Hopp til innhold

Rådvill Carlsen om nedturen: – Alt går galt

Magnus Carlsen innrømmer at selvtilliten har fått seg en solid knekk. NRKs sjakkekspert mener nedturen kom på et gunstig tidspunkt.

Magnus Carlsen

GRUBLET: Magnus Carlsen hadde mye å gruble over under hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis. Bildet er tatt i forbindelse med Norway Chess i juni.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Alt går galt. Selvtilliten er helt borte, og jeg bryr meg ikke lenger, sa Magnus Carlsen i et intervju med arrangøren av hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis.

Verdensmesteren har vært i enestående form i år, og kom til St. Louis med mål om å ta sin niende strake turneringsseier. Da turneringen var over natt til torsdag, endte han som nummer seks av ti deltagere.

Det er hans klart svakeste prestasjon i år.

– Jeg tror dette må være hans svakeste prestasjon i en lyn- og hurtigsjakkturnering noen gang, i alle fall sett i forhold til forventningene, sier Tarjei Joten Svensen, eier av Matt & Patt til VG.

Tror konkurrentene har ventet på dette

Noen god forklaring på nedturen fant ikke en rådvill Carlsen.

– Jeg prøver å spille aggressivt, prøver å spille defensivt, men det virker ikke. Jeg tviler på meg selv, men nå bryr jeg meg ikke lenger.

Levon aronjan og magnus carlsen

VANT: Levon Aronjan (til venstre) vant hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis. Her avbildet i parti mot Magnus Carlsen i Stavanger i juni.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror konkurrentene har gledet seg til at Carlsen skulle vise svakhetstegn.

– De har i lang tid håpet på at Magnus skulle komme ned på jorden, sier Bae.

Bae påpeker at selvtillit er særlig viktig i partier med kort tenketid.

– Man må stole på at den første vurderingen man gjør er riktig, og har ikke særlig tid til å kontrollere at den er det. Med en gang man begynner å føle på usikkerhet eller bli redd for at man gjør tabber, så går tiden veldig fort. Det fører til usikkert og svakere spill, sier Bae.

Tror ikke at spilldebatten har vært forstyrrende

Tidligere i sommer gikk Carlsen i bresjen for at Norges Sjakkforbund skulle inngå en samarbeidsavtale med spillselskapet Kindred.

Den ville gitt Norges Sjakkforbund 50 millioner kroner over en periode på fem år, men ble nedstemt.

Norway Chess

GIKK INN FOR AVTALE: Magnus Carlsen opprettet klubben Offerspill i håp om å få sjakk-Norge til å stemme for samarbeidsavtalen med Kindred.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Bae tror ikke debatten omkring avtalen har påvirket Carlsens spill.

– Magnus har tradisjonelt vært utrolig god til å holde fokus. Jeg føler dessuten at den saken er et avsluttet kapittel, sier sjakkeksperten.

Han mener at nedturen har kommet på et gunstig tidspunkt.

– Partier med kortere tenketid teller ikke så mye som spill med lang tenketid og rankingen i langsjakk, hvor han har forhåpninger om å nå 2900 poeng, forteller Bae.

– Nå får vi tro tapene er unnagjort, og at han kommer sterkt tilbake, inkludert i VM i fischersjakk, som er høstens høydepunkt, sier han.

Men Carlsen er nødt til å finne tilbake storformen raskt; allerede lørdag starter storturneringen Sinquefield Cup, som også finner sted i St. Louis.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal