NRK Meny
Normal

– De andre nasjonene er misunnelige på Norge

NANTES (NRK): Norge slet med for få venstrehendte spillere. Et eget prosjekt snudde situasjonen på hodet. – De har fått en helt ny dimensjon i spillet, sier NRK-ekspert.

Kent Robin Tønnesen

VENSTRESLEGGE: Kent-Robin Tønnesen lader venstrearmen under kampen mot Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballgutta har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, og fikk endelig sitt internasjonale gjennombrudd med 4.-plassen i fjorårets EM. Nå er Norge på god vei mot finalespillet i VM i Frankrike.

Én av årsakene til fremgangen er den nye dynamikken i spillet, spesielt på høyresiden. Tidligere var dette et stort problem for Norge, og i mange år på 2000-tallet var Jan Thomas Lauritzen den eneste venstrehendte spilleren på landslaget.

I 2006 fikk Norges Håndballforbund nok, og fikk satt i gang et eget venstrehåndsprosjekt i samarbeid med Olympiatoppen. Daværende assistenttrener på herrelandslaget, Erik Andersen, tok det opprinnelige initiativet og fikk hjelp av profiler som Ole Gustav Gjekstad, Frode Scheie og NRKs håndballekspert Øystein Havang. Robert Hedin førte så prosjektet videre da han overtok som landslagssjef i 2008.

Reinkind

PROFILERT: Harald Reinkind er en av Norges beste venstrehåndsskyttere, men er ikke med i VM grunnet skade.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Formålet var å dyrke frem gode venstrehåndsspillere, og da prosjektet ble avsluttet i 2014 hadde det båret frukter. Spillere som Kent Robin Tønnesen, Harald Reinkind, Eivind Tangen og stortalentet Magnus Abelvik Rød er gode venstrehendte eksempler på det.

Tvedten: – Gir en ny dimensjon

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten tar av seg hatten for det arbeidet som forbundet har lagt ned.

– Da jeg var på landslaget var vi bundet av at vi måtte spille med en høyrehendt på høyreback, og det har sine begrensninger. Nå har Norge mange å ta av, og de har fått en helt ny dimensjon i spillet. Det er håndballforbundets fortjeneste, og det er veldig imponerende, sier han.

– Det gjør at Norge kan trykke begge veier i angrepsspillet. Det vil si at de blir mer skuddfarlige inn i midten av banen.

Tønnesen, som er den mest profilerte norske venstreskytteren, ble tidlig plukket opp som en del av prosjektet.

Håvard Tvedten og Patrick Sten Rowlands

ROSER PROSJEKTET: NRKs håndballekspert Håvard Tvedten skryter av jobben som er blitt gjort.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er veldig bra for norsk håndball. Det var et fint tiltak, og det hjalp meg med å sette fokus, samt få litt tips om hva som måtte til, forteller han til NRK.

Også Tangen fikk hjelp i ung alder for å finstille venstrearmen. Bergenseren tror det brede utvalget av venstrehåndsspillere skiller Norge litt ut i VM.

– Det er veldig spesielt. Jeg tror ikke det er mange andre land som har så mange venstrehendte høyrebacker, sier han til NRK.

– Høyst uvanlig

Og har helt rett, ifølge Tvedten.

– Det er høyst uvanlig. Venstrehåndsskyttere av det kaliberet som Norge har nå er det ikke mange andre nasjoner som har. Jeg tror alle nasjoner i VM er misunnelige på bredden Norge har på høyrebacken.

Og det er landslagssjef Christian Berge fullstendig klar over.

– Det er helt strålende for oss. Vi har mange alternativer, og kan variere veldig mye i hvordan vi spiller. Jeg liker det veldig godt, sier trønderen til NRK med et bredt smil.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Ruud røk ut i Slovakia

  Med 0-2-tap mot Sergio Gutiérrez-Ferrol, er Casper Ruud ute allerede i andre runde av ATP-challenger-turneringen i Slovakia.

  Gutiérrez-Ferrol vant med settsifrene 6-4, 6–1.

  ruud
  Foto: Christophe Archambault / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania