NRK Meny
Normal

Pound: – Veldig bra journalistisk arbeid

Dick Pound hyller journalistene som stod bak den avslørende TV-dokumentaren som har ført til en omfattende gransking av friidretten.

ATHLETICS-IAAF-WADA-CORRUPTION-DOPING

IMPONERT: Tidligere WADA-president Dick Pound har ledet det avhengige utvalget som har gransket friidretten. Han skryter av det journalistiske arbeidet som førte til granskingen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Mandag kom rapporten som ryster en hel idrettsverden.

Bakgrunnen for saken var en tysk dokumentarfilm som ble laget for den tyske tv-kanalen ARD for snart ett år siden.

– Vi i den uavhengige komiteen har funnet ut at det som kom frem i ARD-dokumentaren er sant. Vi vil gratulere reporterne som har laget saken med et veldig bra undersøkende journalistisk arbeid. Den førte til denne unike utviklingen i kampen mot doping i sport, sier Dick Pound som har ledet utvalget som har gransket friidretten.

Laster Twitter-innhold

– En seier for journalistikken

Porträt Hajo Seppelt

FÅR ROS: Den tyske journalisten Hajo Seppelt får skryt for sitt arbeid. Bildet er hentet fra Seppelts hjemmeside.

Foto: Olivia Zillmer

– Det er ganske fascinerende å høre en slik leder skryte av pressen på den måten. Det vitner jo om at pressen spiller en viktig rolle i slike situasjoner. Man kan jo kalle det en seier for journalistikken, sier ekspert på idrettspolitikk, Andreas Selliaas.

Mannen bak dokumentaren, Hajo Seppelt, var til stede da den nedslående rapporten ble lagt frem mandag.

– Dette viser jo at Verdens antidopingbyrå (WADA) bør få mer makt og penger. De bør jobbe uavhengig av de internasjonale sportsorganisasjonene, for de havner ofte i en interessekonflikt, mener Seppelt.

Utvalget som Pound har ledet anbefaler at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016.

– Når vi nå har fått resultatene på bordet, bør Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sørge for at Russland ikke får delta under OL i Rio, sier Seppelt.

Roste de som stod frem

Andreas Selliaas

FASCINERT: Sportskommentator og ekspert på idrettspolitikk, Andreas Selliaas.

Foto: NRK

I dokumentaren forteller blant annet dopingtatte russiske utøvere om hvordan doping systematisk blir brukt i russisk idrett.

– Komiteen vil også rose de utøverne som varslet, vel vitende om at et vanlig utfall av å være varsler, vil være et angrep på deres person, deres troverdighet og til og med deres lojalitet, sier Pound og legger til:

– Vi vil oppfordre blant andre WADA og mange andre til å gjøre det lettere for utøvere å stå frem og hjelpe uten risiko for egen sikkerhet.

Siste nytt

 • VM-sølvvinner må ta pause

  Milans kroatiske landslagsforsvarer Ivan Strinic har fått konstatert et hjerteproblem og tar pause fra fotballen på ubestemt tid. Det opplyste den italienske fotballklubben lørdag kveld. Hjerteproblemet ble oppdaget i en rutineundersøkelse.

  strinic
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Iden med verdenscupseier

  Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triatlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre. Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

  Pressekonferanse med triatlonforbundet
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Alonso sendte Chelsea til himmels

  Marcos Alonso reddet 3-2-seier for Chelsea mot Arsenal etter at Unai Emerys hadde hentet opp blåtrøyenes 2-0-ledelse. Lørdagens London-derby var det første i Premier League etter at Maurizio Sarri og Unai Emery tok over som managere i klubbene.

  FBL-ENG-PR-CHELSEA-ARSENAL
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld