NRK Meny
Normal

Prest refser Northug for NM-løgnen

«Selvopptatt» og et «dårlig forbilde» er noen av karakteristikkene presten Steinar Leirvik bruker om Petter Northug. De kommer etter at langrennsløperen innrømmet å ha løyet om sykdom.

Montasj med Steinar Leirvik (prest) og Petter Northug (skiløper).

'Sportspresten' Steinar Leirvik mener Petter Northug gikk for langt da han løy om å være syk til NM-arrangørene i Steinkjer i 2011. Nå mener han skiløperen er et dårlig forbilde for barn.

Foto: Montasje: Arne Kristian Gansmo / NTB scanpix/NRK

– Northug er en fantastisk idrettsmann, men denne gangen går han for langt. At han løy for arrangørene i Steinkjer, synes jeg er for drøyt, sier sogneprest i Byåsen menighet i Trondheim, Steinar Leirvik.

Han refererer til opplysningene som kom fram i TV2-programmet «Sirkus Northug», hvor langrennsløperen innrømmer å ha løyet om at han var syk under NM i Steinkjer i 2011.

Dårlig forbilde

I TV2-programmet sier Northug at han måtte være rå siden han hadde gått Tour de ski og ville være forberedt til VM.

Steinar Leirvik

Steinar Leirvik er prest og sportstilhenger. Han mener Northug ødelegger for idretten.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Jeg sa til meg selv, legg inn en sykdom nå, hold deg hjemme og tren rolig og hold deg unna folk siden du har sagt at du er syk i media, så begynner du å jobbe mot det som er det viktige, sa Petter Northug i programmet «Sirkus Northug».

Leirvik mener Northug framstår som et dårlig forbilde.

– Han er ikke et utelukkende godt forbilde. Han er selvopptatt, selvsentrert og tøyer etikken. Det vanskelig for foreldre når man skal formidle gleden med idrett, men også sunne verdier.

Ingen hvit løgn

Men det er ingen hvit løgn skiløperen kommer med i programmet, ifølge presten.

– Jeg synes det er en svart løgn. Selv om han er idrettsmann, kan han ikke tillate seg absolutt alt. Jeg mener han burde sagt det som det var, at han trengte hvile og forberedelse til VM. Det ville folk kanskje ha skjønt.

Hva med tilgivelse? Han innrømmer at han har løyet. Er det formildende omstendigheter?

– Det hjelper alltid å innrømme feil, men det er ikke sikkert det hjelper om han sier det lettvint, sier Leirvik.

Presten får støtte fra arrangøren av NM i Steinkjer i 2011. Lederen for organisasjonskomiteen, Runar Helbostad, mener Northug kunne forklart at han hadde andre prioriteringer i stedet for å lyve.

– Vi som arrangører forholder oss til ordnede forhold. Vi ville forstått situasjonen om den hadde blitt presentert på en skikkelig måte. Ingen liker å bli løyet til, sier Helbostad.

– Handler om kommunikasjon

Petter og John Northug

Jon Northug (til høyre) holder rundt sønnen som han mener hadde dårlig samvittighet etter å ha sagt at han var syk under NM.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Northugs manager, men faren, Jon Northug, sier det handler om hvordan toppidrettsutøvere må kommunisere for å bli forstått.

– Dokumentaren tar ikke med hele intervjuet. Jeg tror grunnen til at han innrømmer det i intervjuet, er at han sitter med dårlig samvittighet for hvordan han måtte kommunisere.

Han mener Petter Northug var litt syk under NM, men måtte forsterke det for å bli forstått.

– Han var redusert, men måtte forsterke det for å bli forstått, sier Jon Northug.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich