NRK Meny
Normal

– De andre nasjonene er misunnelige på Norge

NANTES (NRK): Norge slet med for få venstrehendte spillere. Et eget prosjekt snudde situasjonen på hodet. – De har fått en helt ny dimensjon i spillet, sier NRK-ekspert.

Kent Robin Tønnesen

VENSTRESLEGGE: Kent-Robin Tønnesen lader venstrearmen under kampen mot Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballgutta har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, og fikk endelig sitt internasjonale gjennombrudd med 4.-plassen i fjorårets EM. Nå er Norge på god vei mot finalespillet i VM i Frankrike.

Én av årsakene til fremgangen er den nye dynamikken i spillet, spesielt på høyresiden. Tidligere var dette et stort problem for Norge, og i mange år på 2000-tallet var Jan Thomas Lauritzen den eneste venstrehendte spilleren på landslaget.

I 2006 fikk Norges Håndballforbund nok, og fikk satt i gang et eget venstrehåndsprosjekt i samarbeid med Olympiatoppen. Daværende assistenttrener på herrelandslaget, Erik Andersen, tok det opprinnelige initiativet og fikk hjelp av profiler som Ole Gustav Gjekstad, Frode Scheie og NRKs håndballekspert Øystein Havang. Robert Hedin førte så prosjektet videre da han overtok som landslagssjef i 2008.

Reinkind

PROFILERT: Harald Reinkind er en av Norges beste venstrehåndsskyttere, men er ikke med i VM grunnet skade.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Formålet var å dyrke frem gode venstrehåndsspillere, og da prosjektet ble avsluttet i 2014 hadde det båret frukter. Spillere som Kent Robin Tønnesen, Harald Reinkind, Eivind Tangen og stortalentet Magnus Abelvik Rød er gode venstrehendte eksempler på det.

Tvedten: – Gir en ny dimensjon

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten tar av seg hatten for det arbeidet som forbundet har lagt ned.

– Da jeg var på landslaget var vi bundet av at vi måtte spille med en høyrehendt på høyreback, og det har sine begrensninger. Nå har Norge mange å ta av, og de har fått en helt ny dimensjon i spillet. Det er håndballforbundets fortjeneste, og det er veldig imponerende, sier han.

– Det gjør at Norge kan trykke begge veier i angrepsspillet. Det vil si at de blir mer skuddfarlige inn i midten av banen.

Tønnesen, som er den mest profilerte norske venstreskytteren, ble tidlig plukket opp som en del av prosjektet.

Håvard Tvedten og Patrick Sten Rowlands

ROSER PROSJEKTET: NRKs håndballekspert Håvard Tvedten skryter av jobben som er blitt gjort.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er veldig bra for norsk håndball. Det var et fint tiltak, og det hjalp meg med å sette fokus, samt få litt tips om hva som måtte til, forteller han til NRK.

Også Tangen fikk hjelp i ung alder for å finstille venstrearmen. Bergenseren tror det brede utvalget av venstrehåndsspillere skiller Norge litt ut i VM.

– Det er veldig spesielt. Jeg tror ikke det er mange andre land som har så mange venstrehendte høyrebacker, sier han til NRK.

– Høyst uvanlig

Og har helt rett, ifølge Tvedten.

– Det er høyst uvanlig. Venstrehåndsskyttere av det kaliberet som Norge har nå er det ikke mange andre nasjoner som har. Jeg tror alle nasjoner i VM er misunnelige på bredden Norge har på høyrebacken.

Og det er landslagssjef Christian Berge fullstendig klar over.

– Det er helt strålende for oss. Vi har mange alternativer, og kan variere veldig mye i hvordan vi spiller. Jeg liker det veldig godt, sier trønderen til NRK med et bredt smil.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin