NRK Meny
Normal

Pound varsler nye dopingsjokk

Dick Pound sjokkerte en hel idrettsverden da han la frem rapporten om doping i friidretten. Han mener neste del er enda mer rystende.

Switzerland Athletics WADA IAAF Investigation

PÅ OFFENSIVEN: Dick Pound ser frem til å presentere del to av dopinggranskingen han har ledet.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Det er drøye to uker siden tidligere WADA-sjef Dick Pound la frem sjokkrapporten om dopingbruk og korrupsjon i russisk friidrett, som igjen har ført til at Russland er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

 • Les alt om dopingskandalen her.

I januar kommer trolig neste del av den hardtslående rapporten. Den tar for seg korrupsjon og juks i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Og Pound, som har ledet den uavhengige kommisjonen som på oppdrag fra Verdens Antidopingbyrå, mener den versjonen ikke vil være noe mindre rystende.

– Når vi slipper denne informasjonen, vil det komme en «wow-faktor». Folk vil si «hvordan kunne dette skje?». Den viser et fullstendig svik mot det lederne i idretten burde drive med, sier Pound til den engelske avisen The Independent.

– Starten på noe bra

Pound tror ikke det vil være mulig å få bukt med dopingproblemet, men håper flere «små seirer» vil rette et større fokus på at juks ikke tillates i idretten, i tillegg til at han ønsker at folk skal være klar over hvor omfattende jukset er.

– Vi snur steinene som folk ikke ønsker snudd. Det kan være starten på noe bra, forteller Pound.

Journalisten bak dopingdokumentaren: – Tror ikke Russland utestenges fra OL.

Tror få vil utnytte muligheten

73-åringen forklarer at han håper den neste rapporten vil ha så stor påvirkningskraft at det vil gi støtte til antidopingbevegelsen, som kan bety mer finansiering til flere store granskinger.

Han har også et håp om at idretten vil ta et større ansvar selv.

– Dette gir ulike styreorganer muligheten til å stenge dørene og si at «fra i dag er det gamle systemet borte, vi må til bunns i saken». Men jeg vet ikke om noen vil gjøre det. For noen idretter handler det om hele kredibiliteten deres. Og jeg har alltid ment at hvis man vil finne ut hvor problemet ligger, bare se hvem som klager mest til WADA, sier Pound.

Siste nytt

 • USA til kvartfinale i ishockey

  USA slo Slovakia 5–1 tirsdag morgen, og tok seg med det til kvartfinalen i ishockeyturneringen. I kvartfinalen venter Tsjekkia for de amerikanske hockeyherrene.

  USA hockey
  Foto: Brendan Smialowski / AFP
 • Sverige vraker sprintspesialistene

  Teodor Peterson og Oskar Svensson var eneste svenske innslag i semifinalen på OL-sprinten, men ingen av dem får gå onsdagens lagsprint.

  Marcus Hellner og Calle Halfvarsson utgjør svenskenes lag.

  Teodor Peterson
  Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix
 • Mowinckel nummer seks på trening

  Ragnhild Mowinckel havnet på sjetteplass på kvinnenes siste utfortrening før onsdagens OL-uttfor. Molde-kjøreren var 35 hundredeler bak østerrikske Ramona Siebenhofer. Michelle Gisin og Nadia Fanchini tok seg inn til andre og tredje beste tid.

  ALPINE-SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG-TRAINING
  Foto: MARTIN BERNETTI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Ishockey mellomrunde
OL i Pyeongchang: Kombinert hopp
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport