Rådvill Carlsen om nedturen: – Alt går galt

Magnus Carlsen innrømmer at selvtilliten har fått seg en solid knekk. NRKs sjakkekspert mener nedturen kom på et gunstig tidspunkt.

Magnus Carlsen

GRUBLET: Magnus Carlsen hadde mye å gruble over under hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis. Bildet er tatt i forbindelse med Norway Chess i juni.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Alt går galt. Selvtilliten er helt borte, og jeg bryr meg ikke lenger, sa Magnus Carlsen i et intervju med arrangøren av hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis.

Verdensmesteren har vært i enestående form i år, og kom til St. Louis med mål om å ta sin niende strake turneringsseier. Da turneringen var over natt til torsdag, endte han som nummer seks av ti deltagere.

Det er hans klart svakeste prestasjon i år.

– Jeg tror dette må være hans svakeste prestasjon i en lyn- og hurtigsjakkturnering noen gang, i alle fall sett i forhold til forventningene, sier Tarjei Joten Svensen, eier av Matt & Patt til VG.

Tror konkurrentene har ventet på dette

Noen god forklaring på nedturen fant ikke en rådvill Carlsen.

– Jeg prøver å spille aggressivt, prøver å spille defensivt, men det virker ikke. Jeg tviler på meg selv, men nå bryr jeg meg ikke lenger.

Levon aronjan og magnus carlsen

VANT: Levon Aronjan (til venstre) vant hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis. Her avbildet i parti mot Magnus Carlsen i Stavanger i juni.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror konkurrentene har gledet seg til at Carlsen skulle vise svakhetstegn.

– De har i lang tid håpet på at Magnus skulle komme ned på jorden, sier Bae.

Bae påpeker at selvtillit er særlig viktig i partier med kort tenketid.

– Man må stole på at den første vurderingen man gjør er riktig, og har ikke særlig tid til å kontrollere at den er det. Med en gang man begynner å føle på usikkerhet eller bli redd for at man gjør tabber, så går tiden veldig fort. Det fører til usikkert og svakere spill, sier Bae.

Tror ikke at spilldebatten har vært forstyrrende

Tidligere i sommer gikk Carlsen i bresjen for at Norges Sjakkforbund skulle inngå en samarbeidsavtale med spillselskapet Kindred.

Den ville gitt Norges Sjakkforbund 50 millioner kroner over en periode på fem år, men ble nedstemt.

Norway Chess

GIKK INN FOR AVTALE: Magnus Carlsen opprettet klubben Offerspill i håp om å få sjakk-Norge til å stemme for samarbeidsavtalen med Kindred.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Bae tror ikke debatten omkring avtalen har påvirket Carlsens spill.

– Magnus har tradisjonelt vært utrolig god til å holde fokus. Jeg føler dessuten at den saken er et avsluttet kapittel, sier sjakkeksperten.

Han mener at nedturen har kommet på et gunstig tidspunkt.

– Partier med kortere tenketid teller ikke så mye som spill med lang tenketid og rankingen i langsjakk, hvor han har forhåpninger om å nå 2900 poeng, forteller Bae.

– Nå får vi tro tapene er unnagjort, og at han kommer sterkt tilbake, inkludert i VM i fischersjakk, som er høstens høydepunkt, sier han.

Men Carlsen er nødt til å finne tilbake storformen raskt; allerede lørdag starter storturneringen Sinquefield Cup, som også finner sted i St. Louis.

Siste nytt

 • Toppjockey tatt i doping

  Jockeyen Rafael Schistl red inn til seier i to av Norges største galoppløp i fjor. Nå har han avlagt positiv dopingprøve.

  Han testet positivt etter løpene på Øvrevoll 29. juni,melder Norsk Rikstoto.

  Schistl skulle vært en av nøkkelaktørene på Norsk Derby førstkommende søndag.

  Rafael Schistl
  Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
 • Billetthysteri før Elverum - PSG

  Elverum håper å selge ut hele Haakons Hall til mesterligakampen mot Paris Saint-Germain i september.

  Klubben vurderer å be om at det settes opp ytterligere tribuner til kampen. Da kan det komme inn 13.500 personer.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Utestengt for kampfiksing i tennis

  Den chilenske tennisproffen Juan Carlos Sáez er utestengt i åtte år for kampfiksing.

  28-åringen har på det beste vært nummer 230 på ATP-rankingen, men han har falt utenfor topp 1000 mens etterforskningen har pågått.

Sendeplan

Kl. Program Kanal