Fotballforsker om Pirlo: – Dette gjør ham unik

Andrea Pirlo slo flest vellykkede pasninger i første runde av VM. Norske fotballforskere har studert «Arkitekten» nøye.

Bildene er hentet fra kampen mellom England og Italia som ble spilt 14.06.2014. Italia vant 2-1 over England.

Se høydepunktene fra Andrea Pirlos førsteomgang mot England. Legg spesielt merke til måten han orienterer seg på i forkant av ballmottak. For ordens skyld: Pirlo er nummer 21, har gule sko og mørkt hår.

Laster innhold, vennligst vent..
Pirlo mot England

Andrea Pirlo spilte en sentral rolle da Italia slo England i første kamp i gruppespillet. Nå venter Costa Rica for «Arkitekten».

Foto: Stuart Franklin - FIFA / FIFA via Getty Images

Andrea Pirlo har lenge vært sett opp til, beundret og rost opp i skyene for sine utrolige fotballegenskaper. Men hva er det egentlig som gjør ham så eksepsjonell?

Geir Jordet har forsket på persepsjon, altså fotballspillernes evne til å observere og oppfatte situasjoner rundt seg (se faktaboks), i nesten femten år, og mener Andrea Pirlo opererer i en helt egen klasse på en fotballbane.

– Det første som er unikt er at han driver nesten en annen idrett enn de andre på banen. Han har tilsynelatende full oversikt i enhver situasjon. Han tar inn det som er av relevant informasjon, og er i stand til å håndtere ballen med tanke på det, slik at han tar det rette valget hver gang, forklarer Geir Jordet.

Kamuflerer pasningene

I tillegg har han et ess i ermet som ikke mange fotballspillere har klart å ta i bruk i større grad enda, men som er utbredt i andre ballidretter, forteller Jordet som er professor ved Norges idrettshøgskole.

– Han kan kamuflere intensjonene sine med ball. Han kan late som han skal gjøre noe, mens han egentlig skal gjøre noe annet, fordi han har forberedt seg så tidlig, forteller Jordet og fortsetter.

– Han kan gjøre det gjennom look-away-pasninger, som vi kjenner veldig godt fra basket og håndball, men det er ikke så mange som driver med det i fotball. I hvert fall ikke konsekvent, men det gjør Pirlo hele tiden, sier Jordet.

Dette så vi et godt eksempel på da Pirlo leverte en slik pasning til Fabio Grosso i semifinalen i VM i 2006. Artikkelen fortsetter under videoen.

Italia vant 2-0 over Tyskland i semifinalen i fotball-VM i 2006. Fabio Grosso scoret 1-0 målet. Det kan du se her.

Se Pirlos ess i ermet i aksjon på den store scene. I semifinalen i VM 2006 sendte han denne pasningen til Fabio Grosso som sendte Italia til finalen og som senere ble VM-vinnere. Se spesielt reprisen etter 37 sekunder.

– Guddommelig

Det er mange måter å måle hva som gjør en fotballspiller god. Antall mål, redninger, taklinger og flere andre elementer kan måles. Blant dem er antall vellykkede og gode pasninger. Her er Andrea Pirlo i verdenstoppen.

– Han har høy søksfrekvens. 0,6 søk per sekund. Altså gjør han seks hodebevegelser på ti sekunder i forkant av mottak, forklarer Jordet.

– Hvordan er det for deg som fotballforsker å se Pirlo spille?

– Det er guddommelig. Jeg har vært Pirlo-fan i mange år, men det han driver med nå er på et enda høyere nivå, så det er veldig, veldig kult å se på, sier Jordet.

Den italienske maestroen ligger som regel dypt i en midtbanerolle på klubblaget Juventus som vant italienske Serie A de siste tre sesongene.

Han har omtrent den samme rollen på Italia, og mot England ga det følgende utslag på statistikken:

 • Han traff med 103 pasninger, ifølge Infostrada. Det er klart mest i VM så langt.
 • Han traff med 94,5 prosent av pasningsforsøkene sine.
 • Ifølge ESPN har bare tolv spillere spilt 100 eller mer vellykkede pasninger i en VM-kamp siden 1966.

Pirlo er i stand til å se akkurat det samme som tilskuerne på tribunen i det øyeblikket de gjør det. Og han ser det fra bakkeplan med masse som skjer rundt seg samtidig som han håndterer ballen i fart.

– Måten har gjør det på er ekstremt naturlig, rytmisk. Det er en flyt over måten han orienterer seg på som jeg ikke ser hos andre, sier forskeren.

Pirlo

Et bildesøk på Andrea Pirlo viser at på omtrent alle bilder der han har en ball i beina, så er blikket rettet opp fra bakken. Hele tiden søkende.

Foto: NRK

«Det er mer geometri enn taktikk.»

I sin selvbiografi skriver Pirlo om dette selv, og utdyper at han har hatt denne evnen siden han var en liten gutt. Han var så ekstrem at de andre barna ville til slutt ikke spille mer med lille, geniale Andrea.

Som profesjonell fotballspiller har han fått fullt utbytte for dette.

«Jeg oppfatter spillet på en annen måte. Det er et spørsmål om synspunkt, å ha et bredt synsfelt. (...) Jeg fokuserer på rommet mellom meg og angriperne. Hvor jeg kan få ballen gjennom. Det er mer geometri enn taktikk.» skriver Pirlo i sin selvbiografi.

Pirlo portrett

«Arkitekten» Andrea Pirlo er av mange ansett som en av de spillerne som er vakrest å se på spille fotball. – Måten har gjør det på er ekstremt naturlig, rytmisk, sier fotballforsker Geir Jordet.

Foto: Shaun Botterill - FIFA / FIFA via Getty Images

Dette beskriver også Jordet som bedre enn de fleste kan vite hvordan en spiller som Andrea Pirlo opererer.

– Jeg sier ikke at han overhodet ikke ser på ballen, for det gjør han, enten ved å få veldig mye informasjon ut av de gangene han ser på ballen, eller ved at han har kontroll på ballen ved bruk av periferisyn. Altså at han har ballen i øyekroken, mens blikket i hovedsak går ut på å utforske det som skjer rundt seg.

Til tider kan det virke som om Andrea Pirlo holder på med en egen idrett, og det er ikke uten grunn at han har fått tilnavnet «Arkitekten».

Geir Jordet forsøker å forklare hva det er som gjør 35-åringen så unik.

– Pirlo er i stand til å søke, kikke over skulderen, holde på orientere seg, mens ballen er på vei, selv om den kommer i høyden, med litt ekstra fart, med litt ekstra skru. Der vil de fleste, på det nivået der også, bli ballwatchere og gå glipp av informasjon om det som skjer rundt seg, forklarer Jordet.

Fredag kveld kan vi igjen se Pirlo i full prakt mot Costa Rica.

Pirlos pasninger mot England

Skjermdump hentet fra fourfourtwo.com som viser alle pasningene Andrea Pirlo hadde mot England i første gruppespillskamp. Han fullførte 103 pasninger, flest av alle spillere i første runde i VM.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Haaland på årets lag – fikk målspørsmål av trenerlegende

Erling Braut Haaland er tatt ut på årets lag i verden av det internasjonale fotballforbundet. I prat med trenerlegenden Arsène Wenger fikk han skryt.

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Lewandowski årets spelar

  Robert Lewandowski er kåra til året spelar for 2020/21. Bayern Münchens polske storscorar gjekk til topps på FIFAs "The Best"-galla i kveld.

  Han scora 48 mål på 40 kampar sist sesong. Han slo også Gerd Müllers 49 år gamle rekord for Bundesliga med eitt mål og enda på 41.

  Lewandowski vann prisen for andre gong. Den første var i desember 2020.

  Dei andre spelarane i finaleheatet var Lionel Messi og Mohamed Salah.

  Årets beste kvinnelege fotballspelar blei Barcelonas Alexia Putella.

  Chelsea tok begge prisane for årets trenar, ved Thomas Tuchel og Emma Hayes.

  Robert Lewandowski
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
 • Norge får ingen poeng med seg vidare

  Russland knuste Slovakia 36-27 (19-9) i den første kampen i Norges EM-gruppe i kveld. Det inneber at om Norge går vidare til hovudrunden, blir det utan å ta med seg poeng frå innleiingskampane. Berre Russland går vidare med 2 poeng etter sigeren over Norge laurdag.

  Men med dette resultatet er Norge i praksis klar for hovudrunden, saman med Russland. Berre eit heilt usannsynleg kjempetap på åtte mål eller meir for Litauen seinare i kveld kan hindre det.

  Norge skal møte Spania, Tyskland, Polen og enten Sverige eller Tsjekkia i hovudrunden, som tek til torsdag.

  Aleksandr Ermakov, Russland
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Minkande smitte i Premier League

  Premier League opplyser at det blei tekne 33 positive korona-prøver av spelarar og i støtteapparat sist veke.

  Det stadfester ein fallande trend sidan smittetoppen før jul. I første veka av året blei det tekne 72 positive prøver, og 94 i veka før. I juleveka var talet 103.

  Totalt er 21 ligakampar utsette på grunn av covid-utbrot i ulike klubbar.

  Covid-kontroll i Premier League
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal