Hopp til innhold

Qatar-været skaper stor usikkerhet: – Det er veldig mye frem og tilbake 

Det varme været i VM-byen Doha gir flere friidrettsutøvere utfordringer med planleggingen. Team Ingebrigtsen er fortsatt usikre på hva som er det optimale opplegget, men vil ikke følge anbefalingen ved å tilpasse seg klimaet i Qatar.

gjert og slokvik EM

VANSKELIG PLANLEGGING: Toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik, har tett dialog med blant annet Gjert Ingebrigtsen om VM-planer.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Vi er litt avventende foreløpig og har egentlig ikke tatt alle beslutninger ennå, sier Gjert Ingebrigtsen.

Når det kommer til VM-planene er de ikke alene om det. Og det er først og fremst det varme været i Doha som gjør flere av utøverne usikre på hvordan de best mulig skal forberede seg.

– Det er veldig mye frem og tilbake med opplegget, forteller Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Forventet temperatur i Qatar i slutten av september er rundt 40 grader. Men inne på selve banen er det luftkondisjonering, som gjør at det «bare» er 25 grader under øvelsene.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VARMT: VM i Beijing i 2015 ble ingen hyggelig opplevelse for Karoline Bjerkeli Grøvdal. Varmen og tidsforskjellen bød på store problemer for mange.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under konkurransen frykter jeg ikke forholdene, så det er mer med at du skal oppholde deg der, gå ute daglig i den temperaturen og luftfuktigheten, så det er nok lurt å være litt forberedt, mener Grøvdal.

Følger ikke «anbefaling»

Team Ingebrigtsen har endret sin plan opptil flere ganger. Nå ligger det an til at de reiser til Italia etter et høydeopphold i St. Moritz, før de drar til Doha først 23. september – bare fire dager før kvalifiseringen på 5000 meter.

– Det er en dato det er mulig å endre. Ikke noe er spikra. Vi får se an når vi får noen værmeldinger og prognoser for både den ene og de andre plassen. Vi anser oss å være relativt fleksible. Vi gjør ingen dumme ting, hverken den ene eller andre veien, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Både Olympiatoppen og friidrettsforbundet har hatt stort fokus på varmen i forkant av både friidretts-VM og med tanke på OL i Tokyo neste år. Utøverne anbefales å akklimatisere seg i 10–12 dager før konkurransene i Doha, og flere av de norske profilene, som hekkeløper Karsten Warholm, har planlagt reisedato mellom 15. og 20. september.

Vi har i prinsippet anbefalt å ta hele varmetilpasningen i Doha, for det er der vi har vårt helseteam og der Olympiatoppen har sine fagfolk. Det er også for å skaffe så mye som mulig informasjon og erfaring med tanke på OL neste år, sier toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik.

Soccer Club World Cup

STOR STADION: Khalifa International Stadium i Doha har luftkondisjonering, som gjør at det er rundt 25 varmegrader der inne selv om det er langt varmere i lufta.

Foto: Vadim Ghirda / AP

– Hva synes dere da om at Ingebrigtsen-familien legger noe av varmeakklimatiseringen til Europa?

– Det går bra, så lenge vi får nok dager med dem i Doha. Jeg er veldig opptatt av at man ikke kan komme rett ned og løpe der.

– Synes du de tar for lite hensyn med tanke på Tokyo?

– Det skal jeg ikke si noe om. De har god erfaring med det de gjorde før Berlin i fjor. Vi får gjort nok i Doha, så vi får litt oppfølging og data på hvordan de reagerer der, svarer Slokvik.

– Vi har ikke forutsetningene for å si noe fornuftig om Doha og Tokyo har noe til felles. Det vet jeg ikke noe om, poengterer Gjert Ingebrigtsen.

– Ikke et sted å hygge seg

Sønnene understreker at de er fornøyd med opplegget som er lagt, og har tenkt mer på seg selv enn reiseplanene. Og trenerfaren har ingen planer om at de skal oppholde seg i Qatar lenger enn nødvendig.

Team Ingebrigtsen

IKKE DOHA-VÆR: Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen lader foreløpig opp i St. Moritz i Sveits.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg har googlet litt, og funnet ut at Doha ikke er et sted du er for å hygge deg. I hvert fall ikke sånn vi ser på «hygging». Vi skal dessuten ikke konkurrere i varmen, så derfor trenger vi heller ikke å bli vant til det, mener Gjert Ingebrigtsen og viser til den nedkjølte banen.

Reiser man til Doha så sliter man jo med å finne et sted med 25–26 grader. Da er det best ikke være der, for det er for varmt.

– Det er klart at vi må være der litt før, men vi er vant til å konkurrere i varme. Vi kan få somre som dette eller de som er mye varmere. Man må mestre begge deler. Det er mye mentalt det også. 1500 meter er ikke den verste øvelsen når det er varmt, så jeg tror vi skal klare oss bra, forteller Filip Ingebrigtsen, og fortsetter:

– Jeg har fått med meg at det er mye bekymringer, men jeg har ikke bekymret meg mye over det. Det kan jeg ærlig innrømme. Jeg trener og vil bli så god som jeg kan bli. De andre tingene kan jeg ikke gjøre noe med. 40 grader er likt for alle.

Heller ikke lillebroren tror varmen vil være avgjørende når det kommer til fordelingen av VM-medaljene.

– Det er opplyst og vedtatt at det kan være vanskelige forhold å trene der. Vi må ta høyde for at vi får gjennomført det vi skal for å være best mulig forberedt, sier Jakob Ingebrigtsen.

Har bommet før

Henrik beijing

HETT: Henrik Ingebrigtsen røk ut i forsøket på 1500 meter i Beijing.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Både Henrik Ingebrigtsen og Grøvdal hadde store problemer i varmen under VM i Beijing for fire år siden – men da hadde de også en stor tidsforskjell som bidro negativt. Doha er bare én time foran Norge.

– Vi har lært av det forhåpentligvis. Hvis vi har vært et sted i ukene i forkant som minner om klimaet dit vi skal, så skal det være nok, sier Henrik Ingebrigtsen, som uansett tror VM blir en skuffelse for hans del.

– I Rio-OL var jeg der tre uker før. Da ble det ikke så varmt. Beijing i 2015 var en dårlig opplevelse. Det lønner seg å være på plass lenge før, men der hadde de tidsforskjell i tillegg, så det kan ikke bli verre enn det var da, forteller Grøvdal, som har planlagt avreisedato 20. september – men også vil bruke varmekammeret på Olympiatoppen i forkant.

– Det hadde vært enklere i Europa eller noe, men det er likt for alle og gjør det litt spennende. Jeg stoler på at helseteamet og lagledelsen vet hva de gjør, legger hun til.

NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, tok OL-gull på 800 meter i Atlanta i 1996. Da lå temperaturen på mellom 35 og 42 grader og luftfuktigheten var høy. Han reiste til USA rundt en uke i forkant, for å tilpasse seg tidsforskjellen.

– Hadde det ikke vært sju timers tidsforskjell, så hadde jeg nok reist enda senere. Jeg har god erfaring med å eksponere meg minst mulig for varme i forkant, men jeg har respekt for at Olympiatoppen har vitenskapelige argumenter for å gjøre det motsatte, sier han.

  • Friidretts-VM sendes på NRK og starter 27. september.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal