Isinbajeva raser etter svensk homoprotest

– Det er respektløst mot landet vårt og våre innbyggere, sier stavdronningen Jelena Isinbajeva.

Is

Jelena Isinbajeva kom med kritikk mot utøvere som protesterer mot Russlands omstridte lov mot homofil propaganda.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro viste sin avsky mot den kontroversielle homoloven i Russland ved å lakkere neglene i regnbuens farger torsdag.

hånd

Denne hånda til Emma Green Tregaro har skapt oppstyr i VM.

Foto: Privat
Isenn1

Isinbajeva tok VM-gull tirsdag denne uka.

Foto: Martin Meissner / Ap

Nå får hun kritikk av stavdronningen Jelena Isinbajeva.

– Det er respektløst mot vårt land og våre innbyggere. Vi er russere, kanskje vi er annerledes enn folk fra andre land, men vi har våre lover som alle må respektere, sier Isinbajeva på en pressekonferanse torsdag.

– Når vi kommer til et annet land må vi følge deres regler. Vi forsøker ikke sette våre regler over andre. Vi vil bare opptre respektfullt.

Omstridt lov

Flere idrettsprofiler i både Norge og andre land har reagert på den russiske loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

Høydehopperen Green Tregaro var en av de første som bevisst markerte sin motstand torsdag.

– Jeg ville bare vise hva jeg står for. Det er en liten gest. Jeg mener kjærlighet til andre mennesker ikke er feil, sa hun til Expressen.

Svenskens protest var å stille i konkurranse med neglene malt i de samme fargene som det velkjente regnbueflagget, et symbol for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

– Ikke et problem

Den homofiendtlige loven har møtt massiv kritikk, og flere steder i verden har det foregått demonstrasjoner med meldinger om å boikotte vinterens OL.

– Hvis vi tillater folk å gjøre hva de vil i gatene, så frykter vi for nasjonen. Vi er normale, gutter lever med jenter og jenter lever med gutter. Det kommer fra langt tilbake i tiden. Vi har aldri hatt noen problemer med dette og vil ikke ha det i framtiden, sier Isinbajeva.

– Vi er mot homoseksualitet innerst inne. Jeg støtter opp om regjeringen, sier hun ifølge NTB.

En reporter i salen spurte hva den russiske stavstjernen mener om personer i Sverige som vil boikotte et OL i Sotsji neste år.

– Selvsagt støtter jeg ikke en boikott. Det spiller ingen rolle hvilke relasjoner eller hvilken hudfarge vi har. Vi utøvere er en familie som kjemper om ett mål: Å vinne gull, svarte Isinbajeva.

Isinbajeva vant VM-gull i høyde tirsdag - og annonserte etterpå at hun tar en baby-pause.

Høyde

Emma Green Tregaro lakkerte neglene i regnbuens farger.

Foto: Scanpix

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal