuffet over at Rasmussen har løyet om hans tilholdssted. Feilinformering er et svært alvorlig brudd på UCIs regler og helt uakseptabelt.

- Det er heller ikke sikkert at laget vil fortsette rittet, legger han til.

Styremedlem i Rabobank sier følgende:

- Det som har skjedd gjør meg målløs. Jeg har mistet ord. Et mareritt, uttaler Piet van Schujndel.

- Respektløshet og løgner

Tour de France direktør Christian Prudhomme, som ringte presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, for å klage over at forbundet ikke informerte om Rasmussens brudd på meldeplikten, mener det var helt riktig å kaste ut Rasmussen fra Tour de France.

 

Christian Prudhomme
Foto: STR / AFP

 

 

- Vi kan ikke si at Rasmussen jukset, men hans respektløshet og hans løgner om hvor han var har blitt ubærlige.

Pat McQuaid støtter lagets beslutning.

- Min umiddelbare reaksjon er: Hvorfor gjorde de (Rabobank, red.) ikke det her i slutten av juni, da de hadde all informasjon?

- Laget har besluttet å trekke ham ut. Det er deres privilegium. Det kan jeg kun støtte opp om. Det er et null-toleranse-prinsipp, og det er et eksempel til etterfølgelse, sier han til DR Sporten.

  - Det skader sporten som jeg virkelig elsker

 - Åh, dæven

Treneren til Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll, fikk nyheten via NRK Kveldsnytt .

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll er sjokkert.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Åh, dæven, var Kvålsvolls umiddelbare kommentar da han ble informert om at nå også Rabobank vurderer å trekke hele laget fra Tour de France.

- Michael Rasmussen burde aldri ha fått stille til start i utgangspunktet på grunn av hans gjentatte brudd på meldeplikten, sier Kvålsvoll som innrømmer at han de siste dagene har vært meget skeptisk til Rasmussen.

- Ganske heftige saker når et lag går til et slikt skritt. Jeg vet ikke om at noe lignende har skjedd tidligere,sier han til NTB.

TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen tror man kan vente seg mer.

- Jeg tror de (Rabobank) sitter på mer informasjon enn det vi vet i dag, og det tror jeg Tour de France-arrangørene gjør også, sier TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen i natt.

Dopmareritt

Med Rasmussen ute av Touren er dopskandalen komplett. Tidligere på dagen ble det også klart at Christiano Moreni er tatt for doping. Det gjorde at Cofidis-laget valgte å trekke seg fra Touren.

Og på tirsdag ble Alexandre Vinokourov kastet ut av rittet etter å ha blitt tatt med for høye verdier av det forbudte stoffet testosteron.

  Vinokourov testet positivt  

I forrige uke var rittet også over for Patric Sinkewitz etter å at A-prøven var positiv.

Det fikk begeret til å renne over for de tyske TV-kanalene ZDF og ARD, som bestemte seg for å kutte sendingene fra det pågående Tour de France.

Tyske TV-seere får likevel se Tour de France etter at Sat. 1 tok over sendingene.

Doping kan stoppe sykkel-VM

Utestengt fra VM og OL

Forrige uke ble Rasmussen utestengt fra det danske sykkelforbundet. Det betyr at han ikke får sykle VM eller OL.

Dansken fikk beskjeden i slutten av juni, men det ble ikke offentliggjort før torsdag.

Og mandag beklaget Tour de France-arrangøren at Rasmussen er med i Tour de France.

- Jeg beklager at han ble tatt ut til rittet av lagets leder etter å ha blitt advart av UCI, sa Patrice Clerc, som er leder i Amaury Sport Organization (ASO), til den franske avisen Le Figaro.

ASO står blant annet bak etapperittet Tour de France.

- Jeg mener bestemt at Michael Rasmussen ikke er noe forbilde. Derfor er det ufortjent at han leder løpet, sa Clerc ifølge den danske avisen BT.

Ledet overlegent

Dansken vant dagens 16.etappe av Tour de France og ledet rittet sammenlagt med 3 minutter og 10 sekunder foran Alberto Contador. Dette gjør at det nå er spanieren som tar over sammenlagt.

Dette var den siste klatreetappen i årets Tour de France og dansken var derfor på god vei mot å vinne rittet sammenlagt.

Søndag avsluttes rittet, et ritt som vil huskes for alt annet enn det sportslige.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag