Hopp til innhold

«Pølsa» har bestemt seg - slutter med sprint og satser på langløp

Øystein Pettersen orker ikke flere skuffelser som sprinter. Karrieren er likevel slett ikke over, han vil bare gå betydelig lenger. Nå slutter han seg til distanselaget Team United Bakeries.

Landslagsvrakede Øystein Pettersen er ferdig som sprinter. Men ikke som langrennsløper. Pettersen fortsetter på privatlag, for å bli langløpsekspert og familiemann.
Reporter: Nils Fredrik Røren
Foto: Hallgeir Aunan / redigering: Monica Ruiz Biern

SE VIDEO: Øystein Pettersen mistet plassen på landslaget etter flere sesonger med middelmådige resultater. Nå satser han videre med privatlag.

– De siste årene har jeg trent knallhardt for å hevde meg i sprint, og jeg har ikke hevdet meg i sprint. Da har jeg mistet troen på meg selv i sprint, og jeg orker ikke å gå på ny sesong og trene mot noe jeg har mistet troen på meg selv i, sier Øystein Pettersen.

La oss skru klokken tilbake til torsdag 3. april.

Klokka er litt over fire når Pettersen ringer tilbake på et ubesvart anrop fra NRK.

– Hvordan går det, undrer vi, på generelt grunnlag.

pettersen

Øystein Pettersens store karrierehøydepunkt var da han og Petter Northug sikret sprintgull i OL i Vancouver for fire år siden.

Foto: Henriksson, Janerik / NTB scanpix

– Veldig bra. Faktisk veldig, veldig bra. Dette er en av de aller beste dagene. Jeg har bestemt meg, svarer han.

Mer vil langrennsløperen egentlig si om hva han har bestemt seg for. Så gjør han det likevel, under forutsetning av at det ikke blir skrevet noe før etter påske.

Satser hardere enn noensinne

Hva Øystein Pettersen skal gjøre fremover har nemlig lenge vært ganske i det blå.

Han har prøvd og prøvd, men det er flere år siden sist han hevdet seg i skisporet.

Pettersen har i en årrekke vært landslagets store mediemagnet, moromann og publikumsvinner. Men de dårlige resultatene gjorde det umulig for skiforbundet å gi ham videre plass på landslaget neste sesong.

Det gjør at Pettersen må tenke nytt, og planene hans får vi altså omsider lov å fortelle om nå.

– Jeg er ferdig som sprinter, sier Pettersen.

Likevel har «Pølsa» bestemt seg for at han skal satse hardt. Hardere enn noen gang før. Han har innsett at det krever hundre prosent fokus.

Derfor har han denne torsdagen tidlig i april sendt mange e-poster av den typen han egentlig ikke liker å sende.

Han har – høflig, men bestemt – takket nei til å være med på en lang rekke ting han enten hadde veldig lyst til, eller følte seg forpliktet til, å stille opp på.

Pettersen har innsett at hvis han både skal være skiløper i verdenstoppen og en god pappa, har han ikke tid til alltid å være «alles kjære Pølsa», skøyer og klovn.

– Dritkjipt, men sant

pettersen

'Pølsa' har vært både mediene og publikums favoritt på grunn av hans gode humør. Fremover vil Pettersen by mindre på seg selv for å få mer tid til idretten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Oslo-mannen har bestemt seg for å si ja til et tilbud fra langløpslaget Team United Bakeries, der han blant annet gjenforenes med sine tidligere sprintlandslagskolleger Johan Kjølstad og John Kristian Dahl som nå er verdens beste langløpere.

– Ja takk, begge deler, svarer han på spørsmål om det nå er VM-femmila i Falun eller Vasaloppet som blir det viktigste målet i 2015-sesongen.»

Onsdag møter NRK Pettersen hjemme i Grefsenkollen. Det har gått noen uker siden han bestemte seg for å satse på langløp, og treningen er han godt i gang med.

– Verden går videre, det er bra det. Du vet, Stine Hattestad vant OL-gull i splitthopp, og det var dritbra, men nå er ikke det bra nok lenger. Jeg vant OL-gull, nå er det ikke bra nok lenger, sier Pettersen.

– Er det fordi du er for dårlig som sprinter du bytter til langløp?

– Det er det ingen tvil om. Jeg detter utenfor landslaget fordi jeg ikke har vært god nok, ikke fordi jeg har familie eller noe sånt. Det er dritkjipt for meg, men det er sannheten.

Får mer tid til familien

Familien er uansett en viktig brikke i valget om å bytte til langløp.

Det gjør nemlig at han kan endre hverdagen sin. Fra å trene to økter om dager kutter Pettersen ned til én lengre økt på minst tre timer, noe som gjør at han får mer tid til familien senere på dagen.

– Jeg trenger nye utfordringer og et opplegg som går mer i harmoni med de her hjemme. Det har jeg nå fått frihet til. I skiforbundet, som er en fantastisk gjeng, er det som regel en samling i måneden, mye reising og to økter om dagen. Nå er jeg 31, har familie hjemme og da sier jeg rett ut – det er vanskelig å kombinere treningshverdagen med familien, forklarer han.

De færreste på det norske landslaget har barn. Unntaket er Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Martin Johnsrud Sundby.

– Det er veldig mye lettere å forsvare at man reiser mye rundt hvis man er rå i det man driver med. Men hvis man reiser mye rundt og i tillegg er ræva, så er det døvt å komme hjem og si «pappa har vært borte i fire uker, det gikk til helvete…». Å si noe annet vil være å ljuge, og det skal man ikke gjøre, det har jeg lært av datteren min, sier Pettersen med et smil.

Et av målene hans er å vinne Vasaloppet.

– Men jeg har også lyst til å ikke gå ut i media og si at «jeg skal vinne det og jeg skal vinne det». Jeg skal trene godt, være mindre i media, mindre på TV og mindre rundt. Jeg skal være hjemme og trene, og så får det gå som det går, men jeg har lyst til å trene sånn at jeg i framtida kan vinne Vasaloppet, sier Pettersen.

Siste nytt

  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal