NRK Meny
Normal

Presset øker på IOC – flere støtter Russland-utestengelse

Over 30 nasjonale antidopingbyråer går nå for en utestengelse av Russland i vinter-OL. At WADA ikke støtter dem, skjønner Antidoping Norge lite av.

OL-flagg russisk flagg

OL ELLER IKKE? IOC avgjør om Russland får delta i vinter-OL i Sør-Korea i februar.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Før helgen ba 17 nasjonale antidopingbyråer (NADOs) om at Den internasjonale olympiske komité (IOC) utestenger Russland fra OL i Pyeongchang i februar. Nå har ytterligere 16 land støttet kravet.

Anders Solheim

ANTIDOPINGSJEF: Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er årsaken her som er det viktigste, ikke hvor mange. Vi mener alle at IOC må ta spørsmålet på høyeste alvor uansett, og også WADA, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Grunnen til oppropet er at NADO mener dopingskandalen under OL i Sotsji og McLaren-rapportens sjokkfunn ikke har fått konsekvenser for Russlands olympiske komité.

Møter motstand

President i verdens antidopingbyrå (WADA), Sir Craig Reedie, stiller seg derimot ikke bak kravet. I stedet kritiserte han det, og i en uttalelse kalte han det «lite hjelpsomt»​ og et ønske som ser «bakover i stedet for fremover».

– WADA står fritt til å mene hva de vil, men vi kan ikke se at mye er endret fra før OL i 2016 til i dag, sier Solheim.

Også da kom NADO med en henstilling om at Russland skulle utestenges fra OL. WADA stilte seg bak forslaget, men IOC avgjorde at særforbundene skulle ta avgjørelsen selv. Til slutt ble bare de russiske friidrettsutøverne utestengt.

– Hva slags signal sender det at WADAs president sier at kravet deres ikke er hjelpsomt?

– Hva han legger i «unhelpful» må dere spørre ham om. Vi er opptatt av at internasjonal idrett skal være annerledes i 2018 enn i 2014, da det var preget av juks. Så får det være opp til ham om han mener det er hjelpsomt eller ikke, svarer Solheim.

IOC har lovet en avgjørelse før nyttår – etter at komiteens to nedsatte kommisjoner (Schmid- og Oswald-kommisjonen) har kommet med sine rapporter.

– Vi får håpe de kommer til samme konklusjon som oss. At dette må få konsekvenser for Russland. Men det tyder kanskje ikke sånn på de umiddelbare tilbakemeldingene, sier Solheim.

– Vil bli lyttet til

Kristin Kloster Aasen

IOC-REPRESENTANT: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Norges ferske IOC-representant, Kristin Kloster Aasen, tror oppropet fra de nasjonale byråene kan få betydning.

– Det vil selvfølgelig bli lyttet til, sier hun til NRK.

Men Kloster Aasen vil ikke ha noen mening om hva IOC bør gjøre.

– Løsningen må ligge hos dem som skal ha ansvaret. Og ansvaret for å fatte en riktig beslutning når det gjelder OL, har jo IOC. Så jobber WADA med standarden de har for brudd på dopingreglene, sier hun.

– Jeg er opptatt av å finne de løsningene som er saklig sett de beste for å løse et stort problem. Det må IOC og WADA gjøre sammen, både ved å styrke regelverket og hvordan man sikrer at utøverne som deltar er rene, mener Kloster Aasen.

 • Følgende nasjonale antidopingbyrå har gått sammen om en Russland-utestengelse: Norge, Østerrike, Australia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland, Japan, Singapore, New Zealand, Storbritannia, Sverige, USA, Spania, Sveits, Island, Bahamas, Barbados, Cape Verde, Kroatia, Estland, Polen, Belgia (tre ulike byråer), Portugal, Guatemala, San Marino og Puerto Rico.

Siste nytt

 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Surt tap for Ruud i Miami

  Casper Ruud tapte første kamp i ATP-kvalifiseringen i Miami. Han tapte i strake sett 3-6, 6–7 (8–10) mot australske John Millman.

  Ruud gjorde en dobbeltfeil på stillingen 8–8 i tiebreaket i andre sett. På neste poeng tok Millman seieren.

  Casper Ruud
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal