NRK Meny
Normal

Overveldet Froome sikret trøya: – Jeg har ikke ord

Chris Froome angrep selv på den siste fjelletappen i årets Toure de France. Briten måtte se seg slått av klatrekonge Nairo Quintana, men sikret seg den gule trøya.

Chris Froome

Chris Froome må fortsatt fullføre den siste etappen av Tour de France, men bare et uhell kan frata ham den gule trøya.

Foto: Peter Dejong / Ap

Froome

Chris Froome ble nummer tre på etappen lørdag, men ingen klarte å true den gule trøya.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Det er utrolig. Jeg mangler ord akkurat nå. Vi må fortsatt rulle inn til Paris, men sammenlagtkampen er satt. Å avslutte på denne måten er virkelig spesielt, sier Chris Froome i det offisielle intervjuet etter etappen.

Sky-rytteren ledet med god margin før den siste fjelletappen i årets Tour de France, men var likevel fullt fokusert på sammenlagtkampen før dagens etappe.

Froome var ikke snauere enn at han selv gikk til angrep i siste stigning på etappen. Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez var de eneste som klarte å følge.

Overveldet

De to sistnevnte støtet fra sammenlagtlederen de siste kilometerne, men det var ikke tanker om etappeseier som gikk gjennom Froomes hode da.

– Med tre kilometer igjen sank det inn hva jeg hadde gjort. Jeg klarte ikke å følge dem, jeg var overveldet av følelsen av at «jeg har klart det, jeg er trygg», sier en tydelig rørt Froome.

Quint

Nairo Quintana syklet inn til etappeseier lørdag. Han sikret seg også klatretrøya og trygget den hvite ungdomstrøya i rittet.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Alt som gjenstår for briten er å komme seg trygt gjennom sjarmøretappen søndag, før han kan løfte armene i været som sammenlagtvinner av årets Tour de France.

Lykkelig Quintana

Mens Froome tenkte på den gule trøya, tråkket Quintana inn til etappeseier.

Jeg er kjempeglad. Jeg må takke hele laget etter denne seieren, sier Quintana i vinnerintervjuet.

Quintanas etappeseier var Colombias første siden 2007.

– Vi ville fullføre rittet med en etappeseier for meg, og jeg visste at i dag hadde jeg muligheten til å avslutte som nummer to i sammendraget, sier Movistar-rytteren.

23-åringen har også sikret seg den hvite ungdomstrøya, og med lørdagens innsats står han også igjen som vinner av klatrekonkurransen.

Contador ut av pallen

Cycling Tour de France

Alberto Contador er ute av pallen sammenlagt etter at han ikke klarte å henge med i den siste bakken.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Selv om Froome trygget den gule trøya, ble det likevel rokkeringer i toppen av sammenlagtlista.

Alberto Contador klarte ikke å følge da konkurrentene rykket i siste bakke, og tapte mange sekunder.

Quintana klatret opp på andreplass sammenlagt etter etappeseieren, mens Rodriguez kapret tredjeplassen. Contador ble skjøvet ned til fjerdeplass.

Lars Petter Nordhaug syklet inn til 28. plass. 6 minutter og 42 sekunder bak vinneren. Alexander Kristoff kom i mål som nummer 162. 26,30 bak vinneren.

Voigt angrep

Før rytterne kom så langt som til toppen av Annecy-Semnoz, var det som på de foregående etappene flere ryttere som gikk i brudd.

I den nest siste stigningen på dagens etappe gikk tyske Jens Voigt til angrep.

Veteranen ristet av seg de øvrige ni i bruddet, og 41-åringen kjørte i solo helt inn til neste stigning. Bak jaget en gruppe på ni mann, blant dem Pierre Rolland, Tejay van Garderen og Phillipe Gilbert.

Bruddet holdt ikke inn da Sky-toget satte full fart i hovedfeltet, og på de siste kilometerne var det favorittene som gjorde opp om seieren.

Voigt ble likevel belønnet med utmerkelsen mest offensive rytter på etappen.

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio