Rasende Freitag-trener gir nordmann skylden for krisefallet

INNSBRUCK (NRK): Den tyske landslagstreneren Werner Schuster mener juryen ga Richard Freitag altfor stor fart før det skjebnesvangre hoppet.

Werner Schuster

FORBANNET: Tysklands landslagstrener Werner Schuster mener juryen ga Richard Freitag for stor fart før hoppet der han falt.

Foto: Christof Stache / AFP

– Juryen skulle ha vært mer forsiktige, men den norske TD'en tenker annerledes og i dag var feil dag å ta sjanser på, tordner den tyske landslagstreneren Werner Schuster.

NRK møter han i bunn av den kjente Bergiselbakken i Innsbruck kort tid etter det tredje rennet i Hoppuka. Polske Kamil Stoch vant foran Daniel André Tande, men rennet blir først og fremst husket for fallet til den tyske stjernen Richard Freitag.

Freitag lå på andreplass i Hoppuka før fallet, og nå gir treneren hans teknisk delegert (TD), nordmannen Geir Steinar Loeng, skylden for fallet, siden det er TD'ens stemme som veier tyngst i juryrommet.

Geir Steinar Loeng

FÅR KJEFT: Teknisk delegert Geir Steinar Loeng.

Foto: Harald Thingnes / NRK

Schuster hinter til at Loeng er kjent for å la ønsket om lange svev gå utover sikkerheten til hopperne. Dét mener Loeng er feil.

– Jeg har registrert at Schuster sier det og det må han jo få lov til å mene, men jeg mener at skihopping også skal være et produkt som er severdig og jeg prøver selvsagt å kjøre rennene deretter, sier Loeng til NRK.

– Samtidig er sikkerhet det vi alltid setter først, legger han til.

Føler du at din samvittighet er ren etter Freitags fall?

– Ja, vi (juryen) følte at vi kjørte rennet innenfor en sikker rutine og jeg føler vi prøvde å sette (vind)korridoren slik at det også skulle bli sportslig ålreit å se på.

Richard Freitag med den gule ledertrøya hopper 130 meter, men faller over ende. Han hoppet mot Killian Peier, som landet på 120 meter. Ryker hoppuka? Han går inn på en 20.-plass.

FALLET: Her ryker trolig resten av Hoppuka for Richard Freitag.

Gir Freitag litt skyld

Før hvert renn bestemmer juryen hvor sterk vind det er forsvarlig å hoppe i, en såkalt vindkorridor. Farten justeres så etter denne.

Den tyske treneren mener juryen og Loeng ga Freitag for stor fart ut ifra forholdene.

– Det var en feil avgjørelse. Det var en eller to avsatser for stor fart, sier Schuster, men innrømmer også at Freitag selv må ta noe av ansvaret for fallet.

– Det var også litt hopperens feil for verken sikten eller landingen var god, så i dag var det feil å ta sjanser av han også.

Richard Freitag måtte følge resten rennet på TV.

HALTER: Richard Freitag måtte se resten av rennet på TV før han ble satt i en sykebil. Det bestemmes først fredag om tyskeren deltar i Hoppukas siste renn lørdag.

Evensen støtter TD

Den norske TD'en forsvarer farten med at Freitag ikke hoppet lenger enn de andre beste.

– Hill size (bakkestørrelsen) er 130 m og Freitag hoppet 130, så sånn sett er han innenfor det som var definert, men det er jo beklagelig at han falt.

Loeng får støtte av NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

– 130 m er godt nede i bakken, men det er ikke uforsvarlig. Schuster må gå inn å se at det er hans egen utøver som rett og slett ikke setter ned skiene riktig i landingen.

– Han krysser skiene bak, setter de ned kantete og er ferdig på grunn av det. Ikke fordi han verken hadde for gode forhold eller for høy fart, sier Evensen.

Fallet til Freitag skjedde i første omgang. Tyskeren landet altså på 130 meter, det samme som vinner Kamil Stoch. Landsmannen Andreas Wellinger var dagens lengste med 133 m, det holdt til slutt til tredjeplass.

Ringer Schuster fredag

Dette er ikke første gang den norske juryformannen og den tyske treneren er uenige, men Loeng vil nå skvære opp med Schuster.

– Jeg tenker å ringe han i morgen. Da kan han si til meg det han har lyst til å si så får vi forsøke å skvære opp og møtes ved neste korsvei.

NB: Richard Freitag stiller ikke til start i fredagens kvalifisering til hoppuka i Bischofshofen, opplyser det tyske skiforbundet fredag.

– For øyeblikket gir skihopping ingen mening for meg. Jeg følger legens anbefaling og tar en pause, sier Freitag i en kommentar.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Én nordmann i semifinale

  Norge har én utøver i aksjon i finalesekvensen i kortbane-VM i svømming fredag.

  Niksa Stojkovski svømmer semifinale på 50 meter butterfly. Han satte norsk rekord med 23.02 natt til fredag.

  Semifinalen svømmes 12.33, norsk tid.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Ny norsk rekord

  Niksa Stojkovski har sett ny norsk rekord på 50 meter butterfly og samtidig kvalifisert seg til semifinalen. Dette skjedde under svømme-VM på kortbane i Kina natt til fredag. Den nye norske rekorden er på tida 23.02. Finalen skal svømmast fredag.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
VM svømming kortbane
V-cup alpint: Super-G menn
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
Vinterstudio
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
V-cup skiskyting: Sprint menn
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
VM-minner
VM-minner