Hopp til innhold
Keita og Pellegrino
Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

Rasisme i fotballen

Oppsummert

I 2020 har flere fotballspillere i Eliteserien for menn vært utsatt for rasistiske tilrop og hatmeldinger på SMS og i sosiale medier. Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund har reagert sterkt, og flere tilfeller er politianmeldt.

 • Britene vil straffe fotballrasisme hardere

  Rasismeloven i Storbritannia kan bli skjerpet som følge av hetsen som engelske spillere ble utsatt for etter finaletapet i sommerens fotball-EM.

  Den britiske innenriksministeren Priti Patel mener det er på tide å slå hardere ned på rasisme i idretten. Lovendringen hun foreslår, vil sørge for at de som utøver rasisme kan bli stengt ute fra å gå på fotballkamper i opp til ti år.

  Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka mottok rasistisk hets og trusler etter Englands finaletap for Italia i EM-finalen. Også Raheem Sterling og Jude Bellingham opplevde rasisme under høstens VM-kvalik.

  Premier League - Norwich City v Arsenal
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Rasisme-sak i Melbo IL er lagt død

  Saken om rasistiske beskyldninger i Melbo IL er nå lagt død. Det skriver styret på sin Facebook-side: «I forbindelse med hendelsen på Havfisk Stadion 22.08.21 har Melbo IL nå etterforsket saken og kartlagt hendelsesforløpet i kampen mot Finnsnes IL. Saken har dessverre blitt misforstått på verst tenkelig måte og tilskuerens kommentar var ikke rasistisk ment. [...]. Melbo IL retter en beklagelse til tilskueren som ble beskyldt for rasisme. For Melbo IL har dette vært en svært utfordrende sak [...]. Rapporten fra NFF er ferdigbehandlet og konklusjonen er at saken er lagt død og at alle fakta både fra Finnsnes IL og Melbo IL er kommet frem. Vi ser nå fremover og håper på flotte fotballopplevelser på Havfisk Stadion».

 • Dømt for rasistiske kommentarer

  En 43 år gammel britisk mann ble onsdag dømt til fengsel i 3 måneder og til å gå med fotlenke i 40 uker, for å ha skrevet rasistiske kommentarer på sosiale medier, skriver The Guardian. Han skrev kommentarene etter at England tapte mot Italia i finalen i fotball-EM 11. juli.

 • Dømt til fengsel for rasisme i EM

  En mann i 40-årene har blitt dømt til 14 ukers betinget fengsel, etter at han innrømmet å ha sendt en rasistisk melding i sosiale medier etter EM-finalen.

  – Uheldige England. Spark de tre apene, skrev mannen på Facebook etter at England tapte EM-finalen mot Italia på straffer. Han siktet til Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka, som alle bommet på straffe og ble utsatt for enorm hets og rasisme etter tapet.

  – Alt jeg kan si er at jeg er veldig skamfull, skal mannen ha sagt selv i rettssalen.

  Britain England Italy Euro 2020 Soccer
  Foto: Laurence Griffiths / AP

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Dessuten er Oslo-utøveren den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  Den jeveste medaljen i EM-finalen gikk til polske Wojciech Nowicki. Bak han kom ungarske Bence Halász.

  Halász satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste