Prøvde å slanke seg best i verden – ble dårligere og dårligere

RUKA (NRK): Andrew Musgrave (30) trodde han kunne gå fra alle i de lange motbakkene hvis han gikk ned i vekt. I stedet stupte formen. Nå er han tilbake på gammel matchvekt – og verdenstoppen.

Andrew Musgrave

SMILER IGJEN: Andrew Musgrave har skrinlagt slankeprosjektet og er tilbake i toppform.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Når jeg ser tilbake gjennom treningsdagboka, er det helt sykt at jeg trente det jeg gjorde fra september til sesongstart i fjor. For jeg ser kommentarene jeg har i dagboka. Det er «ræva økt», «elendig økt», «dårlig økt», «følte meg sliten» ... Men jeg var tynn da, og det var bra, ler Musgrave selvironisk.

30-åringen kan endelig smile igjen. Lørdag ble han nummer seks på den klassiske 15-kilometeren i Ruka, på plassen bak den finske hjemmefavoritten Iivo Niskanen.

For et år siden var han over to og et halvt minutt bak samme Niskanen på det tilsvarende løpet. Den gangen vant finnen, mens Musgrave ble nummer 48.

Sist vinter utviklet seg til et mareritt for mannen som faktisk var beste norsktalende løper på VM-femmila i Lahti i 2017 på en fjerdeplass.

Nå avslører han overfor NRK hva som var årsaken til fiaskosesongen. Foran sesongen bestemte han seg nemlig for å gå ned i vekt.

Ble tynn, glemte resten

– Jeg hadde slitt litt i motbakkene, så jeg tenkte jeg skulle bli dritlett og herje i Tour de Ski opp den siste bakken. Men det ble ikke noe herjing i fjor. Det ble helt ræva, så jeg har gått litt tilbake til det jeg har gjort før, bremset litt ned på treninga og prøvd å ha litt mer kvalitet. Og det virker som det går fortere på ski i år, smiler han.

775230225

VIKTIG VERKTØY: Andrew Musgrave slanket bort muskelmasse. Det gjorde ikke kroppen bedre egnet til å gå fort på ski.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Så du prøvde rett og slett å slanke deg i bedre form i fjor?

– Jeg gjorde det i fjor, ja. Og det funket veldig dårlig.

Musgrave forteller at han bruker å velge seg ett fokusområde foran hvert treningsår.

– I fjor var det å bli tynn. Og jeg klarte å bli tynn, men jeg glemte resten, at man skal ha overskudd på trening og kvalitet. Det ble mange timer med ræva kvalitet, rett og slett, sier Musgrave, som dermed framstår som et bevis på at man ikke nødvendigvis blir en bedre skiløper av å transportere mindre vekt rundt i skiløypa.

– Pri én er i hvert fall å få trent bra, og det er vanskelig å få til det hvis du har fokus på å være tynn hele tida, konstaterer han.

Mistet muskelmasse

Andrew Musgrave erkjenner at han gikk ned mer i vekt enn det han først hadde sett for seg. Han ble motivert av å se at vekta gikk nedover. Når han nådde ett vektmål, satte han seg et nytt.

– Du tenker «litt mer, så blir det enda bedre». Men så blir det tungt etter hvert, konstaterer han.

Fra sin gamle matchvekt på 77–78 kilo, var han plutselig nede på 72. Og det var ikke akkurat sånn at han var overvektig før han satte i gang heller.

– Det var ikke bare fett jeg gikk ned, det var muskler også. Jeg var rett og slett en pingle, erkjenner han når han ser tilbake på det.

Midtveis i fjorårssesongen bestemte han seg derfor for at vekta måtte opp igjen. Det ga heller ikke umiddelbart positivt utslag, for plutselig hadde han en helt annen kropp enn den han var vant til å trene med.

_txNoxoIedg

BEST I NORGE: Røa-løperen Andrew Musgrave vant NM-sprinten på Lillehammer i 2014, men med britisk pass fikk han ikke NM-gullet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ekstrem

For Musgrave var det derfor helt greit at koronapandemien satte en bråstopp for skisesongen i mars. Gjennom våren, sommeren og høsten har han funnet tilbake til sitt gamle jeg.

Og der mange før ham har mistet kontrollen i forbindelse med vektreduksjon for å hevde seg i utholdenhetsidrett, føler Musgrave at han hadde kontroll. Men han lærte ei lekse.

– Jeg skjønte at det ikke funket, da var det ikke vits i å tyne vekta lenger. Det er totalen som er viktig. Kvalitet på trening, kroppen – alt er viktig. Du må ha fokus på alle områdene.

Storbritannias landslagstrener Jostein Vinjerui bekrefter at britene prøvde å justere vekta før forrige sesong.

– Hele laget gjorde det samme, men «Muzzy» var mest ekstrem. Det er sånn «Muzzy» er. Hvis han finner noe han tror funker og synes funker, er det «all in», og da blir det av og til litt for mye. Det har skjedd med andre ting også. Men sånn er det bare, sier Vinjerui, som konstaterer at sluttsummen kom ut i minus for lagets største stjerne.

Følte du prosjektet var under kontroll?

– Ja, absolutt. Det var i samarbeid med ernæringsfysiolog som vet hva han driver med, oss trenere og alle. Det var bare ikke vellykka for «Muzzy» din del.

Tror på VM-suksess

Vinjerui påpeker at også Andrew Young gjorde det samme, men adskillig mindre ekstremt.

– Han greide å balansere fint og ble bedre av det. Han er så god som han er i dag fordi han gjorde litt endringer og tiltak i fjor på kosthold, sier Vinjerui.

Young ble nummer 16 på lørdagens 15 km, og sammen med Musgrave sørget han dermed for den beste britiske verdenscupinnsatsen i et klassisk distanserenn noen gang.

Tilbake på sin gamle matchvekt føler en tyngre, men lettet, Andrew Musgrave at det nå er mulig å forbedre fjerdeplassen fra Lahti-VM under VM i Oberstdorf i februar/mars neste år.

– Det er ingen grunn til at det ikke skal være mulig. Jeg gikk på en smell i fjor, men jeg har kommet sterkere utav det. Så jeg tror jeg skal klare å kjempe om seier utover vinteren, sier Musgrave.

Søndag går han ut som nummer sju på jaktstarten som avslutter minitouren i Ruka.

Siste nytt

 • City tok sin 21. strake seier

  Manchester City fortsetter stormløpet mot Premier League-gullet og kanskje tre andre titler. Med 4-1 over Wolverhampton tok laget sin 21. seier på rad.

  Wolverhampton truet med å bryte rekken, men Gabriel Jesus banket inn ledermålet (2-1) kun ti minutter før slutt.

  Riyad Mahrez økte etter at innbytter Owen Otasowie mistet ballen i eget felt, og Jesus satte punktum på overtid med et mål som først ble feilaktig vinket av for offside.

  Dermed er Pep Guardiolas lag en kamp nærmere rekorden til Bayern München, som med 23 seirer på rad har den lengste seiersrekken for klubber i de fem store ligaene.

  Samtidig tangerte laget klubbrekorden på 28 strake kamper uten tap i ulike turneringer, og Arsenals 22 år gamle rekord på 19 strake Premier League-kamper uten å ligge under. (NTB)

  Britain Soccer Premier League. Gabriel Jesus.
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland og Dortmund videre i cupen

  Erling Braut Haaland fikk en scoring annullert borte mot Borussia Mönchengladbach, men Borussia Dortmund tok seg likevel videre til semifinale i cupen etter en scoring av Jadon Sancho. Haaland var tredje sist på ballen da Sancho førte Dortmund i ledelsen etter 66 minutter.

  Haaland kunne også ha tegnet seg i målprotokollen da han i det 83. minutt avsluttet alene med Tobias Sippel, men keeperen reddet.

  På overtid ble Dortmund-spiller Mahmoud Dahoud utvist med sitt annet gule kort, men lagkameratene holdt unna med ti mann.

  To nye semifinalister kåres onsdag, mens kampen mellom Jahn Regensburg og Werder Bremen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronasmitte hos hjemmelaget.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Koss gir seg som visepresident

  Johann Olav Koss trekker seg som visepresident i Norges Idrettsforbund. Det skriver Dagbladet.

  Årsaken skal være at han vil prioritere mer tid til familien.

  – Det har vært mange hyggelige henvendelser etter Mesternes Mester, og kona mi og jeg har mange jern i ilden nå, i tillegg til våre fire barn, som jeg vil prioritere så mye som mulig. Jeg har vurdert å trekke meg til side lenge, sier han til avisa.

  Grethe Fossli, leder i valgkomiteen, forstår valget.

  – Det er ikke lenge siden han kom til Norge. Han har mye å gjøre med Right To Play og fire unger. Nå har han ikke tid til dette vervet lenger, sier Fossli.

  Koss ble innstilt som visepresident i en toårsperiode i mai 2019.

  Mesternes mester 2021 - Johann Olav Koss
  Foto: Sondre Transeth / Rubicon TV/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal