NRK Meny
Normal

– Det var søren meg på tide med strengere straffer

MOSKVA (NRK.no): Ezinne Okparaebo og Ida Marcussen roser friidretten for å ha økt dopingstraffene. De håper på enda strengere straffer i fremtiden.

Ida Marcussen og Ezinne Okparaebo

Ida Marcussen og Ezinne Okparaebo er fornøyde med at straffene for alvorlige dopingforseelser blir strengere. På høy tid, mener Marcussen. Her er de fra fredagens pressetreff i Moskva.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er veldig bra. Det er så bra. Jeg skulle gjerne ha ønsket mer, men det går i hvert fall riktig vei. Jeg føler at sanksjonene må være hardere enn det det har vært.

Det sier Ezinne Okparaebo når NRK.no forteller henne om det nye regelverket til antidopingbyrået WADA, som åpner for fireårige straffer for alvorlig dopingsaker.

Den norske sprinteren skal løpe forsøk på 100-meter på mandag. Hun prøver å ikke tenke for mye på doping underveis i mesterskapet, men det tok ikke mange minuttene før dopingspørsmålene dukket opp da hun møtte et titalls pressefolk i en bråkete park i Moskva på fredag.

– Jeg prøver å ikke tenke på det. Men jeg er ikke naiv. De blir jo tatt én etter én, sier 25-åringen.

Kan virke avskrekkende på grunn av OL

Okparaebo konkurrerer i en av de mest dopingherjede disiplinene i friidretten, 100-meter, og blant hennes doptatte konkurrenter er profiler som Veronica Campbell-Brown.

Okparaebo mener forskjellen på to og fire års utestengelse kan være avgjørende.

– Jeg håper det hjelper mye. Man kan alltid komme seg etter to år og fortsette der man slapp. Men når det er fire år er det noe helt annet. Da må man tenke seg om flere ganger før man jukser, ikke minst fordi man lettere kan miste et OL. For mange utøvere er OL alt, sier en alvorlig Okparaebo i solsteken.

Ezinne Okparaebo

– Det måtte komme, lo Ezinne Okparaebo da den første journalisten stilte spørsmål om doping.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vil ha utestengelse på livstid

Også syvkjemperen Ida Marcussen møtte pressen i den lille trafikkøya av en park i Moskva på fredag. Hun har ventet lenge på en slik avgjørelse fra Det internasjonale friidrettsforbundet og WADA.

– Det var søren meg på tide, sier Marcussen om de nye og strengere straffene.

– Spør du meg burde de ikke få komme tilbake i det hele tatt. Det er helt latterlig at de er utestengt i to år eller to måneder, også er de tilbake og er bedre enn før. Etter min mening burde de hatt livstid fra og med i dag. Men det er bra det går riktig vei, fire år svir mer enn to. Vi får håpe det har en effekt, sier Marcussen kontant.

– Hva synes du om de som doper seg?

– Jeg synes synd på dem. Hvis de tror at de må dope for å bli gode, er det trist for dem. De får bivirkninger, og jeg tror det er vanskelig å glede seg over seire når de ikke vinner ærlig, sier Marcussen.

Marcussen deltar i syvkamp fra og med mandag morgen. Hele mesterskapet kan du se på NRK.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal