NRK Meny
Normal

– Jeg tror OL-toget har gått

Øystein Pettersen erkjenner at han neppe får muligheten til å forsvare OL-gullet fra Vancouver.

Øystein Pettersen iler til for å gratulere Petter Northug

Øystein Pettersen innser at det neppe blir noen reprise fra jubelscenene i Vancouver for hans del under OL i Sotsji.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / Scanpix

- Jeg er 30 år og har vært med på dette såpass lenge at jeg vet hva som gjelder. Ut fra erfaringene jeg har, tror jeg OL-toget har gått for min del, sier Pettersen.

NRK har analysert uttakskabalen til OL i Sotsji halvannen uke før langrennstroppen tas ut. Øystein Pettersen er så langt unna at han knapt er med i betraktningen.

I sprinten i Davos før jul, som kanskje var det aller viktigste uttaksrennet på grunn av høyden, endte Pettersen helt nede på 53. plass.

Anders Gløersen vant det samme rennet, og er i praksis klar for sprintlaget i OL sammen med Petter Northug.

Finn Hågen Krogh ble nummer fem, og la med det inn en god søknad. Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad var i semifinale, og holdt seg med det inne i OL-kampen.

Bak Sundby

I tillegg ble Pettersen slått av Håvard Solås Taugbøl, Sondre Turvoll Fossli og Tomas Northug.

Ja, til og med Martin Johnsrud Sundby – tidligere sett på som en ren distanseløper – snek seg foran sin gamle treningskamerat. Med to pallplasser i sprint i Tour de Ski ligger Sundby faktisk langt foran Pettersen i OL-sprintkøen.

Etter fiaskoen i Davos, fikk Øystein Pettersen beskjed om å dra til skandinavisk cup i Skellefteå for å kvalifisere seg til laget for verdenscupen i Nove Mesto kommende helg. Han ble utslått i semifinalen og endte på sjuendeplass, mens Vegard Bjerkreim Nilsen, Emil Iversen og Aanund Lie Byggland var i finalen.

Dermed ble det ingen Nove Mesto-tur på gullvinneren i lagsprint fra Vancouver-lekene for fire år siden. Det betyr at NM på Lillehammer blir siste mulighet til å overbevise. Men selv det hjelper lite hvis andre lykkes i verdenscupen.

Verdenscup teller mest

– Om NM kan få noen betydning vet vi først etter Nove Mesto. Det har vist seg at det er internasjonale resultater som teller mest. NM avgjør bare hvis det er jevnt mellom noen løpere, påpeker Pettersen selv.

Jobben med å komme seg til OL ble ikke lettere da han ble syk rett før jul.

- Jeg kom hjem lillejulaften og var syk i åtte dager. Så begynte jeg å trene igjen mandagen før Skellefteå. Men jeg har jo trent i flere år, så alt blir ikke borte i løpet av åtte dager. Men det ble kanskje ikke optimal oppladning. Jeg synes egentlig jeg gjør en bra konkurranse, men får problemer med en stav i semifinalen og blir slått ut. Da er det rimelig at de som slo meg får gå verdenscup, sier han.

Går alt i NM

– Hvordan er det å motivere seg til NM når OL-toget har gått?

– Det er ikke vanskelig å motivere seg. Jeg er faktisk mer motivert og inspirert enn noen gang og elsker å gå skirenn. Derfor har jeg meldt meg på alle distansene i NM, forteller Pettersen, som faktisk har imponert både seg selv og andre med innsatsen i flere distanserenn i vinter.

–J eg synes egentlig jeg har gått bra i de fleste renn, med unntak av sprinten i Kuusamo og sprinten i Davos. Dessverre var det de to viktigste rennene. Selvfølgelig er det litt irriterende å ikke få det til i de viktige rennene når resultatene i distanserenn viser at formen er veldig bra, men man kan ikke gå rundt og være bitter for det, sier Øystein Pettersen.

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo