NRK Meny
Normal

FIFAs egen rapport: – Qatar er et terroristmål

I FIFAs sikkerhetsrapport om Qatar kommer det frem at landet kan være et terroristmål. Den rapporten valgte de å ignorere.

FILES-FBL-ASIA2011-STADIUMS-KHALIFA FILES-FBL-ASIA2011-STADIUMS-KHALIFA

Khalifa International Stadium er en av flere stadioner som skal brukes under Qatar-VM. Den kan være et potensielt mål for terrorister.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

– Qatar er et terroristmål, ifølge Andre Pruis, mannen som har skrevet sikkerhetsrapporten FIFA har valgt å ignorere.

Mens Brasil-VM surrer og går, fortsetter avsløringene om kritiske forhold knyttet til VM i Qatar i 2022.

Det var avisen Sunday Times som først avslørte at Mohamed Bin Hammam har bestukket 30 afrikanske fotballpresidenter til å stemme på Qatar som VM-vert om åtte år. Søndag kommer avisen med nye avsløringer: FIFAs egen sikkerhetssjekk av Qatar før de tildelte landet VM sa at landet ville være et høyrisikomål for terrorister mens mesterskapet pågår.

Nærme al-Qaida

Nå beskylder avisen FIFAs sjefer for å ha ignorert deres egen rapport. Det var generalsekretær i det internasjonale fotballforbundet, Jerome Valcke, som bestilte sikkerhetsrapportene om alle land som søkte om mesterskapet. I Qatar-rapportene ble det skrevet at landet ville finne det «veldig vanskelig å håndtere et angrep» under mesterskapet.

Rapporten ble skrevet av politisjefen i Sør-Afrika, Andre Pruis, som var ansvarlig for sikkerheten under forrige verdensmesterskap.

– Terroristtrusselen mot Qatar er tilstede på grunn av landets nærhet til land hvor al-Qaida er aktive, sier han og legger til at han hadde lite tid på å utarbeide rapporten og baserte seg i stor grad på anti-terrorismeinformasjon fra USA.

I Pruis’ rapport hevder han at store infrastrukturprosjekter er mulige terroristmål og at publikumskontroll og trafikken i landet kan by på problemer.

– Det er min mening at det vil være veldig vanskelig å håndtere en alvorlig hendelse uten å måtte avlyse hele mesterskapet, sier han.

Døde arbeidere og høye temperaturer

I tillegg til korrupsjon og ignorerte terrorrapporter, er det også blitt rettet sterk kritikk mot Qatars behandling av arbeiderne som bygger de flotte stadionene VM 2022 skal spilles i.

Amnesty International sier at flere tusen arbeidere kan dø på byggeplassene.

Mindre bekymringverdig, men også en mulig trussel for gjennomføring av mesterskapet er den voldsomme varmen landet opplever på sommeren.

Under gårsdagens VM-kamp mellom Italia og England, midt i den brasilianske regnskogen, holdt spillerne på å renne vekk. I Qatar er det ventet enda høyere temperaturer.

Derfor har det vært snakk om å flytte mesterskapet til vinterstid, men IOC-president Thomas Bach har gitt klar beskjed til FIFA om å "ikke kødde med vinter-OL".

Siste nytt

 • Moberg skadet skulderen i velt

  Den norske syklisten Emilie Moberg må operere skulderen etter en velt i rittet Tour of Chongming Island i Kina torsdag. Halden-jenta var innblandet i en stygg massevelt i høy fart like før mål. – Nå må jeg hjem for å operere. Det er leddbånd i skulderen som har røket, forteller Moberg til TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag