Hopp til innhold

Raja overrasket over antallet flerkulturelle ansatte: – Spent på hva NFF svarer på dette

En undersøkelse gjort av NRK viser at det i NFFs styrer og administrasjoner er svært få med minoritetsbakgrunn. Det bekymrer både kulturministeren og en professor i psykologi.

Abid Raja

MISFORNØYD: Kulturminister Abid Raja mener Norges Fotballforbund ikke klarer å representere medlemsmassen sin gjennom ansatte og styremedlemmer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Denne høsten har rasisme vært det store temaet i norsk fotball, og vi har hørt historier fra bredden hvor tilskuere har ropt til spillere at de er dyr.

Derfor har NRK kartlagt ansatte og styremedlemmer i Norges Fotballforbund (NFF).

Av 298 personer i verv eller stab på kretsnivå har ni flerkulturell bakgrunn. Av de 114 ansatte i NFF sentralt er det seks.

Totalt er det 15 av 412.

– Når NRKs kartlegging viser at det er overraskende lav representasjon, så ligger initiativet nå hos Fotballforbundet for å ta tak i dette. Jeg er spent på hvordan de kommer til å svare og følge opp dette, sier idrettsminister Abid Raja til NRK.

Professor i sosial psykologi ved Universitetet i Tromsø, Sarah Martiny, er kritisk til et så homogent arbeidsmiljø og sier til NRK at i kampen mot rasisme kan det være en fordel med flere flerkulturelle i verv og stab.

– Jeg tror dette er et problem NFF bør tenke på. Det vil ikke bety at de vil klare å få slutt på rasismen, men det er et veldig godt sted å starte.

Erkjenner problemet

NFFs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Gro Tvedt Andreassen forteller til NRK at dette ikke er godt nok.

– Jeg tenker at det ikke gjenspeiler den medlemsmassen vi har.

Hun forteller at en årsak handler om hvor de rekrutterer fra.

– Det er ofte fra dem som er frivillige på klubbnivå. De som tar dommerkurs, trenerkurs og så videre, og der vet vi at det er for lite mangfold.

6 av 114 ansatte i NFF sentralt har flerkulturell bakgrunn.

Av ansatte sentralt i NFF er det kun 6 av 114 som har flerkulturell bakgrunn.

– Når det er sagt, så er dette tall vi erkjenner at ikke er gode nok, og som vi helt klart må gjøre noe med, legger Andreassen til.

Martiny forteller at en slik ubalanse i ytterste konsekvens kan føre til at hvite spillere kan nå lenger dersom de ikke trener i miljøer som tærer på motivasjonen.

– Det er viktig at du føler at folk som deg kan bli ledere. Det øker din motivasjon, og motivasjon igjen er viktig for å prestere.

– De har et særskilt ansvar

Idrettsministeren forteller at han syns det er ekstra overraskende at tallene fra fotballen er så ubalanserte.

– Fotballen er vel den idrettsgrenen i Norge som har bredest representasjon av det norske folk både med og uten flerkulturell bakgrunn. De har et særskilt ansvar med å gå foran, sier Raja.

Gro Tvedt Andersen

Gro Tvedt Anderssen erkjenner den flerkulturelle representasjonen i forbundet ikke er god nok.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– I førsteomgang er vi i gang med å se på hvilke barrierer som ligger der og gjør at vi ser ut som vi gjør i dag, sier Anderssen.

– Det andre er at vi setter i gang med å gjøre de tiltakene som skal til for at vi får mer mangfold inn i styrer og blant ansatte i norsk fotball.

På spørsmål om hva det betyr rent konkret forteller hun at NFF skal se på punktene som utvalget «Rasisme i idretten» la frem i august.

– Man kan ikke bare sette noen inn i et lederverv

Tidligere i år satte nemlig Raja sammen utvalget som hadde som mål å få en oversikt over situasjonen, samt komme med konkrete tiltak til forbedring.

Lederen for utvalget, Marco Elsafadi, peker på rekruttering som et av nøkkelpunktene, men sier at det må skje i flere ledd.

Abid Raja og Marco Elsafadi.

Tidligere i sommer leverte utvalgsleder Marco Elsafadi (t.h.) en rapport om rasisme i idretten til idrettsminister Abid Raja.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Man kan ikke bare sette noen inn i et lederverv. De må vise til kompetanse og være kvalifisert, sier han og anbefaler at man tar for seg utdanningsløpet som et sted å jobbe hardere med rekruttering, sier Elsafadi.

Han er en av 15

På en kunstgressbane i Drammen møter NRK Mounir Hamoud. Den tidligere Strømsgodset- og Bodø/Glimt-spilleren forbereder seg til å lede en trening for noen av de største talentene i kommunen.

9 av 298 ansatte på kretsnivå i NFF har flerkulturell bakgrunn.

Disse fotballkretsene har ansatte med flerkulturell bakgrunn.

Han jobber som kretsansvarlig for spillerutvikling i NFF Buskerud.

– Jeg tror det er veldig viktig i NFF, og for andre arbeidsplasser, at det er mangfold. At det er forskjellige perspektiver, folk som tenker på ulike måter, sier han.

Han tror at en bedre balansert stab kan komme godt med når så mange av spillerne i forbundet kommer har ulik bakgrunn.

Mounir Hamoud

Hamoud kom til Norge fra Marokko som 13-åring og har spilt toppfotball i Norge i 16 år før han la opp som spiller i 2019.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Vi lever i Norge, men vi har spillere fra mange kulturer. Når man skal ha en samtale med en spiller kan det være lurt å ha en kulturell forståelse. Spillere kan ha ulike tilnærminger til fotball eller motivasjon. Det at man er klar over sånne ting er en fordel.

Nå ber NFF om tid når de nå skal ta fatt på denne problemstillingen.

– Nå har vi satt i gang med dette arbeidet, så må vi få litt tid. Det viktigste er jo ikke nødvendigvis å komme med tiltak som vi ikke vet at virker, sier Anderssen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal