NRK Meny
Normal

Ranværing hjelper Sveriges ensomme kombinertløper

Anton Eriksson (14) er regjerende svensk mester i kombinert. Trond Jøran Pedersen skal hjelpe svenskene, men er skeptisk.

Anton Eriksson (14) er regjerende svensk mester i kombinert.

Anton Eriksson

TALENT: Anton Eriksson (14) er regjerende svensk mester i kombinert.

Foto: SVT

– Det er bare jeg som driver med kombinert i Sverige. Det er veldig ensomt, men det går jo. Enn så lenge, sier Anton Eriksson beskjedent til SVT.

14-åringen er regjerende svensk mester i kombinert, i et mesterskap der kun to stykker stilte til start. I VM på hjemmebane er det ikke noen utøvere med fra Sverige.

Må reise utenlands

Hopp er ikke noe man lenger samtaler om ved lunsjbordet i nabolandet - kombinert i enda mindre grad. Sist gang en svenske virkelig hevdet seg i et mesterskap var i 1956, da Bengt Eriksson tok sølv i OL. Sven Selånger er landets eneste verdensmester i kombinert, helt tilbake i 1933.

– Både interesse og tradisjon er begrenset. Kombinert har enda lavere interesse enn skihopp. For å konkurrere må utøverne enten reise til Norge eller til Finland. Ellers må de stille i spesiallangrenn eller -hopp, forteller Trond Jøran Pedersen, hoppsjef i det svenske skiforbundet.

– Anton Eriksson har potensiale, men det er høyt opp og fram for han også, legger Pedersen til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Bokløv

INNFØRTE V-STIL: Jan Bokløv var den siste svensken som hevdet seg helt i toppen i skihopping. Vi må mye lenger tilbake i tid for å finne sist «søta bror» hevdet seg i kombinert.

Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX Sverige / SCANPIX

Skal løfte svenskene

Den tidligere norske landslagstreneren har tatt på seg jobben med å løfte svensk hoppsport fram mot VM i Falun. Det er en utfordrende jobb.

– Jeg hadde det bra da jeg trente svenskene mellom 1990 og -92, og har alltid ønsket å bidra for å hjelpe svensk hoppsport. Men spesielt kombinert er en død idrett i Sverige. De har en lang vei å gå, sier Pedersen.

– Er svensk hopp- og kombinertsport på vei opp igjen nå?

– Det kan jeg ikke påstå, men vi prøver, sier hoppsjefen til NRK.

Trond Jøran Pedersen

SVERIGEVENN: Trond Jøran Pedersen er hoppernes sportsjef i det svenske skiforbundet.

Foto: Frank Nygård

– Ikke bare å knipse

Ifølge den norske trenerlegenden er Sveriges største utfordring mangel på hoppbakker.

– Det må først og fremst bygges anlegg - uten blir det ikke hoppere - og så må vi få klubbene opp igjen. Mange tror det bare er å knipse i fingrene, forklarer hoppsjefen.

– Har man ingenting er det vanskelig å få til noe. Sverige har et stykke jobb som må gjøres. Jeg ser ingen snarlig løsning på rekrutteringsjobben her.

Siste nytt

 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe.

  Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skicross finaler kvinner
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn