NRK Meny
Normal

Olga ble matt av sjakkpublikum

Sjakk-OL i Tromsø ligger foreløpig godt an til å nå målet sitt om 5000 publikummere. En deltaker holdt på å bli satt i sjakkmatt av interessen.

Olga Dolzhykova

Olga Dolzhikova deltar i Sjakk-OL for det norske kvinnelandslaget.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

Olga Dolzhikova på Norges førstelandslag i sjakk for kvinner ble overrasket og nervøs i møte med den uventede publikumsmengden i OL-arenaen.

– Jeg ble nervøs og snakket med laglederen. Han sa at jeg måtte slappe av og ba meg om å tenke på at jeg er en stjerne slik at det skulle bli lettere, sier Dolzhikova til NRK.

Sjakk-OL er verdens fjerde største idrettsarrangement, men sjakk-sporten har aldri vært en publikumsmagnet. OL-komiteen i Tromsø med administrerende direktør Børge Robertsen i spissen, har jobbet hardt for trekke tilskuere til tribunene.

– Vi har tidlig laget en strategi med ambisjoner. Visjonen vår sier at Sjakk-OL i Tromsø skal utvikle, engasjere og skape gode møter mellom mennesker. Da er det viktig for oss å åpne opp slik at flest mulig kan komme inn og møte sjakkspillerne, og at sjakkspillerne kan møte Tromsøs befolkning, sier Robertsen.

Børge Robertsen

Administrerende direktør for Sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, forteller at de tidlig lagde en strategi for å få publikum til arenaen.

Foto: Nils Mehren

– Et mylder av ulike kulturer

Sjakk-OL i Tromsø skiller seg ut fra tidligere OL som i for eksempel Istanbul, med at det åpner opp for publikum.

De olympiske lekene i ishavsbyen har et mål om daglig fylle de 300 tilskuerplassene som er tilgjengelig. Så langt i turneringen har de lyktes. Robertsen er fornøyd med utsikten over en stille, men fullsatt OL-arena.

Olga Dolzhykova

Olga Dolzhikova tror publikumssatsingen til Sjakk-OL kan få betydning for sporten.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

– Jeg ser et mylder av folk, et mylder av ulike farger og ulike kulturer. Jeg ser 1300 sjakkspillere som sitter i dyp konsentrasjon. Det er et folkehav inni de gamle ærverdige lokalene til Mack bryggeri vi ser. Det er et utrolig rom å være i, sier Robertsen.

Olga Dolzhikova som sammen med laget sitt har gjort rent sjakkbrett så langt i turneringen, mener publikumssatsinga til Sjakk-OL i Tromsø kan ha stor betydning for å øke interessen for sporten.

– Jeg tror det er veldig viktig at folk kan komme for å oppleve stemning i OL og føle at de er med på noe stort. Dette tror jeg vil føre til at sjakken vil utvikle seg mer og mer, forteller Dolzhikova.

– Kult at det kan være så stille

Blant publikum sitter 16 år gamle Therese Haukstmyr Voie og nesten puster verdens beste sjakkspillere på førstebordet i nakken.

– Det er veldig annerledes enn å se det på TV, slik som jeg har gjort tidligere. Jeg har vært fascinert av sporten ganske lenge, og her får vi kjent på hvordan det faktisk foregår. Det er veldig spennende, sier Voie.

Hun mener det er stor forskjell på å være på publikumstribunen kontra andre sportsarrangementer.

– Hvis vi står ved siden av et bord og diskuterer litt, så snur dommerne seg og sier at vi må være stille. Det er ganske kult at det kan være så mange inne i en sal som samtidig lager så lite lyd, forteller Voie til NRK.

Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik

I bakgrunnen av Magnus Carlsen står det et nysgjerrig publikum.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08