Hopp til innhold

Politisk støtte for utøvernes femmilskrav

Den internasjonale langrennskomiteen støtter utøverkravet om å gjeninnføre individuell start på femmila. Likevel er det langt fra sikkert at det blir en endring.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang og hans komite i FIS støtter utøvernes ønske om å gjeninnføre intervallstart på femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag fortalte NRK.no at hele 87,1 prosent av de internasjonale topplangrennsløperne vil ha individuell start på den årlige tre- (kvinner) og femmila (menn) i Holmenkollen. 69,4 ønsker også individuell start på samme distansen under VM i Falun i 2015.

LES OGSÅ: Krever individuell start i Kollen-femmila

Fredag ble saken behandlet i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under kalenderkonferansen i Dubrovnik. Der stilte et klart flertall seg bak utøvernes krav.

– Jeg ba alle i komiteen komme med sin mening. Og veldig overraskende var det et klart flertall som støttet utøvernes krav, sier komiteleder Vegard Ulvang.

Til FIS-styret

Han understreker at det ikke var noen offisiell avstemning, og sånn sett heller ikke et offisielt vedtak. Til det var saken for dårlig forberedt.

– Alle uttalte seg på vegne av seg selv. Det kan være de hadde svart annerledes hvis de hadde uttalt seg på vegne av sine nasjoner, poengterer Ulvang.

Slik forklarer Ulvang hva som nå skjer:

– Vi har informert FIS Council om at langrennskomiteen støtter å endre startform på tre- og femmila under VM i Falun. De skal ha sitt møte mandag, og der kan de i prinsippet vedta en slik endring. Men om de vil gjøre det, er jeg veldig usikker på.

– Når det gjelder Holmenkollen, er det umulig å endre for førstkommende sesong. Men det vil bli en mer formell behandling av saken på høstmøtet i Zürich.

Fascinert av utøverkravet

Ulvang ønsker ikke å si hva han selv mener om saken, men innrømmer at han er fascinert av utøvernes engasjement.

– Det er veldig interessant at dagens utøvere så sterkt ønsker intervallstarten tilbake. Det er tydelig at tanken om den enkeltes kamp med seg selv igjennom skogen fortsatt står veldig sterkt. Så spørs det jo om publikum tenker på den samme måten, eller om utøverne ønsker å synge en sang som ingen er interessert i å høre på, sier Ulvang.

Norsk motstand

Skal det bli en endring i Holmenkollen fra 2015, forutsetter det at arrangørene også ønsker det. Det vil si Norges Skiforbund. Og det er det slett ikke sikkert at det norske forbundet ønsker.

– Nå har det vært fellesstart i Kollen fire ganger, og det foreligger ikke noe ønske fra arrangørene om å endre det. Erfaringene er veldig positive, forklarer Ulvang.

Det bekrefter også skipresident Erik Røste.

– Vi skal selvfølgelig ta en grundig behandling av dette fram mot møtet i Zürich til høsten. Men slik det er nå, ser vi flere argumenter for å beholde fellesstarten enn for å endre tilbake til individuell start, sier Røste til NRK.

Økonomiske årsaker

Han peker på to grunner.

– For det første har vi et konsept nå som er veldig bra. Fellesstart er ikke kjedelig lenger, slik det var i starten. Det så vi på begge femmilene sist vinter, det var masse dramatikk underveis. For det andre fyller vi nå stadion i Holmenkollen. Det gjorde vi ikke før. Da var det mye folk ute på Frognerseteren, men få på stadion. Sånn sett er det også et økonomisk spørsmål, sier Røste.

Paradoksalt nok kan det altså være den tradisjonelt konservative skinasjonen Norge som står i veien for utøvernes ønske om å gå tilbake til røttene.

Sist det ble arrangert en internasjonal femmil med intervallstart, var for øvrig i Holmenkollen i 2008. Svenske Anders Södergren vant.

Siste nytt

 • Landslagsstopperen Andreas Hanche-Olsen ute med ankelskade i opptil seks måneder

  Andreas Hanche-Olsen trenger en operasjon i ankelen og blir ute i lang tid. Det gjør ham nok en gang uaktuell for landslaget.

  Nyheten ble sluppet av Mainz etter helgens 1-2-tap for Augsburg i tysk Bundesliga. I meldingen står det at Hanche-Olsen først er ventet tilbake om fire til seks måneder.

  – Avgjørelsen ble tatt i samråd med det medisinske teamet og flere spesialister, skriver Mainz.

  Hanche-Olsen var ikke i troppen til Mainz' to siste ligakamper. Ankeltrøbbel gjorde at han mistet seriestarten og har siden kun spilt 65 minutter. Hans seneste opptreden kom da han ble tatt av i pausen mot Werder Bremen 2. september.

  Midtstopperen står med 14 landskamper for Norge, og den siste kom i september i fjor. Sykdom og skader er årsaken til at han ikke står med noen kamper for Ståle Solbakkens lag i 2023.

  – Det er jo maks utur, men vi var litt forberedt på det. Da han fikk det overtråkket, så ble det jo ikke bra. Da fryktet vi at det endte med operasjon, sier Solbakken til Nettavisen. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Pochettino om Chelseas krisestart: – Vi må vokse opp

  Mauricio Pochettinos inntog og en bråte nye spillere har ikke løst Chelseas problemer i Premier League. London-klubben står med kun fem ligaseirer i 2023.

  Søndag kom nok en nedtur hjemme på Stamford Bridge. Chelsea sløste med sjansene og ble redusert til ti mann underveis i 0-1-tapet for Aston Villa.

  Laget ligger på 14.-plass med kun fem poeng etter seks runder. Ansettelsen av Pochettino og nok en sommer med stort pengeforbruk har ikke slått til.

  – Fotballspillere vil vinne, men feil vil komme når man har unge spillere uten erfaring. Det er klart vi er misfornøyde. Vi må løse dette så snart som mulig, og vi må vokse opp som lag, sa Pochettino etter kampen.

  Chelsea fikk amerikanske eiere i fjor vår. De tok over klubben etter nærmere to tiår med Roman Abramovitsj, og de siste 15 månedene er det blitt brukt enorme pengesummer på nye spillere. Likevel strever Chelsea tungt.

  I kalenderåret 2023 står de blåkledde med kun fem seirer av 29 mulige i Premier League.

  – De ser fram til å kunne bygge noe bra med dette prosjektet, men de er skuffet. Samtidig må de stole på planen. Vi må gjøre jobben og stole på hverandre. Vi har laget vi har, og det kan vi ikke forandre på nå, sier Pochettino om eierens reaksjoner på Chelseas vedvarende krise. (NTB)

  poch
  Foto: IAN KINGTON / AFP
 • Aftenbladet: Oilers-profil ute i seks uker

  Tommy Kristiansens (34) skade tar lenger tid å lege enn antatt, skriver Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at Stavanger Oilers må klare seg uten den tøffe løperen i en måned til. Kristiansen ble skadd i CHL-kampen mot Dynamo Pardubice tidligere i måneden og har ikke vært på is i eliteserien ennå.

  – Det er alltid kjedelig med skader. Men det er en del av virksomheten, og vi får ikke gjort så mye med det. Men det er synd. Det ble til et større problem enn ønsket, sier Oilers' sportsdirektør Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

  Stavanger har to seirer og ett tap så langt i eliteserien. Neste kamp spilles borte mot Frisk Asker torsdag. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste