Proffboksing skal bli lov: – Vil være fantastisk

Den nye regjeringen er blitt enige om å oppheve forbudet mot proffboksing. Venstre gir sin fulle støtte til Høyre og Frp.

Bræk

Cecilia Brækhus har bokset sine siste kamper i Danmark. Her møter hun Oxandia Castillo, som hun slo på teknisk knockout i september.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Å få utøve idretten sin på hjemmebane er noe enhver utøver setter høyt, og for meg ville det å forsvare titlene mine på norsk jord foran et norsk publikum være et av de desiderte høydepunktene i min karriere, skriver Cecilia Brækhus i en e-post til NRK.no.

Boksedronningen er for tiden i Uganda og ble fortalt nyheten over telefon.

– Det vil være en fantastisk anledning til å gi noe tilbake til alle de tusener av nordmenn som har støttet meg de siste årene, skriver hun, og understreker at hun ikke har rukket å sette seg inn i nyheten.

– Oppheves så fort som mulig

Det var Frp-leder Siv Jensen som kunngjorde lovendringen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Hun beskriver den som del av en større «avbyråkratiseringsreform».

– Vi skal fjerne forbud, påbud og reguleringer som ikke er i samsvar med hvordan folk opplever at virkeligheten bør være. Vi skal forenkle og flytte beslutningene nærmere folk, sa Jensen.

– Det vil bli opphevet så fort som mulig. Det betyr at Cecilia Brækhus nå vil få anledning til å utøve sporten sin i eget hjemland, fortsatte hun.

Abid Raja i Venstre sier til NRK.no at de vil støtte Frp og Høyre.

Dermed går det mot flertall for lovendringen i Stortinget.

– Ja, vi er for å oppheve forbudet. Vi har ikke snakket om dette, men det er ikke noe problem for oss. Vi vil gjerne at Brækhus og andre boksere skal bokse i Norge, sier Raja.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jensen

Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og Frp-leder Siv Jensen kunngjorde den planlagte lovendringen under torsdagens pressekonferanse på Sundvollen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Vil fjerne hjelmforbudet

NRK.no har tidligere skrevet at de borgerlige partiene ønsker å oppheve proffbokseforbudet.

Men selv om det gjennomføres, er det foreløpig ikke selvsagt at Cecilia Brækhus eller andre kan bokse i Norge uten hjelm.

Den såkalte «knockoutloven» setter en rekke begrensninger for proffboksingen, men først og fremst sier den at boksere må bære hjelm.

– I teorien er vi like langt. På grunn av knockoutloven vil ikke Cecilia Brækhus få bokse i Norge. Hun bokser nemlig 20-minutters kamper, knockoutloven tillater bare 12-minutters kamper. I tillegg sier knockoutloven at du må bokse med hjelm, og det gjør ikke Cecilia, forklarer generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til NRK.no.

Abid Raja sier imidlertid at han tar det som en selvfølge at også knockoutloven fjernes.

– I proffboksing bruker man ikke hjelm. Jeg tar det for gitt at også den loven oppheves. Det har vi vært enige om tidligere, sier Raja til NRK.no.

Han får støtte av boksepresident Odd Haktor Slåke.

– Jeg tar det for gitt at de vet at det er to lover som må oppheves for at Brækhus skal bokse i Norge, sier Slåke, som selvsagt jubler over opphevingen.

– Jeg er kjempeglad på vegne av bokserne som er blitt berørt av forbudet i så mange år.

Norge har hatt forbud mot proffboksing siden 1981.

– Ikke fått noen signaler

Idrettspresident Børre Rognlien har ikke fått noen signaler fra den påtroppende regjeringen om hva opphevingen innebærer.

– Dette betyr at boksing vil bli likestilt med øvrige idretter som tillater knockout ved bruk av hjelm, men vi har ikke mottatt noen signaler om opphevelse av knockoutloven. Det gjenstår å ta stilling til det, og her må vi nok gå dypere inn i saken, sier Rognlien til NTB.

Opphevingen av proffbokseforbudet gir uansett en teoretisk mulighet for at Brækhus kan bokse i Norge fordi det er mulig å søke om dispensasjon fra knockoutloven.

Cecilia Brækhus har bokset 23 proffkamper i løpet av karrieren - alle er vunnet og alle sammen er gjennomført utenfor Norges grenser.

Hennes tre siste kamper har foregått i Frederikshavn i Danmark.

Siste nytt

 • Christiansen tredje best

  Henrik Christiansen tok seg vidare til finalen på 1500 meter fri i EM med tida 14.24,19. Dette var tredje beste tid i semifinalen. Etter tidleg å ha tapt mykje til Mykhailo Romantsjuk frå Ukraina, så klorte nordmannen seg fast, men Christiansen klarte ikkje å halde avstanden til under tre sekund mot slutten. Ukrainaren fekk 14.21,58 og Christiansen var dryge fem sekund unna sin norske rekord.

  Christiansen til finale
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Svenske løpere står over v-cup

  De svenske langrennsløperne Calle Halfvarsson og Frida Karlsson står begge over helgas verdenscupkonkurranser i Lillehammer. Begge sliter med forkjølelse.

  Verdenscupåpning i langrenn, hopp og kombinert.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Krog må stå over Lillehammer

  Kombinertutøveren Magnus Krog er fortsatt ute etter fallet i Falun. Til helgens verdenscuprenn i Lillehammer erstattes han av Simen Tiller fra Moelven.

  Magnus Krog mistet kontrollen like etter landing og falt under hoppkonkurransen i NM i kombinert 17. november i Falun, men slapp unna med skrekken. Han fikk en smell i nakken, men er tilbake i trening.

  VM ski 2019. Pressetreff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal