NRK Meny
Normal

Politisk støtte for utøvernes femmilskrav

Den internasjonale langrennskomiteen støtter utøverkravet om å gjeninnføre individuell start på femmila. Likevel er det langt fra sikkert at det blir en endring.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang og hans komite i FIS støtter utøvernes ønske om å gjeninnføre intervallstart på femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag fortalte NRK.no at hele 87,1 prosent av de internasjonale topplangrennsløperne vil ha individuell start på den årlige tre- (kvinner) og femmila (menn) i Holmenkollen. 69,4 ønsker også individuell start på samme distansen under VM i Falun i 2015.

LES OGSÅ: Krever individuell start i Kollen-femmila

Fredag ble saken behandlet i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under kalenderkonferansen i Dubrovnik. Der stilte et klart flertall seg bak utøvernes krav.

– Jeg ba alle i komiteen komme med sin mening. Og veldig overraskende var det et klart flertall som støttet utøvernes krav, sier komiteleder Vegard Ulvang.

Til FIS-styret

Han understreker at det ikke var noen offisiell avstemning, og sånn sett heller ikke et offisielt vedtak. Til det var saken for dårlig forberedt.

– Alle uttalte seg på vegne av seg selv. Det kan være de hadde svart annerledes hvis de hadde uttalt seg på vegne av sine nasjoner, poengterer Ulvang.

Slik forklarer Ulvang hva som nå skjer:

– Vi har informert FIS Council om at langrennskomiteen støtter å endre startform på tre- og femmila under VM i Falun. De skal ha sitt møte mandag, og der kan de i prinsippet vedta en slik endring. Men om de vil gjøre det, er jeg veldig usikker på.

– Når det gjelder Holmenkollen, er det umulig å endre for førstkommende sesong. Men det vil bli en mer formell behandling av saken på høstmøtet i Zürich.

Fascinert av utøverkravet

Ulvang ønsker ikke å si hva han selv mener om saken, men innrømmer at han er fascinert av utøvernes engasjement.

– Det er veldig interessant at dagens utøvere så sterkt ønsker intervallstarten tilbake. Det er tydelig at tanken om den enkeltes kamp med seg selv igjennom skogen fortsatt står veldig sterkt. Så spørs det jo om publikum tenker på den samme måten, eller om utøverne ønsker å synge en sang som ingen er interessert i å høre på, sier Ulvang.

Norsk motstand

Skal det bli en endring i Holmenkollen fra 2015, forutsetter det at arrangørene også ønsker det. Det vil si Norges Skiforbund. Og det er det slett ikke sikkert at det norske forbundet ønsker.

– Nå har det vært fellesstart i Kollen fire ganger, og det foreligger ikke noe ønske fra arrangørene om å endre det. Erfaringene er veldig positive, forklarer Ulvang.

Det bekrefter også skipresident Erik Røste.

– Vi skal selvfølgelig ta en grundig behandling av dette fram mot møtet i Zürich til høsten. Men slik det er nå, ser vi flere argumenter for å beholde fellesstarten enn for å endre tilbake til individuell start, sier Røste til NRK.

Økonomiske årsaker

Han peker på to grunner.

– For det første har vi et konsept nå som er veldig bra. Fellesstart er ikke kjedelig lenger, slik det var i starten. Det så vi på begge femmilene sist vinter, det var masse dramatikk underveis. For det andre fyller vi nå stadion i Holmenkollen. Det gjorde vi ikke før. Da var det mye folk ute på Frognerseteren, men få på stadion. Sånn sett er det også et økonomisk spørsmål, sier Røste.

Paradoksalt nok kan det altså være den tradisjonelt konservative skinasjonen Norge som står i veien for utøvernes ønske om å gå tilbake til røttene.

Sist det ble arrangert en internasjonal femmil med intervallstart, var for øvrig i Holmenkollen i 2008. Svenske Anders Södergren vant.

Siste nytt

 • Norsk seier mot Skottland

  Norges damelandslag vant 3–0 over Skottland i en privatlandskamp på La Manga fredag kveld.

  Isabell Herlovsen (2) og Maria Thorisdottir scoret Norges mål.

   Isabell Herlovsen i kampen Norge - Thailand under VM i 2015
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lei smell for Dempsey og Start

  Mark Dempseys Start tapte 1–2 mot Fløy i en treningskamp fredag.

  Islandske Kristjan Floki Finnbogason scoret for de gulkledde, mens Henrik Dahlum scoret begge Fløys mål. Samtlige mål i 1. omgang.

  Mark Dempsey
  Foto: Sander Heggheim / NRK
 • Tande leder VM etter første dag

  Daniel Andre Tande leder VM i skiflyging etter første dag. Han står med 449,6 poeng, 10,9 foran Richard Freitag, som er nummer to.

  Robert Johansson og Andreas Stjernen på henholdsvis femte- og sjetteplass.

  Mesterskapet avsluttes lørdag.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal