Hopp til innhold

Prorussiske aktivister stjal overskriftene fra Djokovic – truet sikkerhetsvakter og hedret Putin

Novak Djokovic storspiller i Australian Open og gikk til semifinale etter seier mot Andrej Rubljov i strake sett. Men det var prorussiske supportere som kuppet oppmerksomheten.

BUvnw4cw4yY

SKAPTE FURORE: En mann iførte seg en sort T-skjorte med det russiske krigssymbolet under Australian Open-kampen mellom Novak Djokovic og Andrej Rubljov.

Foto: FAZRY ISMAIL / EPA

Skandalescenene utspant seg under kvartfinalen mellom serbiske Novak Djokovic og russiske Andrej Rubljov på hovedscenen i Australian Open.

Serberen storspilte og vant overbevisende 6–1, 6–2, 6–4 på fasjonable Rod Laver Arena.

Den mektige oppvisningen havnet imidlertid i skyggen av bråkmakere. For samtidig som russiske og belarusiske tennisspillere må spille under et hvitt, nøytralt flagg, er det heller ikke lov til å ha dem med på tribunen. Det samme gjelder krigssymbolet «Z».

Australian Open har ført dem opp på listen over forbudte gjenstander og symboler, men det stoppet ikke en større supportergruppering fra å bryte reglene.

Rubljov

STJERNER: Serbiske Novak Djokovic og russiske Andrej Rubljov. Sistnevnte har tidligere tatt avstand fra Russlands krigføring mot Ukraina.

Foto: PAUL CROCK / AFP

Nesten 15.000 fremmøtte kunne høre ropene «Serbia, Russland, Serbia, Russland» utenfor stadion. En gjeng samlet seg rundt et russisk flagg med bilde av president Vladimir Putin etter kampen, ifølge Telegraph.

På innsiden av Rod Laver Arena lurte en av de fremmøtte sikkerhetsvaktene med å ta på seg dobbelt sett med T-skjorter. Da han vrengte av seg den hvite han ankom med, viste han frem en T-skjorte med krigssymbolet «Z» på sort bakgrunn.

Mannen stod med en serbisk gruppering gjennom kampen. Etter kampen gjemte han Z-logoen bak en sort jakke og fikk den hvite T-skjorten signert av Novak Djokovic.

Australian Open

STOD MED SERBISKE FANS: Her er mannen som hadde på seg den sorte T-skjorten med Z i sort jakke, helt til høyre i bilde. Han holder frem T-skjorten som dekket over den ulovlige logoen.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

På bildet ser man mannen rekke ned T-skjorten med påskriften «Djokovic, Dokic, Messi».

Fire personer bortvist

Tennis Australia, arrangøren av årets første Grand Slam-turnering, skriver i en pressemelding at fire personer ble bedt om å forlate stadion for å ha vist frem upassende flagg og symboler, samt truet sikkerhetsvaktene.

I uttalelsen heter det at «Victoria-politiet har grepet inn og fortsetter avhør av dem. Sikkerheten til de fremmøte er vår fremste prioritet og vi jobber sammen med sikkerhetsvaktene og myndighetene».

Den tidligere ukrainske tennisspilleren Oleksandr Dolgopolov tar til orde for at han bør utestenges fra alle fremtidige arrangementer i Australia.

Les også: Russisk stjernes uttalelser opprører ukrainere: – Fulle av løgner og hykleri

APTOPIX Serbia Tennis
APTOPIX Serbia Tennis

Allerede i første runde av turneringen ble retningslinjene rundt flagg brutt. Da ukrainske Kateryna Baindl møtte russiske Kamilla Rakhimova i første runde, ble et russisk flagg hengt opp bak tribunen.

Hendelsen ble fordømt av Ukrainas ambassadør til Australia, Vasyl Myrosjtsjenko, som ba Tennis Australia håndheve sitt eget regelverk.

PS! Russiske Karen Khatsjanov er i semifinalen for herrene i Australian Open, mens den hviterussiske duoen Viktorija Azarenka og Aryna Sabalenka spiller i hver sin semifinale på kvinnesiden. Wimbledon er den eneste av Grand Slam-turneringene som ikke tillater at spillere fra de to landene får delta.

Siste nytt

 • Dortmund-stjerne åpner opp om ukjent kreftdiagnose

  Borussia Dortmund-spiller Emre Can snakker for første gang offentlig om at han ble operert for kreft i skjoldbruskkjertelen.

  Can uttaler seg om den alvorlige diagnosen som han fikk for fire år siden, i et intervju med kringkasteren DAZN.

  – Jeg hadde en svulst i skjoldbruskkjertelen og trengte akutt en operasjon. Skjoldbruskkjertelen måtte fjernes. Det endret mye i livet mitt, sier Dortmund-spilleren.

  – Da skjønner du at du kan ha så mye penger du vil, du kan ha alt, men helse er det viktigste, fortsetter han.

  Fotballstjernen understreker at svulsten aldri var livstruende. Samtidig går han på medisiner som må tas resten av livet for å kompensere for mangelen på skjoldbruskkjertelhormoner.

  Can går også til jevnlige kontroller.

  Nå oppfordrer Dortmund-spilleren andre til å lytte til kroppen sin, uansett hvor friske de måtte føle seg.

  En annen spiller i den tyske klubben, Sebastian Haller, har nylig vært gjennom kreftsykdom. Nederlenderen er tilbake på banen igjen.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • FIS: Vil ta hensyn til IOCs Russland-melding

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet i en uttalelse onsdag for at russiske og belarusiske utøvere igjen skal gis adgang til internasjonal idrett. Det har skapt en svært opphetet debatt.

  IOC har varslet at man skal se på om russere og belarusere kan tas inn i varmen igjen under forutsetning av at de blant annet konkurrerer under nøytralt flagg. Det kan også få Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) til å endre standpunkt.

  Tidligere har FIS-president Johan Eliasch uttalt at forbundet har besluttet å følge IOC.

  I en melding til svenske Expressen torsdag skrev FIS:

  «FIS har notert seg meldingen og anbefalingene fra IOC, og disse vil bli tatt hensyn til neste gang temaet diskuteres i FIS-styret».

  Norges FIS-styremedlem Erik Røste er krystallklar på hvor han står i spørsmålet.

  «Krigen i Ukraina trappes opp. Det er ingen tegn på at det brutale og helt meningsløse angrepet mot Ukraina og det ukrainske folk er nær en slutt. Det som skjer, er et kraftig brudd på menneskeretten. Oppe i denne galskapen startes det en diskusjon om at utøvere fra Russland og Belarus skal tas inn i varmen igjen. Det er for meg helt uforståelig», skriver han på Facebook. (NTB/NRK)

  World Cup åpningen i Sölden
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste