Hopp til innhold

- Burde avlyse hele Tour de France

Utkastingen av Michael Rasmussen har vakt svært sterke reaksjoner hos flere sykkel-eksperter. Dopingskandalene vil ingen ende ta.

Utestengt
Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Birger Hungerholt har fulgt internasjonal sykkelsport i flere tiår. Han har vært ekspertkommentator for NRK, og er i dag blant annet manager for supertalentet Edvald Boasson Hagen.

- Man kan ikke lenger snakke om en ripe i lakken for Tour de France, men et havari, sier Hungerholt.

- Det er nesten rart at man ikke avlyser hele Tour de France. Det er i hvert fall en tanke som slår meg, man kan ikke stole på noen lenger, mener han.

Han får støtte av NRK Sportens redaktør, Øyvind Lund.

- Hele arrangementet framstår nå som en farse, sier han.

Jacob Bergsma

Rabobanks talsmann Jacob Bergsma forteller media om lagets beslutning om å sparke Michael Rasmussen ut av laget.

Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS

Løy til laget

Det har de siste dagene vært reist dopingmistanker mot Michael Rasmussen etter at han har brutt meldeplikten 4 ganger de siste 18 månedene.

Grunnen til at 33-åringen nå er kastet ut er at han løy til laget om hvor han var i løpet av juni. Han var i Italia og ikke i Mexico slik han fortalte dem.

Den tidligere topprytteren Davide Cassani sa onsdag til DR Sporten at han hadde sett Michael Rasmussen i Dolomitterne i Italia 13. eller 14. juni, mens han altså etter eget utsagn trente i Mexico.

Brøt lagreglene

- Han brøt de interne lagreglene, sier en talsmann på laget.

- Rabobank er sjokkerte og enormt skuffet over at Rasmussen har løyet om hans tilholdssted. Feilinformering er et svært alvorlig brudd på UCIs regler og helt uakseptabelt.

- Det er heller ikke sikkert at laget vil fortsette rittet, legger han til.

Styremedlem i Rabobank sier følgende:

- Det som har skjedd gjør meg målløs. Jeg har mistet ord. Et mareritt, uttaler Piet van Schujndel.

- Respektløshet og løgner

Tour de France direktør Christian Prudhomme, som ringte presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, for å klage over at forbundet ikke informerte om Rasmussens brudd på meldeplikten, mener det var helt riktig å kaste ut Rasmussen fra Tour de France.

 

Christian Prudhomme
Foto: STR / AFP

 

 

- Vi kan ikke si at Rasmussen jukset, men hans respektløshet og hans løgner om hvor han var har blitt ubærlige.

Pat McQuaid støtter lagets beslutning.

- Min umiddelbare reaksjon er: Hvorfor gjorde de (Rabobank, red.) ikke det her i slutten av juni, da de hadde all informasjon?

- Laget har besluttet å trekke ham ut. Det er deres privilegium. Det kan jeg kun støtte opp om. Det er et null-toleranse-prinsipp, og det er et eksempel til etterfølgelse, sier han til DR Sporten.

  - Det skader sporten som jeg virkelig elsker

 - Åh, dæven

Treneren til Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll, fikk nyheten via NRK Kveldsnytt .

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll er sjokkert.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Åh, dæven, var Kvålsvolls umiddelbare kommentar da han ble informert om at nå også Rabobank vurderer å trekke hele laget fra Tour de France.

- Michael Rasmussen burde aldri ha fått stille til start i utgangspunktet på grunn av hans gjentatte brudd på meldeplikten, sier Kvålsvoll som innrømmer at han de siste dagene har vært meget skeptisk til Rasmussen.

- Ganske heftige saker når et lag går til et slikt skritt. Jeg vet ikke om at noe lignende har skjedd tidligere,sier han til NTB.

TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen tror man kan vente seg mer.

- Jeg tror de (Rabobank) sitter på mer informasjon enn det vi vet i dag, og det tror jeg Tour de France-arrangørene gjør også, sier TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen i natt.

Dopmareritt

Med Rasmussen ute av Touren er dopskandalen komplett. Tidligere på dagen ble det også klart at Christiano Moreni er tatt for doping. Det gjorde at Cofidis-laget valgte å trekke seg fra Touren.

Og på tirsdag ble Alexandre Vinokourov kastet ut av rittet etter å ha blitt tatt med for høye verdier av det forbudte stoffet testosteron.

  Vinokourov testet positivt  

I forrige uke var rittet også over for Patric Sinkewitz etter å at A-prøven var positiv.

Det fikk begeret til å renne over for de tyske TV-kanalene ZDF og ARD, som bestemte seg for å kutte sendingene fra det pågående Tour de France.

Tyske TV-seere får likevel se Tour de France etter at Sat. 1 tok over sendingene.

Doping kan stoppe sykkel-VM

Utestengt fra VM og OL

Forrige uke ble Rasmussen utestengt fra det danske sykkelforbundet. Det betyr at han ikke får sykle VM eller OL.

Dansken fikk beskjeden i slutten av juni, men det ble ikke offentliggjort før torsdag.

Og mandag beklaget Tour de France-arrangøren at Rasmussen er med i Tour de France.

- Jeg beklager at han ble tatt ut til rittet av lagets leder etter å ha blitt advart av UCI, sa Patrice Clerc, som er leder i Amaury Sport Organization (ASO), til den franske avisen Le Figaro.

ASO står blant annet bak etapperittet Tour de France.

- Jeg mener bestemt at Michael Rasmussen ikke er noe forbilde. Derfor er det ufortjent at han leder løpet, sa Clerc ifølge den danske avisen BT.

Ledet overlegent

Dansken vant dagens 16.etappe av Tour de France og ledet rittet sammenlagt med 3 minutter og 10 sekunder foran Alberto Contador. Dette gjør at det nå er spanieren som tar over sammenlagt.

Dette var den siste klatreetappen i årets Tour de France og dansken var derfor på god vei mot å vinne rittet sammenlagt.

Søndag avsluttes rittet, et ritt som vil huskes for alt annet enn det sportslige.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal