NRK Meny
Normal

Pound varsler nye dopingsjokk

Dick Pound sjokkerte en hel idrettsverden da han la frem rapporten om doping i friidretten. Han mener neste del er enda mer rystende.

Switzerland Athletics WADA IAAF Investigation

PÅ OFFENSIVEN: Dick Pound ser frem til å presentere del to av dopinggranskingen han har ledet.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Det er drøye to uker siden tidligere WADA-sjef Dick Pound la frem sjokkrapporten om dopingbruk og korrupsjon i russisk friidrett, som igjen har ført til at Russland er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

 • Les alt om dopingskandalen her.

I januar kommer trolig neste del av den hardtslående rapporten. Den tar for seg korrupsjon og juks i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Og Pound, som har ledet den uavhengige kommisjonen som på oppdrag fra Verdens Antidopingbyrå, mener den versjonen ikke vil være noe mindre rystende.

– Når vi slipper denne informasjonen, vil det komme en «wow-faktor». Folk vil si «hvordan kunne dette skje?». Den viser et fullstendig svik mot det lederne i idretten burde drive med, sier Pound til den engelske avisen The Independent.

– Starten på noe bra

Pound tror ikke det vil være mulig å få bukt med dopingproblemet, men håper flere «små seirer» vil rette et større fokus på at juks ikke tillates i idretten, i tillegg til at han ønsker at folk skal være klar over hvor omfattende jukset er.

– Vi snur steinene som folk ikke ønsker snudd. Det kan være starten på noe bra, forteller Pound.

Journalisten bak dopingdokumentaren: – Tror ikke Russland utestenges fra OL.

Tror få vil utnytte muligheten

73-åringen forklarer at han håper den neste rapporten vil ha så stor påvirkningskraft at det vil gi støtte til antidopingbevegelsen, som kan bety mer finansiering til flere store granskinger.

Han har også et håp om at idretten vil ta et større ansvar selv.

– Dette gir ulike styreorganer muligheten til å stenge dørene og si at «fra i dag er det gamle systemet borte, vi må til bunns i saken». Men jeg vet ikke om noen vil gjøre det. For noen idretter handler det om hele kredibiliteten deres. Og jeg har alltid ment at hvis man vil finne ut hvor problemet ligger, bare se hvem som klager mest til WADA, sier Pound.

Siste nytt

 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP
 • Nytt tap for Emil Meek

  Den norske MMA-utøveren tapte sin andre strake UFC-kamp da Bartosz Fabinski ble for sterk i Hamburg søndag. Meek var avhengig av å holde kampen på beina, men sterke Fabinski lyktes med å ta nordmannen ned gjentatte ganger.

  Emil Meek
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games: Skateboard, street