Normal

– Det var søren meg på tide med strengere straffer

MOSKVA (NRK.no): Ezinne Okparaebo og Ida Marcussen roser friidretten for å ha økt dopingstraffene. De håper på enda strengere straffer i fremtiden.

Ida Marcussen og Ezinne Okparaebo

Ida Marcussen og Ezinne Okparaebo er fornøyde med at straffene for alvorlige dopingforseelser blir strengere. På høy tid, mener Marcussen. Her er de fra fredagens pressetreff i Moskva.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er veldig bra. Det er så bra. Jeg skulle gjerne ha ønsket mer, men det går i hvert fall riktig vei. Jeg føler at sanksjonene må være hardere enn det det har vært.

Det sier Ezinne Okparaebo når NRK.no forteller henne om det nye regelverket til antidopingbyrået WADA, som åpner for fireårige straffer for alvorlig dopingsaker.

Den norske sprinteren skal løpe forsøk på 100-meter på mandag. Hun prøver å ikke tenke for mye på doping underveis i mesterskapet, men det tok ikke mange minuttene før dopingspørsmålene dukket opp da hun møtte et titalls pressefolk i en bråkete park i Moskva på fredag.

– Jeg prøver å ikke tenke på det. Men jeg er ikke naiv. De blir jo tatt én etter én, sier 25-åringen.

Kan virke avskrekkende på grunn av OL

Okparaebo konkurrerer i en av de mest dopingherjede disiplinene i friidretten, 100-meter, og blant hennes doptatte konkurrenter er profiler som Veronica Campbell-Brown.

Okparaebo mener forskjellen på to og fire års utestengelse kan være avgjørende.

– Jeg håper det hjelper mye. Man kan alltid komme seg etter to år og fortsette der man slapp. Men når det er fire år er det noe helt annet. Da må man tenke seg om flere ganger før man jukser, ikke minst fordi man lettere kan miste et OL. For mange utøvere er OL alt, sier en alvorlig Okparaebo i solsteken.

Ezinne Okparaebo

– Det måtte komme, lo Ezinne Okparaebo da den første journalisten stilte spørsmål om doping.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vil ha utestengelse på livstid

Også syvkjemperen Ida Marcussen møtte pressen i den lille trafikkøya av en park i Moskva på fredag. Hun har ventet lenge på en slik avgjørelse fra Det internasjonale friidrettsforbundet og WADA.

– Det var søren meg på tide, sier Marcussen om de nye og strengere straffene.

– Spør du meg burde de ikke få komme tilbake i det hele tatt. Det er helt latterlig at de er utestengt i to år eller to måneder, også er de tilbake og er bedre enn før. Etter min mening burde de hatt livstid fra og med i dag. Men det er bra det går riktig vei, fire år svir mer enn to. Vi får håpe det har en effekt, sier Marcussen kontant.

– Hva synes du om de som doper seg?

– Jeg synes synd på dem. Hvis de tror at de må dope for å bli gode, er det trist for dem. De får bivirkninger, og jeg tror det er vanskelig å glede seg over seire når de ikke vinner ærlig, sier Marcussen.

Marcussen deltar i syvkamp fra og med mandag morgen. Hele mesterskapet kan du se på NRK.

Siste nytt

 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Dustin Johnson ny golf-topp

  Medan golf-verda jubla for Tiger Woods' siger i Tour Championship, nytta Dustin Johnson høvet til å overta toppen av golf-rankingen.

  Johnson blei nr 3, og det var akkurat nok til å passere Justin Rose som enda på fjerdeplass i turneringa.

  Woods avanserte frå 21. til 13.-plass med sin siger.

  Dustin Johnson
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Lillestrøm - Tromsø
Team Ingebrigtsen