Hopp til innhold

Poirée regner med å miste rekorden: – Fourcade imponerer

ØSTERSUND (NRK.no): Franske Martin Fourcade fosser oppover listen over mestvinnende skiskyttere gjennom tidene. Han ligger tre år foran skjemaet for å slå landsmannen Raphael Poirée på 2.-plass.

Raphael Poirée og Martin Fourcade

Martin Fourcade, her ved målgang på søndagens jaktstart, tok to av tre mulige seire i Østersund. Dermed rykket han to plasser opp på listen over mestvinnende skiskyttere i verdenscupen. Franskmannen ligger nå på 5.-plass med 16 enkeltseire. Landsmannen Raphael Poirée ligger på 2.-plass med 44.

Foto: ANDERS WIKLUND / Afp

– Jeg er sikker på at han kommer til å slå meg, sier Raphael Poirée til NRK.no om sin yngre landsmann.

Poiréee var selv i Østersund denne helgen, nå som hviterussisk landslagstrener, og så Martin Forucade gå inn til karrierens 16. verdenscupseier søndag.

Den franske norgesvennen ble stående på 44 verdenscupseire totalt, men fortsetter Fourcade å vinne i samme tempo som nå, kommer Fourcade til å knuse den franske rekorden til Poirée.

Poirée var nemlig 27 år da han tok sin 15. verdenscupseier. Fourcade er bare 24.

Raphael Poirée

Raphael Poirée mottar krystallkula som bevis på at han vant den sammenlagt verdenscupen i skiskyting i 2000/2001-sesongen. Poirée har til sammen 44 enkeltseire i verdenscupen. Martin Fourcade har nå 16.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

Passerte Frode Andresen

– Jeg kjemper ikke mot Raphael, men vet at jeg i dag gikk forbi Frode Andresen og Vladimir Dratsjov (russisk) på listen over mestvinnende skiskyttere gjennom tidene.

– Dermed er jeg nummer fem på listen og det er jeg fornøyd med, sier Fourcade til NRK.no med et smil.

Vant på dårlig dag

Han tok seg god tid til intervjuer etter det siste rennet i Østersund.

Sesongåpningen har vært en god opplevelse for fjorårets sammenlagte vedenscupvinner. Han klarte å dra i land to av tre mulige seire i Nord-Sverige.

Spesielt søndagens seier smakte godt.

– Jeg var ikke i toppform, men vant likevel. Det lover bra, sier han.

Surt Hegle Svendsen-blikk

Helt til den siste stående skytingen lå Emil Hegle Svendsen godt an til å vinne, men en bom ødela seiersmuligheten. Til slutt endte nordmannen på 5.-plass.

– Da jeg sto øverst på pallen så jeg bort på Emil. Ansiktsuttrykket var ikke til å misforstå: Han likte ikke at jeg sto der, så jeg må passe på ham neste gang, sier Fourcade.

– Hegle Svendsen har ingen sjanse

Hegle Svendsen er med sine 28 verdenscupseire fortsatt et stykke foran Fourcade på den historiske listen, men Raphael Poirée tror nordmannen vil få det vanskelig mot Fourcade i fortsettelsen.

– Jeg tror ikke Emil har en sjanse. Han er ikke trygg nok på stående, sier Poirée på spørsmål om hvem han tror vinner verdenscupen denne sesongen.

Selv er Fourcade forsiktig med å være for kjepphøy.

– Jeg har ikke flere seire enn jeg har, sier han, før han etter en liten tenkepause legger til:

– Men jeg har helt klart fremtiden foran meg.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal