Hopp til innhold

Nå er Pusic endelig frelser i Bergen også

Etter en tung start i rødt, er Martin Pusic nå toppscorer i Brann. Østerrikeren takker Gud, Rune Skarsfjord og sin nye lagkamerat Daniel Mojsov for suksessen. Nå håper han å skyte Brann til bronsemedalje i serieavslutningen.

Martin Pusic

TAKKER GUD HVER GANG: Martin Pusic i kjent stil etter scoring. 25-åringen fra Wien er dypt religiøs og takker Gud for suksessen han nå opplever i Brann.

Foto: Anders Hoven / Digitalsport

Rune Skarsfjord og Martin Pusic

TAKKER FOR TILLITEN: Martin Pusic berømmer trener Rune Skarsfjord for at han fikk tillit gjennom hele vårsesongen.

Foto: Anders Hoven / Digitalsport

25-åringen fra Østerrike, som hadde tilnavnet «Frelseren» i Fredrikstad FK i fjor, fikk en vanskelig start på karrieren i Brann. Samtidig som den unge og fremadstormende reserven Bård Finne bøttet inn mål for rødtrøyene, slet Pusic med å finne nettmaskene.

Først i den 12. serierunden ble det jubel på den nye spissen, som på forhånd hadde annonsert at han kom til Bergen for å vinne gull .

FOTBALL LIVE: Følg Aalesund - Brann fra kl. 18.00

Slet med å takle regnet

Selv legger han ikke skjul på at den første tiden i Bergen var vanskelig.

– Mye er veldig annerledes i Bergen. Jeg kjøpte leilighet for første gang, og da var det plutselig veldig mye som måtte ordnes. Regnet gjorde det ikke noe bedre. Jeg er mye mer glad i sol, så det tok tid å bli vant til, sier Pusic til NRK.

Vendepunktet kom da Brann i mai signerte den makedonske midtstopperen Daniel Mojsov (25). Pusic, som har foreldre fra Kroatia, fant umiddelbart tonen med nykommeren, ikke minst på grunn av felles språk, kultur og bakgrunn fra det gamle Jugoslavia.

– At Daniel kom, forandret veldig mye. Vi er mye sammen utenom treningene også. Det er veldig viktig for trivselen å ha noen som snakker samme språk, sier Pusic.

– Hvordan taklet du motgangen i starten?

– Jeg har alltid visst at jeg er en god fotballspiller og at jeg kan score mål. Men tilliten fra Rune Skarsfjord gjorde veldig godt. Da jeg slet, stod han ved min side og ga meg tillit. Andre trenere hadde kanskje ikke gjort det. Det er jeg veldig takknemlig for.

Daniel Mojsov

NY KOMPIS: Pusic gir makedonske Daniel Mojsov mye av æren for at han nå trives i Bergen og Brann.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tror motgangen var utfordring fra Gud

25-åringen gir også mye av æren til høyere makter. Martin Pusic er sterkt religiøs og legger ikke skjul på at han gir Gud mye av æren for at lykken i den røde drakten endelig har snudd.

– Uten Guds hjelp hadde jeg aldri kommet dit jeg er i dag. Det er også årsaken til at jeg hedrer ham hver gang jeg scorer. Av og til gir ham meg utfordringer for at jeg skal vokse og bli bedre. Gud ville vise meg at han forbereder meg på store ting, sier Pusic.

I august gikk den populære østerrikeren til angrep på Branns offensive spillestil etter bortetapet for Viking. Overfor bt.no klaget Pusic på at han fikk for få baller å jobbe med og at det derfor ble for få typiske målsnik-mål.

Skarsfjord svarte med å be Pusic lære om plassering av spisser som Frode Johnsen og Torgeir Børven.

– Skarsfjord glad for at jeg sier ifra

– Hvordan er dialogen mellom Rune Skarsfjord og deg?

– Den er veldig god. Jeg gjør min jobb, Rune gjør sin. Vi snakker godt sammen. Noen ganger er vi enige, andre ganger ikke. Sånn er det i fotball. Han ser ting jeg kan gjøre bedre, og jeg ser ting på banen som laget kan gjøre bedre.

– Hvordan blir det mottatt når du sier ifra?

Martin Pusic

ENSOMT I STARTEN: Østerrikeren sier mye forandret seg da han fikk en lagkamerat som også hadde jugoslavisk bakgrunn.

Foto: Sindre Øye Helgheim

– Før var jeg veldig stille og beskjeden. Men jeg så raskt at det ikke fungerte. Nå sier jeg tydelig ifra om jeg ser at ting bør endres eller må forbedres. Jeg vet at kanskje ikke alle liker det, men jeg akter ikke å forandre meg. Rune virker glad for at jeg sier ifra. Jeg tror han liker måten jeg er på, sier Pusic.

Drømmer om landslagsspill

25-åringen fra Wien legger ikke skjul på at han har store ambisjoner. Pusic ser Brann som et springbrett videre ut i Europa og håper at storspill i rødt skal føre ham til tysk eller engelsk fotball.

– Min aller største drøm er å spille for landslaget. Jeg er i den spesielle situasjonen at jeg kan spille både for Østerrike og Kroatia. For tiden er det mye snakk om meg i østerriske aviser, så en telefon derfra er kanskje ikke så langt unna. Men det hadde kanskje vært større å spille for Kroatia. Det har jeg hatt lyst til helt siden jeg så dem spille i VM i 1998, sier Pusic.

Begge lagene har fortsatt muligheten til å kvalifisere seg til VM i Brasil i 2014.

– Hva sier du om den østerriske landslagssjefen plutselig ringer en dag?

– Det vet jeg ikke. Dette er noe jeg tenker på hele tiden. Så jeg ville nok bedt om litt tid til å tenke meg godt om. Nøkkelen er uansett å spille godt for Brann og gi 100 prosent hele tiden.

Gir blaffen i Aalesund-statistikken

Når seks kamper gjenstår av årets eliteserie, har Brann syv poeng opp til Viking på bronseplass. Lørdag kveld venter en av årets vanskeligste bortekamper. Brann har ikke vunnet mot Aalesund borte siden 2005, men Pusic sier han ikke lar seg affisere av den elendige statistikken.

Martin Pusic

HELT I ENGA OG FFK: 25-åringen har hatt gjesteopptredener også i Vålerenga og Fredrikstad før han havnet i Brann.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Jeg har aldri spilt borte mot Aalesund før, så jeg bryr meg ikke om hva historiebøkene sier, kommer det offensivt fra den tidligere Vålerenga- og Fredrikstad-spissen.

– Mange snakker om at Brann aldri vinner mot Aalesund. De er et godt lag, men vi fins ikke redde for dem. Det skal spilles i 90 minutter og vi drar opp dit for å vinne, sier Pusic.

– Brann kan ta bronse

På papiret er Aalesund også den tøffeste motstanderen som gjenstår for rødtrøyene. Etterpå venter Haugesund (h), Sarpsborg (b), Hønefoss (h) og Sandnes Ulf (b), før sesongen avsluttes på hjemmebane mot Tromsø 10. november.

– Vinner vi alle de seks kampene, tar vi bronse, lover Pusic.

Samtidig advarer han kraftig mot å undervurdere de antatt «lette» motstanderne.

– Det fins ikke enkle kamper i den norske eliteserien. Forskjellen mellom de beste og de nest beste er ikke stor, og man må holde fokus i 90 minutter i hver eneste kamp. Lagene som kjemper for å unngå nedrykk vil gjøre alt for å overleve, sier østerrikeren.

Siste nytt

  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal