NRK Meny
Normal

Pila gikk rett til bunns - da ble det helt stille i skogen

FALUN (NRK): For første gang på flere år ville ingen fortelle Therese Johaug hvor langt bak hun var lederen. Da skjønte hun hvor ille det sto til.

johauggraf

STOR AVSTAND: Disse grafene viser hvordan avstanden bare økte til Charlotte Kalla for de norske løperne.

Grafene over sier mye om hvor total smørebommen på 10.-kilometeren i VM var.

Avstanden til leder, og senere vinner, Charlotte Kalla bare økte og økte. Derfor skjedde det noe uvanlig ute i løypa, som alle de norske damene brukte som illustrasjon etter fiaskoløpet:

– Jeg fikk ikke en gang sekunderinger til slutt!, sa samtlige.

Når man ser på løpsutviklingen til de norske damene i grafene over, skjønner man hvorfor. Tidsforskjellene ble til slutt så store at de ikke akkurat ville vært motiverende å få ropt etter seg i løypa.

Sa bare «kom igjen»

haaga

MERKELIG OPPLEVELSE: Ragnhild Haga har aldri opplevd at støtteapparatet har sluttet å sekundere henne før.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Johaug forteller at da sekunderingene sluttet, skjønte hun hvor ille det var i ferd med å bli.

– For å si det sånn, da skjønte jeg at det ikke ble noen topplassering. Det eneste de sa var «kom igjen, kom igjen», sier Johaug.

Hun smiler og rister på hodet når hun forteller om det. Det var en ny opplevelse for henne. Som regel handler beskjedene hun får fra hjelperne om kniving om sekunder eller hvor mye hun leder.

Tirsdag var Johaug femti sekunder bak Charlotte Kalla allerede etter fem kilometer. I mål var hun over to minutter bak.

– Jeg kan ikke huske sist jeg var så langt bak, sier Johaug.

De andre lagvenninnene hadde den samme opplevelsen.

– Til slutt var det ingen sekundering. Da skjønte jeg at det bare handlet om å komme seg i mål, sier Bjørgen.

– Jeg har aldri opplevd at det har blitt stille før, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Ragnhild Haga trodde støtteapparatet bare ville være snille med akkurat henne da de sluttet å gi henne sekunderinger.

– Det var en merkelig opplevelse. Først tenkte jeg at det var fordi jeg gikk et elendig skirenn, men så skjønte jeg etterhvert at det gjaldt flere. Jeg tror det var litt sjokktilstand hos de som skulle sekundere også, sier hun.

– Kan ikke huske tilsvarende

NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Morten Djupvik sier at på en intervallstart er dette akkurat det løperne frykter skal skje.

– Det er et særdeles dårlig tegn når man slutter å få sekunderinger. Det betyr at det er såpass dårlig at det ikke er noe mer å si. For de norske jentene er det også mildt sagt uvanlig. Det har nok ikke skjedd dem på mange år, sier han.

En større nedtur, sett i forhold til forventninger, har man vel sjelden sett.

– Jeg kan ikke huske noe tilsvarende. I OL i Torino sto herrene og tok vekk kladder på skia allerede på første sekundering på 15.-kilometeren, men det blir ikke helt det samme. De var ikke like store medaljehåp, for her i dag hadde vi så mange som vi trodde skulle ta medalje, sier NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Carl Henning Gran.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal