Hopp til innhold

Piratene hindrer Volvo Ocean Race

Volvo Ocaen Race har besluttet å frakte seilbåtene med skip forbi de piratutsatte områdene utenfor Somalia. Det bekrefter sjefen for seilasen, Knut Frostad.

Piratvirksomhet hindrer Volvo Ocean Race

Frykten for piratangrep utenfor Somalia gjør at Volvo Ocean Race endrer to av årets etapper.

Foto: Scanpix

– Det har vært en utrolig vanskelig avgjørelse. Men vi har konsultert med ledende eksperter og deres råd kunne ikke vært klarere: «Ikke ta risikoen», forteller Frostad i en pressemelding.

Etappene som rammes skulle gått fra Cape Town i Sør-Afrika til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, samt videre fra Abu Dhabi til Sanya i Kina.

Nå blir begge etappene delt opp, slik at båtene blir fraktet med skip gjennom de mest piratutsatte områdene rundt Afrikas horn.

Dermed blir det likevel kappseilas inn til Abu Dhabi.

– Det er veldig viktig for oss, og et høydepunkt i seilasen. Foruten å bli vårt første stopp i midtøsten noensinne, vil vi også få en veldig spennende sprint inn til emiratene, sier Frostad.

Les videre under bildet!

Knut Frostad

Knut Frostad leder årets Volvo Ocean Race, og forteller om en vanskelig avgjørelse.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Kidnappet dansk familie

Piratvirksomheten utenfor Somalia har i en årrekke skapt problemer for global shipping, samt gjort det svært utrygt for private båter å seile inn til Suez-kanalen.

Blant annet ble en dansk familie kidnappet av pirater i feburar. Disse er fremdeles ikke løslatt, selv om det er varslet at de snart vil bli satt fri.

Den eneste norske deltakeren i den kommende utgaven av Volvo Ocean Race, Aksel Magdahl, er ikke overrasket over beslutningen som nå er tatt.

– Virksomhetsområdet for piratene har utvidet seg og de har blitt ganske organiserte. Vi er høyt profilerte mål hvor posisjonene alltid er tilgjengelige, så Volvo ville tatt en stor risk ved å sende båter inn der, sier Magdahl til NRK.no.

Forstår beslutningen

Tønsbergseileren Magdahl skal seile om bord på den kinesiske båten Sanya, som ikke nødvendigvis har sin forse i sterk vind. Dermed svekker det sjansene at seilasen nå skal skipes forbi de vindsvake områdene utenfor Somalia-kysten.

– Sannsynligvis er det ikke noen fordel for oss. Vi har en båt som er godt egnet for de lange etappene med lite vind, og nå blir altså den delen med minst vind tatt bort. Det er kanskje de to etappene vi hadde størst muligheter som nå blir delt opp, sier Magdahl.

Han har likevel forståelse for avgjørelsen.

– Det er vanskelig å organisere ordentlig sikkerhet for en regatta i åpent hav. Vi kan ikke ha en egen marine, heller. Ledelsen har bare gjort det de måtte, sier han.

Forberedte seg grundig

Også i fjor gikk ruten i verdensseilasen gjennom de utsatte områdene, og den gangen valgte ledelsen å gjennomføre planen. Magdahl forteller at det var spent stemning ombord.

– Vi var veldig oppmerksomme hver gang vi møtte enkle båter. Vi hadde planen klar, og hadde blant annet med oss en badeball hvor vi hadde festet en laptop, noen dollarsedler og en del sigaretter på, som vi skulle kaste ut som lokkemat. Men vi fikk ikke bruk for den, det var ingen som var interesserte i oss, forteller Magdahl.

Nå slipper han altså å forberede seg på det verste, men han stusser likevel på at problemet har fått vokse seg såpass stort.

– Det er en stor geskjeft der nede. Med så store konsekvenser globalt, er det utrolig at det går an i 2011, sier Magdahl.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal