Hopp til innhold
Keita og Pellegrino
Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

Rasisme i fotballen

Oppsummert

I 2020 har flere fotballspillere i Eliteserien for menn vært utsatt for rasistiske tilrop og hatmeldinger på SMS og i sosiale medier. Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund har reagert sterkt, og flere tilfeller er politianmeldt.

 • Bakenga har anmeldt hets og rasisme: – Det er ingen kamp som noen trenger å stå i alene

  Norges Fotballforbund publiserte tirsdag en video på Instagram med Stabæk-spiller Mushaga Bakenga, som gikk til politiet for å anmelde meldinger han har fått med rasistisk innhold.

  NRK skrev tidligere i juli om den grove rasistiske hetsen Bakenga hadde mottatt. Da fortalte han at han aldri hadde anmeldt rasisme, og at han ikke trodde det var noen lærepenge å hente der.

  Nå har han endret mening.

  – Jeg har skjønt at det faktisk er et viktig steg å ta for å få stoppet det her. Også for å vise folk at det her ikke er greit å sende og at det ikke er greit å sitte og motta heller, sier eliteseriespilleren i videoen.

  Etter å ha vært hos politiet oppsummerte han opplevelsen slik:

  – Jeg har alltid fått disse meldingene og distansert meg fra det. Jeg har alltid tenkt at det har vært tiltak å gå til politiet med sånne saker. Men dette var faktisk en ganske behagelig opplevelse og det var ganske enkelt å ta turen hit.

  – Det er ingen kamp som noen trenger å stå i alene, sier Bakenga som takker det norske folk for støtten etter at han delte den rasistiske hetsen i innboksen.

  Mushagalusa Bakenga
  Foto: Odds ballklubb
 • Lukaku utsatt for rasisme etter Mesterligafinalen

  Inter-spiss Romelu Lukaku ble offer for en mengde rasistiske meldinger i sosiale medier etter 0-1-tapet for Manchester City i Mesterligafinalen lørdag, skriver NTB.

  Belgieren, som er i Inter på lån fra Chelsea, ble byttet inn etter 57 minutter.

  30-åringen var nær utligning like før kampslutt, men kjempesjansen ble ikke utnyttet til det fulle og en svak heading ble reddet av Citys sisteskanse. Lukaku blokkerte også en heading fra en lagkamerat rett foran City-målet.

  Lukaku, som har nærmere ni millioner følgere på Instagram, har fått mye kritikk i sosiale medier etter kampen, og det har også haglet rasistiske kommentarer. Flere har også tatt sterk avstand til de nedverdigende meldingene, og støttet opp om Lukaku.

  Det er ikke første gang Lukaku har blitt utsatt for slike verbale angrep.

  Rasistiske fornærmelser mot spissen forårsaket en skandale i Italia sist sesong. I cupsemifinalen mot Juventus i Torino ble Lukaku verbalt angrepet av motstanderfans på stadion.

  Også i Spania har stjernespissen Vinicius Junior blitt utsatt for gjentakende rasisme fra motstander fans. I mai valgte klubben å anmelde rasistiske tilrop for hatkriminalitet.

  Romelu Lukaku, mesterligafinalen
  Foto: AP
 • Klopp med Vinicius-støtte: – Håper ikke han går forbi en idiot

  Liverpool-trener Jürgen Klopp kom med en støtteerklæring til Real Madrid-stjernen Vinicius Junior før tirsdagens Champions League-oppgjør.

  – Jeg vet ikke hva han gjør, men ingenting i verden kan rettferdiggjøre slik (rasistisk) oppførsel, sa Klopp på mandagens pressekonferanse.

  Brasilianeren har blitt offer for rasistiske tilrop i en hel haug med kamper den siste tiden. Bare den siste måneden har det oppstått to forskjellige tilfeller av rasisme mot 22-åringen.

  Under lørdagens bortekamp skal også Osasuna-fansen ha ropt «dø, Vinicius». Hetsen mot brasilianeren startet mens lagene avholdt et minutts stillhet før kampen.

  Tirsdag tar Liverpool imot Real Madrid til deres første oppgjør i åttedelsfinalen av Champions League. Da håper Klopp at brasilianeren får fred.

  – Jeg håper ikke han går forbi en idiot som sier noe til han i morgen. Han er en verdensklassespiller. Han er allerede en Madrid-legende, fortsatte Klopp.

  Returkampen spilles 15. mars i den spanske hovedstaden.

  (©NTB)

  Klopp
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Makaber Vinicius-dukke vekker avsky og fordømmelse foran opphetet Madrid-derby

  En dukke ikledd drakten til Real Madrid-stjernen Vinicius jr. hang etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

  Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real». Den aktuelle broen ligger i Valdebebas nær Real Madrids treningsanlegg.

  I spanske medier har dukken og banneret fått stor oppmerksomhet. Aksjonen beskrives både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller.

  Politikilder opplyser overfor det franske nyhetsbyrået AFP at episoden etterforskes.

  Påskriften på banneret er tidligere benyttet av supporterne til Atlético Madrid.

  «Slike handlinger er absolutt avskyelige, utillatelige og en skam for samfunnet. Vår fordømmelse av enhver handling som angriper verdigheten til personer eller institusjoner er kategorisk og uforbeholden.», skriver klubben i en uttalelse.

  (NTB)

  vinicius
  Foto: Alvaro Barrientos / AP
 • Britene vil straffe fotballrasisme hardere

  Rasismeloven i Storbritannia kan bli skjerpet som følge av hetsen som engelske spillere ble utsatt for etter finaletapet i sommerens fotball-EM.

  Den britiske innenriksministeren Priti Patel mener det er på tide å slå hardere ned på rasisme i idretten. Lovendringen hun foreslår, vil sørge for at de som utøver rasisme kan bli stengt ute fra å gå på fotballkamper i opp til ti år.

  Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka mottok rasistisk hets og trusler etter Englands finaletap for Italia i EM-finalen. Også Raheem Sterling og Jude Bellingham opplevde rasisme under høstens VM-kvalik.

  Premier League - Norwich City v Arsenal
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Siste nytt

 • Marerittrekken over for Holger Rune

  Den danske tennisstjernen Holger Rune slo Felix Auger-Aliassime i strake sett i ATP500-turneringen i Kina fredag. Dermed stoppet hans vonde tapsrekke.

  Rune kom fra sju strake tap før møtet mot den canadiske spilleren. Dansken vant 6-4 og 6-4 fredag og brukte en time og 23 minutter på å ta seg videre.

  Rune har slitt med ryggproblemer, men sa han ikke kjente noe til skaden.

  Den 20 år gamle dansken er seedet som nummer tre i turneringen, men får tøff motstand på sin side av tablået. Allerede i neste runde venter bulgarske Grigor Dimitrov

  Vinner han den kampen er det trolig sjetteseedede Jannik Sinner som blir motstander.

  Holger Rune
  Foto: Mark Blinch / AP
 • Zuccarello glitret i NHL-oppkjøringen – to assists i ny seier

  Mats Zuccarello (36) bidro med to assists da Minnesota Wild slo Colorado Avalanche 4-2 i nattens treningskamp før NHL-sesongen.

  Zuccarello hadde en målgivende pasning da Kirill Kaprizov gjorde 1-0 allerede etter 32 sekunders spill, og han hadde en assist på ny da Kaprizov gjorde sitt andre for dagen med 4-2 med 31 sekunder igjen å spille.

  Den siste scoringen kom i åpent bur siden Colorado Avalanche hadde tatt ut målvakten i jakten på utligning.

  Zuccarello fikk 19.11 minutter på isen.

  NHL-sesongen starter 10. oktober.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Höök / NTB
 • Hovland-drama i Ryder Cup: Drømmestart ble etterfulgt av slag i plastpose

  Viktor Hovland innledet Ryder Cup med et kunstslag som ble betegnet som å slippe ut av fengsel. Deretter slo han ballen rett i en plastpose.

  Hovland spiller sammen med svenske Ludvig Åberg i foursome-kampene som innleder prestisjetunge Ryder Cup fredag morgen. Duoen spiller i den andre av fire kamper, og spillerne slår annenhver gang på samme ball.

  Nordmannen slo ut på det første hullet. Deretter makker Åberg brennhete Hovland et vanskelig utgangspunkt på kanten av greenen før det tredje slaget. Det taklet Hovland på aller beste vis. Han valgte å chippe på den ujevne greenen og lyktes perfekt. Ballen gikk rett i hullet.

  – Se på det slaget! Han er jo egentlig helt i fengsel! Man on a mission, ropte Viaplays kommentatorduo etter drømmetreffet fra langt hold.

  Hovland var imidlertid ikke ferdig med å skape drama. Oslo-gutten fulgte opp på det andre hullet, men ikke uten dramatikk. Nordmannens innspill endte med at ballen landet i en plastpose tilhørende en tilskuer. Det er sjelden vare.

  Makker Åberg fikk droppe og slo ballen inn på greenen. Deretter var det duket for Hovland-show igjen. Nordmannen senket den påfølgende lange putten til ellevill jubel fra publikum.

  På hull nummer tre var Åberg og Hovland igjen i trøbbel, men igjen hentet Hovland fram et praktfullt slag inn på greenen. Ballen traff flaggstolpen ved hullet og la seg til ro rett ved hullet. Det forhindret uansett ikke at amerikanerne tok ett hull tilbake.

  Etter tre hull leder Hovland og Åberg med ett hull på sine amerikanske motstandere Brian Harman og Max Homa.

  Ryder Cup arrangeres vekselvis i Europa og USA. USA har ikke vunnet i Europa siden 1993.

  Italy Ryder Cup Golf
  Foto: Andrew Medichini / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste