Hopp til innhold

Rapport ryster USA: Fotballspillere utsatt for systematisk misbruk og overgrep

En uavhengig gransking av skandalene i amerikansk kvinnefotball tegner et bilde av systematisk misbruk og overgrep i ligaen, viser en ny rapport.

NWSL Spirit Gotham FC Soccer

MARKERING: I fjor markerte flere lag at det var gått seks år siden de første meldingene om overgrep ble rapportert – uten at noe skjedde.

Foto: Charles Fox / AP

Granskingen er gjennomført av den tidligere amerikanske justisministeren Sally Yates og advokatfirmaet King & Spalding. Sammen har de avdekket tilfeller av det som omtales som emosjonelle overgrep og upassende seksuell oppførsel.

I den 172 sider lange rapporten henvises det til et mønster av «seksuelt ladede kommentarer, uønskede seksuelle tilnærmelser og berøring og tvangsmessig seksuell omgang.»

Individuelle intervjuer med mer enn 200 spillere i den amerikanske kvinneligaen NWSL, flere av dem medlemmer av det amerikanske landslaget, ligger blant annet til grunn for funnene som nå er presentert.

Cindy Parlow Cone

PRESIDENT: Cindy Parlow Cone er rystet over funnene.

Foto: TIM NWACHUKWU / AFP

«Våre undersøkelser har avslørt en liga der overgrep og upassende oppførsel – verbale og emosjonelle overgrep og upassende seksuell oppførsel – ble gjort systematisk, og dette berører ulike klubber, trenere og ofre,» skriver Yates i rapportens oppsummering.

«Misbruk i NWSL er forankret i en dypere kultur i kvinnefotballen som normaliserer verbalt krenkende coaching og visker ut grensene mellom trenere og spillere», heter det videre.

Twitter-melding fra Cindy Cone

TWEET: Fotballpresident Cindy Parlow Cone takker spillerne som har fortalt historiene sine.

Foto: Skjermdump fra Twitter / @cone_cindy

Takker spillerne

Videre peker Yates på at spillerne som har snakket og åpnet seg for granskingsgruppen har vist stort mot. Hun skriver at det nå er på tide at «institusjonene som har sviktet dem» lytter til spillerne og starter et reformarbeid de fortjener.

Undersøkelsene rundt den amerikanske kvinneligaen startet med at det velrenommerte mediet The Athletic i 2021 skrev at en trener hadde gjort seg skyldig i upassende oppførsel og seksuelle krenkelser mot spillere. Ifølge The Athletic skulle toppledelsen i det amerikanske fotballforbundet ha blitt gjort oppmerksom på situasjonen, uten å ta grep.

«De verbale og følelsesmessige overgrepene spillerne beskriver i NWSL er ikke bare «tøff» coaching», skriver Yates i rapporten som ble kjent mandag.

NWSL Investigation Soccer

STØTTE: Portland Thorns uttrykte støtte til spillerne under en seriekamp i november for ett år siden.

Foto: Steve Dipaola / AP

Den konkluderer videre med at lag, ligaledelsen og det amerikanske fotballforbundet «gjentatte ganger unnlot å reagere da de ble konfrontert med spillerrapporter og bevis på misbruk».

Det gjorde det angivelig mulig for trenere som hadde gjort seg skyldig i upassende oppførsel å ta nye trenerjobber i andre klubber. I stedet for å ta tak i problemene, forholdt de ansvarlige seg tause, skriver Yates.

Les også: Frykter flere overgrepsskandaler etter avsløringer i amerikansk kvinnefotball

NWSL Spirit Gotham FC Soccer
NWSL Spirit Gotham FC Soccer

Fotballpresidenten rystet

De aktuelle trenerne skal ikke ha blitt konfrontert med anklagene og bevisene som forelå.

Den amerikanske fotballpresidenten Cindy Parlow Cone, som har sittet i toppvervet siden 2020, sier det allerede er iverksatt tiltak for å sørge for at episodene som er avdekket ikke gjentar seg.

– Denne etterforskningens funn er hjerteskjærende og dypt urovekkende. Misbruket som beskrives er utilgivelig og har ingen plass på noen bane, i noe treningsanlegg eller på noen arbeidsplass, sier Cone.

Amerikansk rapport

RAPPORT: Denne rapporten har slått ned som en bombe i amerikansk fotball.

– Det amerikanske fotballforbundet er dedikert til å gjøre alt som står i vår makt for å sikre at alle spillere – på alle nivåer – har et trygt og respektfullt sted der de kan lære, vokse og konkurrere, fortsetter hun.

Tiltakene som er iverksatt innbefatter blant annet en nettbasert kanal der det kan varsles om uønskede episoder. I tillegg skjerpes blant annet rutinene rundt bakgrunnssjekk av aktuelle trenere.

Nigeria v United States

PROFIL: Alex Morgan uttalte i fjor at hun hadde null tillit til NWSL.

Foto: Ed Zurga / AFP

Stjernespillere ut mot ligaen

Allerede i fjor gikk den amerikanske landslagsstjernen og San Diego Wave-spilleren, Alex Morgan, ut i mediene og sa rett ut at det ikke finnes tillit mellom NWSL og spillere etter de mange avsløringene.

– Det er mange ting som må endres, og vi må begynne å bygge opp igjen den tilliten. Men på dette tidspunktet er den tilliten ikke der ennå, sa hun til Goal.

Tidligere landslagsspiller Heather O'Reilley har tidligere uttalt at kvinnefotballen i USA feiet en del ubehagelige ting under teppet, ganske enkelt fordi man ønsker at ligaen skal lykkes.

– Man har ikke så mange andre muligheter i USA der man kan være profesjonelle fotballspillere, derfor finner man seg i det, sa O'Reilley til BBC.

Lisa Baird, tidligere presidenten i NWSL, måtte i oktober i fjor gå av etter sterk misnøye knyttet til ligaens håndtering av overgrepssakene.

Siste nytt

 • Pelés helsetilstand skal være forverret

  Fotballegenden Péle er svært syk, og nå melder flere internasjonale medier at 82-åringen er flyttet til palliativ avdeling. Det betyr at han nå kun får lindrende behandling, og at han er døende.

  I går sendte brasilianeren takkehilsen fra sykehuset.

  Pelé ble operert for tykktarmskreft i september i fjor, men har hatt noen tilbakefall og ble innlagt igjen på et sykehus i Sao Paulo tidligere i uken.

  Pele
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Mener Udnes Weng tabbet seg ut: - Der ryker en potensiell seier

  Emma Ridbom vant sprinten på Lillehammer foran Maja Dahlqvist. Tiril Udnes Weng kom på tredjeplass, men ekspertene mener hun rotet vekk en seier.

  Udnes Weng tok tidlig kontroll over feltet, men valgte feil linje inn i den avgjørende bakken og falt helt ned til femteplass etter svingen.

  – Hun gjør en taktisk feil, der, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

  Han sier han hadde kalt inn Udnes Weng til en alvorsprat etter tabben.

  – Hadde jeg vært trener hadde jeg kalt inn Tiril Udnes Weng etterpå, og gått gjennom linjevalget. Der ryker en potensiell seier, hvis vi skal være strenge, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

  Også Fredrik Aukland støtter Bjørn

  – Jeg er helt enig. Hun hadde muligheten, og kunne velge hvor hun ville kjøre. Så legger hun seg for langt inn. Da får hun ikke utnyttet fordelen av å ta det bedre sporet som gir mer fart inn i bakken, sier Aukland.

 • Hansen med ny maktdemonstrasjon i hoppbakken

  Gyda Westvold Hansen var fullstendig overlegen i hoppkonkurransen på Lillehammer og har en stor ledelse før langrennet lørdag ettermiddag.

  Hansen hoppet ned til 98 meter og leder med 57 sekunder ned til italienske Annika Sieff. Tyske Lisa Hirner følger på 3.-plass.

  Ida Marie Hagen (7.-plass), Marte Leinan Lund (19), Mille Marie Hagen (23) og Thea Øihaugen (27) er også med i kombinertkonkurransen på Lillehammer, skriver NTB.

  Kombinertjentene går ut på sin fem kilometer langrenn 14.05.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste