Hopp til innhold

Raskeste vei til Gullballen

Selv om Erling Braut Haaland kunne valgt en rekke store klubber, var Manchester City alltid det mest logiske.

Bundesliga - Bayern Munich v Borussia Dortmund

ENGLAND NESTE: Snart tar Haaland fatt på neste steg i karrieren.

Foto: ANDREAS GEBERT / ReutersFoto: ANDREAS GEBERT / Reuters

Kanskje ble vi lurt.

I to år svirret ryktene om hvor Erling Braut Haaland skulle dra i sommer. Vi fikk høre at valget var usikkert. Vi fikk inntrykk av at en lang liste lag hadde lagt inn bud. Slike ting presser opp prisen og lønningene.

Men nå som valget er tatt, virker det så logisk at det nærmer seg det uunngåelige.

Glem det at faren Alfie før spilte for Manchester City, eller at Erling som gutt løp rundt i lyseblå drakt. Selv med kald pragmatisme gir denne overgangen mening.

Med Haaland øker City sine sjanser til å bli det beste laget i verden.

Med City øker Haaland sine sjanser til å bli den beste.

Erling på andrefiolin

Kanskje var dette faktoren som kastet Real Madrid ut av dansen.

De siste månedene har spanjolene seilt opp som favoritter i denne sagaen sammen med City. De fleste andre lag manglet enten pengene eller kvaliteten til å imøtekomme Haalands krav, både sportslig og finansielt.

I Madrid har pressen bygget opp under ryktene så lenge at man skulle tro det var et spørsmål om tid før Haaland steg ut av flyet i hvit drakt med et spansk flagg over skuldrene.

Haaland

AVSKJED: Haaland er ferdig i gult og sort etter denne sesongen.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Noe slikt kan ennå skje. Flere medier har sagt at Haaland vil dit før eller siden. Som de fleste andre skal han la seg lokke av klubbens tunge prestisje og historikk.

Men det er naturlig for Haaland å være lagets fremste spiller.

I Madrid ville han ikke engang vært den fremste spissen.

Må være nummer én

Den rollen tilhører Karim Benzema, den legendariske 34-åringen som er i ferd med å levere en sesong som kan gi ham Gullballen, prisen som gis til verdens beste spiller.

Man kan ikke danke ut Benzema. I beste fall kan man spille med ham.

Men selv om han og Haaland hadde funnet tonen, ville de fått selskap. I fire år har president Florentino Pérez drømt om Kylian Mbappé, den franske 23-åringen som sammen med Haaland seiler opp som det neste tiårets store spiller.

Mbappé kan forlate Paris Saint-Germain gratis i sommer. En rekke medier har sagt at han er Real Madrids prioritet.

Så lenge han ikke er på plass, vil Real Madrid heller ikke gå for Haaland.

Ligue 1 - Angers v Paris St Germain

PÅ VEI BORT?: Mbappés dager i PSG kan gå mot slutten.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Dermed kunne Haaland endt opp i en klubb hvor han ikke engang ville være sommerens største signering. Han ville spilt sammen med to av sine rivaler i kampen om Gullballen.

Til det er nok Haalands ego for stort. Han klager når han ikke får ballen. Han vil ta straffene. Han vil ha et mål i snitt per kamp.

Han må være lagets ubestridte storscorer. Dette vil han bli i City.

Les også: Når fortiden avgjør nåtiden

Champions League - Semi Final - Second Leg - Real Madrid v Manchester City
Champions League - Semi Final - Second Leg - Real Madrid v Manchester City

Siste brikke

De lyseblå har i praksis spilt uten en typisk spiss i 18 måneder nå. De har ikke erstattet Sergio Agüero, som sa adjø i fjor, og Gabriel Jesus, som er ment å score målene, har bommet på så mange sjanser at han har blitt dyttet ut på høyre kant.

Selv om Jesus mer nylig har spilt spiss igjen, tror mange at han vil forlate City i sommer.

Treneren, Pep Guardiola, har sagt at han trenger en spiss. Da City ikke fikk Harry Kane i fjor, havnet Haaland øverst på handlelisten.

Champions League - Semi Final - Second Leg - Real Madrid v Manchester City

FIKK ØNSKET OPPFYLT: Guardiola har fått spissen han trengte.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Haaland kunne knapt drømt om bedre forhold. Han vil gå rett inn i et av fotballens mest velfungerende maskineri. City angriper hele tiden, fra alle kanter, via kreative backer, lynkjappe vinger og en gruppe trollmenn på midtbanen anført av Kevin De Bruyne.

Denne gjengen skaper sjanse på sjanse. Alt de trenger, er en fyr som kan avslutte dem.

For Guardiola er Haaland den siste brikken i puslespillet.

Den korteste veien

Går alt etter planen, vil City endelig vinne Mesterligaen og så VM for klubblag. De vil bli best i verden – offisielt.

Og da vil ikke de individuelle prisene ligge langt unna. Det er Haaland som vil score målene og slå rekordene. Selv om det ikke bør være slik, deles Gullballen ofte ut til de som kan slå i bordet med både troféer og tall.

City vil gi ham mange sjanser til dette. Det er en av Europas mest veldrevne klubber. Den finansieres av Abu Dhabis oljepenger, med en klar sportslig strategi, en bred stall og en av tidenes trenere.

Britain Soccer Premier League

MERITTERT: I City får Haaland en trener med meget fyldig CV.

Foto: Jon Super / AP

Ingen av disse tingene ser ut til å endre seg snart. City dro inn flere kroner enn noen annen klubb i verden forrige sesong. Guardiola har kontrakt til 2023, men virker mer komfortabel der enn han har vært i noen annen klubb.

Drar han neste år, vil det være et sjokk.

Så City er Haalands raskeste vei til Gullballen. De er blant verdens tre beste lag uten ham; med ham er de sannsynligvis best.

Men det betyr ikke at suksess er garantert.

Les også: Meiner Haaland har hamna i ein alvorleg situasjon: – Vil bli stempla som egoistisk

Football, International friendly, Norway - Luxembourg
Football, International friendly, Norway - Luxembourg

Grealish-fellen

Det finnes et par faktorer som sår noe tvil rundt overgangen. Én er spillestilen.

I Tyskland angriper lagene ofte og gir bort store rom. Det scores mange mål i Bundesliga. Som en spiss som elsker bakrom, har dette passet Haaland perfekt.

Nå går han inn i en liga hvor flere av motstanderne ligger dypt. Han går inn i et lag som angriper over mange trekk, nesten som et håndballag. Haaland vil få mindre plass. Han vil måtte bevege seg på en annen måte.

Det kan ta tid før han og lagkameratene blir vant til hverandre.

Og hva om dette ikke skjer? Skrekkeksempelet er Jack Grealish, vingen som City hentet for 100 millioner pund i fjor sommer. Listen er lang over stjerner som ikke har tilpasset seg de uvanlige kravene Guardiolas system stiller.

Premier League - Leeds United v Manchester City

FORVENTNINGER: Grealish har slitt med å finne seg til rette i Guardiolas system.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Utover det har vi sett nok av angripere som har herjet i Bundesliga og slitt i Premier League, blant dem Jadon Sancho og Timo Werner.

Heldigvis for Haaland har Guardiola tatt spisser til nye høyder før, som Agüero og Robert Lewandowski. Han forbedrer de fleste spillerne han jobber med.

Så det vil overraske om dette ikke klaffer. De er begge blant de beste i verden: Haaland som spiller, City som lag.

Nå skal de ta hverandre helt til topps.

Les også: Superagenten

Haaland Raiola
Haaland Raiola

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste