Hopp til innhold

Presset til å spille i truser: – Pinlig og håpløst

Under EM i sandhåndball ønsket de norske kvinnene å demonstrere mot regelen om at kvinner må spille i bikinitruse. Laget forteller at de først ble truet med bøter, og så med strengere straff om de ikke godtok spill i truser.

PenyCxYWfCU

DELTAR I EM: De norske kvinnene er nødt til å spille i bikintruser i EM selv om regelverket bare indikerer bot for regelbruddet. Dette bildet er fra EM i Zagreb i 2017.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Bruken av små bikinitruser i sandidrett har i flere år vært et omstridt tema.

De norske sandhåndballkvinnene har i flere år sett seg lei på det strenge regelverket.

I EM ønsket Norge å demonstrere mot kleskoden i regelverket til det internasjonale håndballforbundet. Norge sendte en søknad om å få spille i lårlange tights, noe som går i mot reglementet om trusestørrelse. Brudd på reglementet gir bøter som det norske laget var villig til å ta.

Derfor var skuffelsen hos de norske spillerne stor da de rett før start i første kamp mot Ungarn møtte motstand i Varna i Bulgaria.

– Først fikk vi beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville bli 50.000 kroner. Det sa vi OK til. Så ble vi truet med at vi fikk renter per kamp og mer uspesifikk straff. Nå rett før kamp fikk vi høre at vi blir disket hvis vi spiller med det. Så da er vi tvunget til å spille med truse, sier en oppgitt Katinka Haltvik til NRK.

Norges sandhåndballkvinner

Dette er bekledningen de norske sandhåndballkvinnene ønsket å spille i.

Foto: Norges Håndballforbund

Lagleder Siv Øye Carlsen opplyser til NRK at en av konsekvensene ved regelbrudd er i verste fall diskvalifikasjon. Hun presiserer at selve ordet «diskvalifikasjon» ikke ble nevnt i møte med EHF, men at laget tolket det som en reell konsekvens, gitt det gjeldende regelverket.

Hevder disk ikke var et alternativ

Til NRK svarer EHF at de først og fremst forholder seg til reglementet til det internasjonale håndballforbundet. Det er dette reglementet som gjelder i EM, og at Norge har godtatt dette reglementet. Videre sier de at EHF ikke brukte ordet diskvalifikasjon i møte med det norske lagets representanter.

– EHF kjenner til NHFs forespørsel og NHF (Norges håndballforbund) ble så forelagt listen over straff. Imidlertid, etter å ha snakket med EHFs delegater på stedet, har aldri diskvalifikasjon blitt nevnt og er heller ikke et alternativ for EHF. For de kommende kampene er EHF i kontakt med NHF for å klargjøre den videre prosedyren, skriver direktør for media og kommunikasjon i EHF, Thomas Schöneich, i en mail til NRK.

Til tross for at EHF sier at de har vært i kontakt med det norske håndballforbundet og gitt beskjed om at bøter var straffen for spill med korte tights, har Norge spilt både åpningskampen mot Ungarn og den neste kampen mot Kroatia, som begynte kl. 13.00, i de lovlige bikinitrusene.

Norge-Kroatia, Sandhåndball-EM 2021

De norske kvinnene tar av seg de lengre shortsene for å spille i bikinitruser i den andre EM-kampen tirsdag. Bildet brukes med tillatelse fra Viasat.

Foto: Skjermdump / Viaplay

Norges kaptein, Katinka Haltvik synes det er rart at EHF ikke er mer imøtekommende til deres protest, nettopp med tanke på den lovede regelendringen.

– De var veldig vage på hva de skulle si. Man kunne få bot, og boten kunne utvikles til å bli høyere, og det kunne bli renter som de kaller det. De kunne ikke si til oss at vi bare får bot ferdig, for da kunne vi ha spilt, men det lå fortsatt i kortene at vi kunne bli diskvalifisert, og da tørr vi ikke å ta den sjansen, sier Haltvik.

– EM er viktig for oss i forhold til videre spill, vi skal kvalifisere oss til et VM. Når vi følte oss såpass trua på at vi kom til å bli disket, turte vi ikke, fortsetter hun.

– Pinlig og håpløst

I oppkjøringen til mesterskapet har Norges lag brukt et alternativt draktsett.

Da Norges lagleder viste fram lårtightsen de ønsket å bruke, var svaret altså negativt fra turneringsledelsen.

President i Norges Håndballforbund Kåre Geir Lio er meget skuffet over hvordan protesten til det norske laget skal ha blitt møtt av det europeiske håndballforbundet.

Boten på 50 euro per spiller, totalt 50.000 kroner i løpet av mesterskapet, var Norges Håndballforbund villig til å betale.

– Det er så pinlig og håpløst. Helt «god natta». Vi skal gladelig betale den boten hvis det var det det stod på. Her har laget vår fulle støtte uansett hva de måtte komme til å gjøre.

Omstridt regelverk

Regelverket har lenge vært omstridt. I april fikk Norges Håndballforbund gjennomslag for sitt forslag på kongressen i Det europeiske håndballforbundet. Nye regler skulle påbegynnes.

– Vi har kontaktet dem og jobbet for dette over flere år. Vi har tatt det opp på kongressen, og vi har blitt lovet at dette skal vi få orden på. Likevel skjer det ingenting. Det er bare trist for kvinnene å måtte forholde seg til dette, sier Lio.

Lio sier at Sverige, Danmark, Frankrike og Norge nå vil sende et skriv til EHF, for nok en gang å prøve å få til en endring i regelverket.

Det internasjonale regelverket er meget spesifikt på hvordan kvinnelige strandhåndballspillere skal være kledd:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

EHFs pressetalsmann sier til NRK at en nyopprettet kommisjon vil se på lovendringer og gi forslag til EHFs eksekutivkomité. Den nye sandhåndballkommisjonen har sitt første møte i august.

– EHF er forpliktet til å bringe videre dette temaet på vegne av sine medlemsforbund, men det må sies at reglementet kun kan endres på IHF-nivå. Kommisjonen og eksekutivkomiteen kan kun komme med forslag for endring, skriver Schöneich.

De norske kvinnene er en av forhåndsfavorittene og har vunnet begge sine to kamper til nå i turneringen med 2-0 i sett over både Ungarn og Kroatia.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal