NRK Meny
Normal

FIFAs egen rapport: – Qatar er et terroristmål

I FIFAs sikkerhetsrapport om Qatar kommer det frem at landet kan være et terroristmål. Den rapporten valgte de å ignorere.

FILES-FBL-ASIA2011-STADIUMS-KHALIFA FILES-FBL-ASIA2011-STADIUMS-KHALIFA

Khalifa International Stadium er en av flere stadioner som skal brukes under Qatar-VM. Den kan være et potensielt mål for terrorister.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

– Qatar er et terroristmål, ifølge Andre Pruis, mannen som har skrevet sikkerhetsrapporten FIFA har valgt å ignorere.

Mens Brasil-VM surrer og går, fortsetter avsløringene om kritiske forhold knyttet til VM i Qatar i 2022.

Det var avisen Sunday Times som først avslørte at Mohamed Bin Hammam har bestukket 30 afrikanske fotballpresidenter til å stemme på Qatar som VM-vert om åtte år. Søndag kommer avisen med nye avsløringer: FIFAs egen sikkerhetssjekk av Qatar før de tildelte landet VM sa at landet ville være et høyrisikomål for terrorister mens mesterskapet pågår.

Nærme al-Qaida

Nå beskylder avisen FIFAs sjefer for å ha ignorert deres egen rapport. Det var generalsekretær i det internasjonale fotballforbundet, Jerome Valcke, som bestilte sikkerhetsrapportene om alle land som søkte om mesterskapet. I Qatar-rapportene ble det skrevet at landet ville finne det «veldig vanskelig å håndtere et angrep» under mesterskapet.

Rapporten ble skrevet av politisjefen i Sør-Afrika, Andre Pruis, som var ansvarlig for sikkerheten under forrige verdensmesterskap.

– Terroristtrusselen mot Qatar er tilstede på grunn av landets nærhet til land hvor al-Qaida er aktive, sier han og legger til at han hadde lite tid på å utarbeide rapporten og baserte seg i stor grad på anti-terrorismeinformasjon fra USA.

I Pruis’ rapport hevder han at store infrastrukturprosjekter er mulige terroristmål og at publikumskontroll og trafikken i landet kan by på problemer.

– Det er min mening at det vil være veldig vanskelig å håndtere en alvorlig hendelse uten å måtte avlyse hele mesterskapet, sier han.

Døde arbeidere og høye temperaturer

I tillegg til korrupsjon og ignorerte terrorrapporter, er det også blitt rettet sterk kritikk mot Qatars behandling av arbeiderne som bygger de flotte stadionene VM 2022 skal spilles i.

Amnesty International sier at flere tusen arbeidere kan dø på byggeplassene.

Mindre bekymringverdig, men også en mulig trussel for gjennomføring av mesterskapet er den voldsomme varmen landet opplever på sommeren.

Under gårsdagens VM-kamp mellom Italia og England, midt i den brasilianske regnskogen, holdt spillerne på å renne vekk. I Qatar er det ventet enda høyere temperaturer.

Derfor har det vært snakk om å flytte mesterskapet til vinterstid, men IOC-president Thomas Bach har gitt klar beskjed til FIFA om å "ikke kødde med vinter-OL".

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal