Hopp til innhold

Prestisjerittet preges av kaos – politiet avslørte denne fellen

Vuelta a España er kjent som Spanias svar på Tour de France, men årets versjon av prestisjerittet har utviklet seg til å bli et eneste stort kaos.

Remco Evenepoel

FELLE OG KUTT: Ifølge politiet skulle 400 liter olje renne gjennom denne slangen og ut i veien. Belgiske Remco Evenepoel slapp unna oljesølet, men skadet seg etter å ha truffet en kvinne i målområdet.

Foto: Spansk politi / JOSEP LAGO / Belga / Sipa USA

– Det har vært fryktelig mye rør som arrangøren kunne unngått. En del av det skyldes inkompetanse, mens noe er uflaks med været, sier Magnus Drivenes, sykkelekspert i TV 2.

Vi er kun fem etapper inn i prestisjetunge Vuelta a España, men sjelden har Grand Tour-rittet skapt så mange overskrifter som denne sommeren.

Rittet har nemlig inneholdt:

 • mangfoldige velt
 • trusler om boikott
 • etappe i tussmørket
 • stjernekrasj i målområdet
 • flere sabotasjeforsøk

400 liter motorolje

La oss starte med det siste først. Mandag ble fire personer pågrepet for å ha planlagt en absurd sabotasjeaksjon, der 400 liter motorolje-lignende væske skulle skape kaos for rytterne.

Politibildene viser at væsken lå i to store tønner i buskene i nærheten av veien. Det skal også ha vært lagt ut slanger i vegetasjonen som skulle lede væsken ut i veibanen.

De fire mistenkte skal ifølge spansk politi tilhøre en gruppering som kjemper for selvstendighet for Catalunya-regionen.

– Total inkompetanse

Arrangøren klarte kanskje å forhindre at veien ble fylt med motorolje, men de har også fått erfare at regn og bekmørke gater kan skape stygge velter.

I billedskjønne Barcelona var det duket for en praktfull åpningsetappe i aftensol lørdag klokken 19.00.

I realiteten ble det høljregn i tussmørket for vonbrotne syklister.

– Det er synd for Barcelona som betaler arrangøren for å vise fram byen, også ender det opp med å bli et eneste stort kaos. Én ting er værforholdene, men at de faktisk klarte å legge lagtempoen etter at sola har gått ned, er total inkompetanse. Når syklistene må konkurrere i bekmørket, blir jo dette en ren parodi, sier Drivenes.

Oier Lopez Lazkano

BEKMØRKT: Oier Lopez Lazkano avbildet under den første etappen av Vueltaen.

Foto: PAU BARRENA / AFP

– Vi er ikke sirkusaper

Med begrenset gatebelysning ble løypen stadig mer mørklagt utover kvelden i disfavør for lagene senest ut fra startrampen.

Blant dem som fyrte løs en kraftsalve mot arrangøren var profilerte Remco Evenepoel.

– Det var latterlig å ha lagtempo i dette mørket. Vi så ikke en dritt, løypen var superfarlig og full av vann. Vi er ikke sirkusaper, sa Evenepoel til pressen etterpå, ifølge Cycling News.

Remco Evenepoel

I LEDELSEN: Remco Evenepoel.

Foto: PAU BARRENA / AFP

På såpeglatte veier i mørket ble resultatet velt i hopetalls blant rytterne som ligger meget tett på hjul under en lagtempo.

Etter målgang klagde også flere ryttere på at de måtte sykle rundt seks kilometer tilbake til lagbussen gjennom travel trafikk i mørket.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra arrangøren om kritikken, men har ikke lykkes. Til Globalcyclingnetwork sier imidlertid løpsdirektør Javier Guillén dette om tempo-fiaskoen:

– Det er ikke slik at vi har en knapp for å stoppe regnet. Det er ikke det at vi kan blåse hardere for å bli kvitt skyene.

Sammenlagtlederen krasjet i målområdet

Nettopp regnværet var noe som skapte store problemer på den andre etappen. Med trussel om boikott fra flere sammenlagtfavoritter, ble arrangøren tvunget til å nøytralisere de siste ni kilometerne. Kaoset uteble dog ikke av den grunn.

På søkkvåte veier endte rytterne opp som smør i stekepanne med flere velt, til tross for nøytralisering. Stifter i veien forårsaket også en rekke punkteringer.

Foreløpig er det belgiske Remco Evenepoel som har taklet kaoset i Spania best. Til tross for en blodig krasj i målområdet etter den tredje etappen, har sykkelstjernen imponert stort og tatt ledelsen i sammendraget.

Drivenes tror ikke bråket rundt Evenepoel og Vueltaen vil prege sammenlagtlederen noe særlig.

– Jeg tror Evenepoel er god til å stenge alt støy ute. Han fortalte i en podkast at han er helt avskjæret fra sosiale medier og nyheter under en grand tour, så jeg tror han er veldig profesjonell og holder seg i bobla, sier Drivenes.

Torsdag venter en fjelletappe fra La Vall d'Uixo til Javalambre.

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • Vålerenga: Spillere og trenere må ned 20-25 prosent i lønn

  Vålerenga må ta grep etter nedrykket. Allerede dagen derpå bekrefter klubben tunge kutt i økonomien.

  Det kommer fram en i en statusmelding Oslo-klubben har lagt ut på sine nettsider.

  «For Vålerenga Fotball Elite innebærer nedrykket en lønnsreduksjon for spillere og trenere på 20-25%. Spillerlogistikken blir påvirket av et nedrykk. Slik er mekanismene i fotballen», skriver VIF.

  Det blir også opplyst at nettoinntektene reduseres med mellom 15 og 20 millioner kroner.

  Søndag rykket Vålerenga ned fra Eliteserien etter å ha tapt kvalifiseringsfinalen mot Kristiansund over to kamper. Laget vant borteoppgjøret 2-0, men KBK slo tilbake med samme sifre i Oslo. Etter to målløse ekstraomganger vant nordmøringene 5-4 på straffer.

  Det er første gang siden 2001 at Vålerenga blir å se på nivå to i norsk fotball. (NTB)

  Vålerenga depper etter nedrykket mot Kristiansund
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Zuccarello med viktig assist: Wild tilbake på vinnersporet

  Etter fire seirer på rad under den nye treneren John Hynes, ble det to tap på rappen i forrige uke mot Vancouver Canucks og Edmonton Oilers for Minnesota Wild.

  Natt til mandag slo de tilbake borte mot Seattle Kraken, med en 3-0-seier på bortebane.

  Mats Zuccarello har de siste sesongene herjet i rekke med Kirill Kaprizov, men til nattens kamp hadde Hynes stokket om på rekkene. Det førte til at Zucarello spilte sammen med Marco Rossi og Marcus Johansson.

  I den første perioden fant nevnte Kaprizov Matthew Boldy, som scoret kampens første mål. Det var lenge også det eneste målet, men syv og et halvt minutt før slutt fikk Wild litt pusterom.

  Zuccarello vant pucken like foran mål og fikk på elegant vis spilt pucken videre til Rossi, som satte inn 2-0 fra skrått hold.

  I sluttsekundene fastsatte Joel Erikson Ek sluttresultatet til 3-0 etter en scoring i åpent bur.

  Zuccarellos assist var hans første målpoeng på tre kamper. Før det hadde nordmannen hele ti kamper på med målpoeng. Totalt for sesongen har Zuccarello seks mål og 22 assists på 26 kamper. Med det er han den Wild-spilleren med flest målpoeng, fire mer enn Kaprizov (åtte mål og 16 assists).

  Zuccarello Seattle Kraken
  Foto: John Froschauer / AP
 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal