NRK Meny
Normal

Du gjetter neppe hvilken fobi denne norske X Games-deltageren har

Per Kristian Hunder blir nervøs bare han går opp en stige. Likevel kjemper 23-åringen for X Games-medalje med spektakulære svev nesten ti meter over bakken.

PK Hunder

Hadde du turt dette med høydeskrekk? Det gjør PK Hunder både titt og ofte, og denne uken imponerer han med luftige svev i X Games på europeisk jord.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

PK Hunder

PK Hunder konkurrerer denne uken i X Games Europa i Tignes.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

PK Hunder

Da 23-åringen deltok i fristil-VM på Voss, feilet han på railelementet i begge forsøk. - Å tryne to ganger er ikke helt uhørt når nivået er så høyt i konkurransen, sier Hunder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Jeg er redd for å hoppe fra 10-meteren ned i vann og den typen ting. Det liker jeg ikke. Da blir jeg redd, sier Per Kristian Hunder lattermildt til NRK.no.

Høydeskrekk er kanskje ikke den første frykten man forbinder med ekstremsportutøvere, men slik er det altså for PK Hunder.

– Jeg kan gå på en stige og opp på et tak, men da begynner hjertet å hoppe. Jeg får ikke helt skrekken, men en viss høydeskrekk er det, sier 23-åringen som konkurrerer i X Games Europa denne uken.

Kontrollerer skrekken

Torsdag kjemper Hunder for medalje i slopestylefinalen. For høydeskrekken setter ingen stopper for at den erfarne utøveren har tatt seg til nok en prestisjefylt finale i X Games-sammenheng.

– Jeg liker ikke å hoppe ned fra høyder, men her er man på bakken og så går man opp i luften. Vi har faktisk rimelig god kontroll. Selv om vi tryner vet vi hvordan vi skal tryne. Det gjør jeg ikke hvis jeg hopper ned fra høyder, forklarer Hunder.

Det blir anslått at herrene når en høyde omtrent fem til sju meter over bakken i løypa i Tignes. Dette er lavere enn normalt, for hoppene er bygget mindre enn ellers på grunn av værforholdene. I tillegg til følelsen av kontroll, er det en ting til som demper Hunders høydeskrekk i svevet.

– Hvis du spinner i trikset ser du ikke så mye heller, så da er det jo bra, sier finalisten og ler litt igjen.

Spent på dommerne

Den norske kjøreren fikk 73,33 poeng i sitt første forsøk i kvalifiseringen tirsdag. Det holdt til å sikre finaleplass, men Hunder var ikke helt fornøyd med poengsummen fra dommerne.

– Jeg føler jeg fikk litt dårlig uttelling. Det er aldri en skikkelig god følelse inn til finalen, når du føler dommerne ikke er på din side, sier Hunder, som likevel ikke lar seg irritere seg nevneverdig over dommerinnsatsen.

– Dømming er utrolig vanskelig i denne sporten. Å gi en utøver litt mindre enn det vedkommende fortjener, det skjer bare. Det er nesten ikke til å unngå. Noen ganger bikker det motsatt vei, så det går vel opp i opp, sier han.

Eneste nordmann

Hunder blir eneste nordmann i slopestyle finalen for skiherrene onsdag. Andreas Håtveit pådro seg nakkekink på trening mandag, og fikk ikke ristet av seg skaden til kvalifiseringen tirsdag.

Dermed blir det opp til Hunder å sørge for norsk jubel i X Games-løypa i Frankrike.

– Målet for i dag er å sette runnet som er planlagt, så får vi se hvordan det går. Det er vanskelig å si hvordan det vil ende, for mye som kan skje i denne sporten, sier 23-åringen.

Siste nytt

 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Haugesund slo Godset

  Torbjorn Kallevåg scoret kampens eneste mål da Haugesund slo Strømsgodset hjemme søndag kveld. I Kristiansund ble det poengdeling etter 1-1 mot Bodø/Glimt.

  Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias