NRK Meny
Normal

Raser mot Carlsen-rival: – Respektløst

Norway Chess reagerer kraftig på Sergej Karjakins avtalebrudd.

Karjakin

TRAKK SEG: Sergej Karjakin varsler at han står over Norway Chess for å konsentrere seg om VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Vi opplever denne handlingen som respektløs både mot oss som arrangør, de andre spillerne i turneringen og ikke minst en hel sjakkverden som hadde sett frem til generalprøven til VM-matchen, sier Jøran Aulin-Jansson i en pressemelding.

Onsdag kom beskjeden om at Karjakin dropper Norway Chess for å forberede seg maksimalt til VM-oppgjøret med Magnus Carlsen i november.

Carlsen

FORSVARER TITTELEN: Verdensmester Magnus Carlsen.

Foto: KOEN SUYK / Afp

Karjakin, som vant Norway Chess i både 2013 og 2014, vant også den såkalte kandidaturneringen, eller VM-kvaliken, i mars.

Derfor har han bestemt seg for å avlyse norgesturen og det eneste planlagte møtet med Carlsen før VM-kampen.

– Kan ikke løpe fra avtaler

Norway Chess har fått med seg argumentasjonen til Karjakin, men arrangøren er klokkeklar på at forklaringen ikke holder til å bryte kontrakten.

De varsler at siste ord ikke er sagt.

– Det er åpenbart mye nerver for Karjakin før hans første VM-finale, men vi får da virkelig håpe at Karjakin og hans rådgivere forstår at man ikke bare kan løpe fra inngåtte avtaler fordi det plutselig ikke passer i en oppkjøring til en match som ikke starter før om et halvt år, sier den tidligere sjakkpresidenten.

– Farlig motstander

Mye tydet på at Karjakins tanker var rettet mot VM-kampen allerede da NRK pratet med ham etter seieren i kandidatturneringen.

Russeren og Carlsen, som begge er født i 1990, var lenge spådd å bli de argeste konkurrentene i sjakkverden.

Karjakin ble stormester året før Carlsen som 12-åring, men da Carlsen klatret til topps, falt russeren litt av.

Nå kommer VM-kampen ekspertene spådde for mange år siden.

– Karjakin har et stort potensial og er en farlig motstander for Magnus. Karjakin er veldig god i åpningsfasen, og det er ikke Magnus sin sterkeste side. Han er også en veldig god forsvarsspiller og kjemper i dårlige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke russeren når han selv har overtaket, forklarte NRKs sjakkekspert Torstein Bae da oppgjøret var klart.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal