NRK Meny
Normal

– Spørsmålet er om han finner tilbake motivasjonen

NRKs langrennskommentator, Jann Post, spør seg nå om Petter Northug noen gang kommer tilbake på toppnivå etter promillekjøringen.

Northug

Petter Northug innrømmer at han kjørte med promille da han krasjet i autovernet på Byåsen søndag morgen. Jann Post (innfeldt) er usikker på om Northug noen gang finner tilbake motivasjonen som trengs for å være toppidrettsutøver.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Northug

Petter Northug braste inn i autovernet i general Bangs vei i Trondheim tidlig søndag morgen.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

– Det blir spennende å se. Han er ikke den første idrettsutøveren som har blitt tatt for tilsvarende. Flere har kommet tilbake. Men spørsmålet er om Northug finner tilbake til den motivasjonen han hadde før VM i 2011, sier Jann Post til NRK.no.

Post har fulgt Petter Northug i en årrekke som langrennskommentator for NRK. Han synes det er forferdelig trist at skistjernen har kjørt bil i beruset tilstand.

– Ikke levd et A4 idrettsliv

– Det er trist for mennesket Petter Northug og det er trist for alle som har hatt han som et stort forbilde. Jeg håper det er noe han lærer av og at han aldri synker så dypt igjen, sier Post.

– Hvor sannsynlig er det at Northug kommer tilbake på toppnivå?

– Ting tyder på at han ikke har levd et A4 toppidrettsliv etter OL og frem til nå. Han må finne motivasjon til å trene beinhardt – å trene som verdens beste skiløper igjen. Akkurat nå virker det ikke som om han har hatt den motivasjonen på en stund, sier Post og legger til at vi helt klart kan oppleve Northug på toppnivå igjen.

– Men finner han ikke tilbake til den motivasjonen, har vi nok sett det beste av Northug.

– Kan det hende at Northug legger opp?

– Bare Northug har svaret på det. Det er mange spørsmål nå: Vil han lære av dette? Vekker dette motivasjonen i han – til å slå tilbake og komme tilbake? Eller er han rett og slett lei av toppidrettslivet? Dét er det ingen andre enn han selv som har svaret på, svarer Post.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan miste sponsorer

Tidlig søndag morgen kjørte altså Northugs Audi rett over en rundkjøring og inn i autovernet på Byåsen i Trondheim. I bilen satt Northug og en mann født i 1991. Begge er nå siktet for promillekjøring.

Svein Fanebust, direktør i Coop Norge – hovedsponsoren til Northug – har søndag kveld uttalt i en pressemelding at han er svært skuffet over Northug. Han har også påpekt at Coop har en exit-klausul fra samarbeidsavtalen.

Jann Post er spent på å se om noen av sponsorene vraker Northug etter fyllekjøringsskandalen.

Espen Graff

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det som er helt klart er at samtlige sponsorer kommer til å gå en grundig runde med seg selv om de vil forbindes med Petter Northug nå og i fremtiden. Det blir spennende å se hvem som står igjen, hvor mange som kommer til å støtte han og hvilken situasjon han er i etter alle har gått den runden, sier han.

– Har han et privatlag? Har han økonomi til å satse som han vil? Eller må han ut på sponsorjakt? Spør Post.

Jurister NRK har snakket med mener Northug risikerer mellom 30 og 60 dagers ubetinget fengsel etter promillekjøringen. Et så langt fengselsopphold kan ha mye å si for en toppidrettsutøver.

– Det er aldri ideelt å sitte i fengsel. Men han får vel tid til å tenke over hvor han står og hva han vil, sier Post.

Skiforbundet: – Beklager!

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, ser svært alvorlig på Northugs promillekjøring.

– Vi beklager det som har skjedd på det sterkeste. Det er alvorlig for Northug og hele Ski-Norge, sier Graff.

Han forteller at Skiforbundet nå nøyer seg med å ha dialog med Northug og teamet hans, og ønsker ikke å kommentere hvilke konsekvenser denne saken har for skiløperen.

– Har dere snakket med Northug selv?

– Vi har dialog med hans team Nye Høyder og vi vil nok snakke med han i løpet av de nærmeste dagene, svarer Graff.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal