Presidentkandidat om valget: – Vi må rydde opp for å redde FIFA

Tidligere visegeneralsekretær i Fifa under Sepp Blatter, Jerome Champagne, mener at presidentvalget kan bli forskjellen på liv eller død for organisasjonen.

SOCCER-FIFA/CHAMPAGNE Jerome Champagne speaks during a news conference in London

VIL RYDDE OPP: Jerome Champagne ønsker å bli ny president i Fifa og renske opp i organisasjonen som nå er i fullstendig krise.

– Ryktet til Fifa har blitt ødelagt og må restaureres, men vi må også se på at denne krisen som veldig vid. Samtidig under krisen har ting fortsatt som vanlig, se på kvinnenes suksess under VM i Canada, både sportslig og økonomisk. Det grunnleggende i FIFA er bra, men krisen og rykte med tanke på styringen er veldig alvorlig, sier Champagne.

Hvor viktig blir valget?

– Veldig viktig. Det handler om liv og død. Hvis FIFA ikke klarer å bevise at de kan rydde opp. Vi må rydde opp for å redde FIFA. Vi må ta vare på det som har blitt gjort riktig, men endre det som har blitt reformert, fortsetter presidentkandidaten.

– Det er stygge saker

Yngve Hallén, president i Norges Fotballforbund, mener at det er viktig å ta vare på den sjansen FIFA nå har.

Det er viktig at de har tanker konkret om hvordan de skal endre FIFA. Vi ser det som ruller opp nå, og det er stygge saker. Vi har denne sjansen nå, hvis ikke tror jeg det vil være andre som må inn å rydde opp i fotballen, sier Hallén.

Hallen

NÅ MÅ DET RYDDES OPP: Yngve Hallen er klar i sin tale om at Fifa nå bør ta sjansen og rydde opp i denne krisen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han får støtte av Gianni Infantino, som også stiller til valg i februar. Sveitseren, som har vært generalsekretær i UEFA siden 2009, ønsker at FIFA igjen skal bli assosiert med fotball.

– Vi må begynne å snakke om fotball når vi snakker om FIFA. Vi snakker ikke om fotball når vi snakker om FIFA lengre, sier Infantino.

Infantino

FOTBALLEN TILBAKE I FIFA: Infantino påpeker at Fifa må tilbake der fotballen står i sentrum.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Det kan bli veldig komplisert å rydde opp i FIFA

Om Champagne blir FIFA-president er han bestemt på at alle som ikke har vært rene skal forsvinne ut av organisasjonen.

– Noen har oppdrått feil, mens andre har holdt seg på det rene. Det er klart det har vært problemer, men vi må kvitte oss med de personene som ikke har gjort det. Det kan bli veldig komplisert å rydde opp i FIFA, men jeg tror det er mulig. Det er derfor jeg stiller til valg, påpeker franskmannen.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria