NRK Meny
Normal

Rådene som kan avgjøre Kristoffersen-konflikten

Hva EFTA mener om tvisten mellom Norges Skiforbund og Henrik Kristoffersen blir trolig avgjørende for utfallet når partene møtes i norsk rett, mener advokat med lang fartstid fra Brussel.

Kristoffersen

KONFLIKT: Den langvarige konflikten mellom Norges Skiforbund og Henrik Kristoffersen kan få sin løsning

Foto: Marco Trovati / AP

I forrige uke var den langvarige konflikten mellom Norges Skiforbund og Henrik Kristoffersen oppe i EFTA-domstolen. Oslo tingrett, som skal ta stilling til søksmålet mot skiforbundet, har i den forbindelse valgt å hente inn råd fra EFTA-domstolen før rettssaken starter senere i år.

Kristoffersen saksøkte skiforbundet fordi han ikke fikk lov til å inngå en individuell avtale med Red Bull, noe Aksel Lund Svindal i sin tid, fikk.

Men skiforbundet viste til reglementet om at de kan nekte individuelle sponsoravtaler med kommersielle merker på landslagets utstyr.

I all hovedsak skal EFTA nå gi råd om det bryter med EØS-avtalen om konkurranseretten, og hvilke økonomiske rettigheter Kristoffersen har.

– I de fleste sakene har rådene fra EFTA vært helt avgjørende når saken skal opp i det norske rettssystemet. De er spesialister på EØS-rett og kommer med gode faglige råd som norske domstoler lytter til, sier Arne Andersen i Kluge advokatfirma, som selv har prosedert saker i EFTA-domstolen i Brussel i seks år.

Arne Andersen

ERFAREN: Advokat Arne Arnesen har lang erfaring fra konkurransespørsmål fra EFTA-domstolen.

Foto: Privat

– Mer enn bare en hjelm

Henrik Kristoffersen prøvde i utgangspunktet å få Red Bull-logoen på hjelmen, midlertidig, før en permanent avtale var på plass med energidrikkgiganten, men det fikk han ikke. For alpinisten dreide dette seg om å få tilgang på bedre treningsoppfølging, bedre fasiliteter og sponsorkroner.

Dersom Oslo tingrett ikke gir Kristoffersen medhold, ønsker alpinisten seg 15 000 000 kroner i erstatning fra skiforbundet.

– Men dette handler egentlig om hele ordningen til om godkjente sponsoravtaler, ikke bare om logo på en hjelm. Spørsmålene som stilles er bredere enn bare en tvist mellom Kristoffersen og skiforbundet, sier Andersen.

– Tror du utfallet av denne saken vil legge føringer i andre likende saker blant utøvere i Europa?

– Ja, det tror jeg. Det viser interessen fra andre land også. Etter hva jeg har skjønt er også det svenske idrettsforbundet opptatt av disse spørsmålene nå. Skjæringspunktet mellom det kommersielle i idretten og de samfunnsmessige formålene, havner veldig på spissen, mener Andersen, som presiserer at han kun kjenner saken fra media.

Ikke bindene

I motsetning til EU-domstolen, som ofte legger juridiske bindinger når norsk rett skal avgjøre en sak, gir EFTA bare råd til domstolene.

Hos Norges Skiforbund håper de rådene fra EFTA blir klarest mulig.

– Det er vanskelig å si noe om utfallet av dette, men det er helt klart prinsipielle spørsmål som kan føre til at systemet for fordeling av rettigheter må forandres, etter denne saken. Rådene fra EFTA betyr som regel mye når saken skal avgjøres, sier skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan.

Han tror uttalelsene fra EFTA er klare om to til tre måneder.

Det har ikke lyktes NRK med å få tak i Henrik Kristoffersens advokat, Odd Stemsrud.

Siste nytt

 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale