NRK Meny
Normal

Skal bruke milliarder på OL – nektes å se bestillingen

Norske politikere kan komme til å vedta bruk av 30 milliarder kroner på vinter-OL i Oslo. Det gjør de uten å ha sett bestillingen fra IOC.

Bystyret Oslo

Bystyret i Oslo kommer onsdag til å vedta at Oslo skal søke om statsgaranti for et OL i 2022. Det gjør politikerne uten å ha lest kravspesifikasjonen fra IOC.

Foto: Scanpix

Marianne Borgen

SVs Marianne Borgen har nok av dokumenter å sette seg inn i før bystyret skal behandle OL-saken onsdag. Ingen av dem er imidlertid fra IOC.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Jeg har tidligere spurt om å få se hvilke krav IOC stiller. Til svar har jeg fått at dette i hovedsak er unntatt offentligheten. Det synes jeg er veldig beklagelig, sier Marianne Borgen (SV).

Som bystyrerepresentant i Oslo skal hun onsdag være med på å vedta at Oslo går videre med sin OL-søknad. Om alt går som forventet, vil Oslo gjennom dette søke om statsgaranti og være ett viktig steg nærmere et vinter-OL om ni år.

Oslos OL-søknad vil i stor grad være basert på et nesten 7000 sider langt dokument fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) der de beskriver hvilke krav som stilles til en OL-arrangør.

 • Debatt: Bør Oslo søke om vinter-OL i 2022? Diskutér nederst i saken!

– Sender et dårlig signal

Dokumentet er det imidlertid bare Norges idrettsforbund og OL-etaten i Oslo kommune som får se. Bystyrepolitikerne i Oslo får ikke se på dokumentet. Det gjør heller ikke flertallet på Idrettstinget som har gitt idrettens støtte til å søke om OL eller politikerne på Stortinget som senere skal avgjøre om prosjektet får statsgarantien innvilget.

Borgen kommer til å stemme nei til at Oslo søker om OL, men er klar over at hun utgjør mindretallet. SV-politikeren mener imidlertid at det er vanskelig å ha en diskusjon om et OL uten å ha tilgang til grunnlagsdokumentet fra IOC.

– IOC sender et dårlig signal. OL koster flere titalls milliarder kroner, så man bør ha full åpenhet rundt dette slik at vi kan ha en fruktbar diskusjon om hvilke eventuelle kostnader det er mulig å kutte, sier Borgen.

– Uakseptabelt

Tove Karoline Knutsen

Tove Karoline Knutsen (Ap) reagerer på at politikerne som skal vedta OL-bevillinger ikke får innsyn i kravene IOC stiller.

Foto: NRK
Øyvind Korsberg

Frps Øyvind Korsberg er skuffet over at IOC ikke kan vise mer åpenhet i OL-planleggingen.

Foto: frp.no

Selv om ikke OL-saken kommer på rikspolitikernes bord før senere i sommer, er det flere stortingspolitikere som reagerer på hemmeligholdet til IOC.

– Jeg synes dette er uakseptabelt og udemokratisk. Offentligheten har krav på å vite hva som ligger i de spesifikasjonene, og gjennom det se om beregningene OL-etaten har gjort er troverdige, sier Tove Karoline Knutsen (Ap).

Hun mener at ettersom Oslo skal avholde folkeavstemning om OL i september, så er viktigheten av åpenhet enda viktigere.

– Det tyder på at man ønsker en mer lukket organisasjon. Det er ikke godt nytt for noen av oss, sier Knutsen.

Også stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) reagerer på at kravspesifikasjonen ikke er åpen.

– Jeg hadde forventet at idretten opererte med åpne dokumenter og åpne prosesser. Det er avgjørende at alle relevante dokumenter blir tilgjengelige for offentligheten så man kan ta beslutningen på de riktige grunnlagene, sier Korsberg.

Heiberg: – Vil ikke ha diskusjon

At IOC opererer med såpass detaljerte kravslister til arrangørene er relativt nytt. IOC-medlem Gerhard Heiberg forteller at dokumentet i utgangspunktet ble laget for å gjøre det enklere for OL-søkere å planlegge.

– Vi har laget dette for å begrense investeringer og kostnader for arrangørene. Ved dette har de som søker en mal å forholde seg til slik at de ikke skal gå ut på viddene når de får tildelt et OL, sier Heiberg.

IOC-medlemmet sier at deler av dokumentet har ikke IOC problemer med å gå ut med, mens andre deler er ment å være internt.

– Visse deler av den som vi ikke vil ha en diskusjon om rundt om i verden. Men stort sett er alt åpent, og det er en stor sak. Jeg har ikke dokumentet selv, men kunne selvfølgelig fått tilgang til den. Men jeg har ikke bruk for den, så jeg kan ikke vise dere den, sier han.

Oslos søknad basert på dokumentet

Direktøren for Oslo2022, Eli Grimsby, er blant dem som har tilgang til dokumentene fra IOC. Når de har utformet konseptet «Games in the City» og beregnet kostnadene ved et eventuelt OL, ligger kravene fra IOC i bunnen.

– Mange av kravene fra IOC er tydeliggjort i våre dokumenter, og mange er offentlige kjent. I de samlede manualene har IOC beskrevet hvordan gode arrangementer kan gjennomføres, og det ønsker de ikke å vise fram til eventuelle konkurrenter, sier Grimsby.

– Skattebetalerne skal betale for en veldig stor del av kaka. Er det ikke rett og rimelig de skal ha innsyn i et slikt dokument?

Vårt arbeid er noe av det meste offentlige som noen gang er gjort i et slikt arbeid. Vi har lagt ut alle våre dokumenter hvor det henvises til krav fra IOC. Det som er relevant for de valgene vi har gjort, det finner man i våre dokumenter.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal